用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 港島區學校:成績表只有評級,沒有分數 ...
go

港島區學校:成績表只有評級,沒有分數

請問有無家長知道港島區有無邊間學校的成績表只出評級(grade),而沒有出分數?想搵一間學校係少d成績上的比較……

mindfulmom 發表於 19-9-25 16:41
請問有無家長知道港島區有無邊間學校的成績表只出評級(grade),而沒有出分數?想搵一間學校係少d成績上的 ...

你問男定女校?
Mps 剩係出grade ,不出分數。

請問有無家長知道港島區有無邊間學校的成績表只出評級(grade),而沒有出分數?想搵一間學校係少d成績上的 ...

依家好多學校的成績表,都只出 grade, 有個總平均分。
只有 top ten 知名次。

但唔代表冇比較。。。

joeychan1982 發表於 19-9-25 17:49
你問男定女校?
Mps 剩係出grade ,不出分數。

成績表背後都有寫明Grade的分數Range ~~~

坑真。各科只出grade,1-10名才列出名次。冇分精英班。
其實我覺得出grade真係少咗好多比較(唔係零比較),起碼唔會為嗰一分半分同人哋比,又或者阿媽話個小朋友「你退歩咗3分呀!」

醒目開學勳章 王國長老

tam_bb 發表於 19-9-25 19:41
坑真。各科只出grade,1-10名才列出名次。冇分精英班。
其實我覺得出grade真係少咗好多比較(唔係零比較) ...

係低年班定高低都係?想clarify一下
因為有真光家長曾經同我講,話小學時每一科都有排名(定有分數),升左另一間中學無晒,好唔慣

Charlotte_mom 發表於 19-9-25 19:51
係低年班定高低都係?想clarify一下
因為有真光家長曾經同我講,話小學時每一科都有排名(定有分數),升 ...

我小朋友現在是初小。高小有待其他家長提供資料

回覆樓主:

如學校不公佈名次
出分數 知高低 但難估級/班中排名
出評級 似banding 是否更易比較?

樓主最终有無去St Paul Cat? 因為St Paul Cat 也只有grade

Poyau 發表於 19-9-25 20:19
如學校不公佈名次
出分數 知高低 但難估級/班中排名
出評級 似banding 是否更易比較?
有分數容易估的,出grade是較難估的,因為AAAB個位學生,現實係可以排前過AAAA個位學生十幾名。

wongtw 發表於 19-9-26 21:52
有分數容易估的,出grade是較難估的,因為AAAB個位學生,現實係可以排前過AAAA個位學生十幾名。 ...

同意如只有分科grade 較難估排名
但如有總成績grade 無分仍有比較

wongtw 發表於 19-9-26 21:52
有分數容易估的,出grade是較難估的,因為AAAB個位學生,現實係可以排前過AAAA個位學生十幾名。 ...

如果是龍校或有直屬中學,其實無分數無排名都唔太緊要

如果一二年級沒分數都OK 既, 但高年級無分數就反而難攪D...

hohoho888 發表於 19-9-27 14:21
如果一二年級沒分數都OK 既, 但高年級無分數就反而難攪D...

Grade 有分數 range 都仲有好多獎去identify top students

都是嗰句如果升中壓力唔大,分數都是家長自己想知,但是如果無直屬中學的,咁排名加分數係需要的

回覆 bj1315 的帖子

排名對直屬都好重要。好多時候直屬老師只會講你幾大機會入返中學部,比較少講外闖可以去乜學校。

1998Ruby1998 發表於 19-9-27 14:36
回覆 bj1315 的帖子

排名對直屬都好重要。好多時候直屬老師只會講你幾大機會入返中學部,比較少講外闖可以 ...

有心外闖當然是啦,就算唔講係咪考直資都是reference

如果乙一一定放直中嘅,都是講緊自行可以有乜選擇

可不可以咁理解

bj1315 發表於 19-9-27 15:01
有心外闖當然是啦,就算唔講係咪考直資都是reference

如果乙一一定放直中嘅,都是講緊自行可以有乜選擇

唔係講緊 band 1 外闖。係 50/50 嘅 Band 2 想搏但又怕,但老師又唔多識 “外面世界”。