用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 優才備取錄通知
樓主: Chan343
go

優才備取錄通知   [複製鏈接]

mingbb57 發表於 19-10-12 16:51
問心,入/揀得優才的原因,就係父母希望子女可以係現實環境中擺脱一d枷鎖,不得不承認,陳校長,係幫到你。 ...

請問優才有幾多個校長?陳校長同譚校長兩人?

問心,入/揀得優才的原因,就係父母希望子女可以係現實環境中擺脱一d枷鎖,不得不承認,陳校長,係幫到你。 ...

mingbb57 發表於 19-10-12 16:42
回覆 AgapePa 的帖子

咪就係話中學部的陰招已漫延小學,如果陳校長走,你地就下年開始suffer.  ...

點漫延呀?中丶小學是兩個獨立團體。中學老師唔可以教小學,唔可以干涉小學運作。

sandra9102 發表於 19-10-12 17:23

一個小學陳校長,一個中學譚校長。

AgapePa 發表於 19-10-12 17:24
一個小學陳校長,一個中學譚校長。

即陳校長就快退休,譚校長會做埋小學校長?

sandra9102 發表於 19-10-12 17:26

即陳校長就快退休,譚校長會做埋小學校長?

學校無講過陳校長退休,譚校長又無乜可能做埋小學校長。
中學開校時,陳校長嘗試睇埋中學,但很快已經知唔得,然後升譚老師做中學校長。
以前試過唔得,無理由走回頭路。

其實不如咁講,㨂優才唔係話唔使讀書,只係學校做既所有出發點係為學生,但學校教書運用既方法的確同一般津校唔同,教既野都唔係淺,同學都要努力讀書!

唔係譚校長會takeup 小學部,係譚校長為產除異已(即陳校長), 已與小學部副校勾結並成功踢陳校長走。學校梗係唔會而家講陳校長走啦,一講,唔知有幾多人會退學。
小學部幾位副校已經謀住踢陳校長走,自己冇能力就勾結中學譚校長以合力產除異已。

Poyau    發表於 19-10-13 00:12

tigerdad 發表於 19-10-12 17:47
其實不如咁講,㨂優才唔係話唔使讀書,只係學校做既所有出發點係為學生,但學校教書運用既方法的確同一般 ...

同意呀!

跟其他學校比較優才的教材和功課,就會睇到明顯的分別。

回覆 tigerdad 的帖子

讀得優才就知唔係唔洗讀書,英文仲會教快半個學期。「唔洗做功課,讀書」的枷鎖係你意思,唔係我意思。我意思係少咗一d政策,規則的限定。始終呢間係會參與tsa dse的學校,又點會同功課成績脫軌?不要轉移視綫,講緊學生的自由,老師的質素,家長的參與將被無能的當權者操控。而家只想優質陳校長有得繼續留低,維護小學。莫非你都想陳校長未到退休年齡都要被退休?唔好再講學校未公佈,學校未公佈唔等於冇呢件事。到公佈時已成定局。

回覆 mingbb57 的帖子

睇黎又被禁言

mingbb57 發表於 19-10-16 11:27
回覆 mingbb57 的帖子

睇黎又被禁言

唔係禁言,只係冇人覆你姐

我地只係一班等second in學校都未必收的家長
我地做唔到d乜
收先算啦

係數學教快半年, 唔係英文

gummmybear 發表於 19-10-16 15:21
係數學教快半年, 唔係英文

讀緊既家長就明
數真係幾深...英文唔覺教快半年正常程度

好不明白,這裡是升小,六年後先升中,小一都未入,咁快講中學?
好多人出言抺黑gt
又無講到事實證明!

Bstar 發表於 19-10-17 11:47
好不明白,這裡是升小,六年後先升中,小一都未入,咁快講中學?
好多人出言抺黑gt
又無講到事實證明!

冇錯
我地都未收
收先講啦
2月先放offer

回正題,去年我最初都是由完全不認識GT 去上家長課的,我覺得課堂是有得著的,去年去到最後一堂我還見有四五百人上堂,老實說我不相信這麼多人都是沒事做太得閒來上課的,如果家長課不是用心的,應該一早沒人來了,去過的自然會明白。

sushimama 發表於 19-10-17 16:23
回正題,去年我最初都是由完全不認識GT 去上家長課的,我覺得課堂是有得著的,去年去到最後一堂我還見有四 ...

前輩最終有take offer??

回覆樓主:

收生程序係麻煩少少, GT 都有優點, eg. 小班教學, 專科專教, 多項才華班, 資優班, Band 1b 中學, 簡介會所講的, 學校全部交足功課。

家長課的內容, 一半都是再詳細介紹學校, 畀家長多啲認識, 從而選擇合適學校比自己小朋友, 總好過唔認識, 中途要轉校。
功課都唔難做, 玩少一陣手機 , 花幾小時就可完成。

好少學校, 會另開家長課畀家長, 再詳細講解學校的教育理念, 同實踐, 有心栽培 小朋友的家長, 相信都想了解清楚, 好少學校真係能將辦學理念具體實踐出嚟而成功做到, GT 是其中一間做到。

再想, 家長課, 學校都要付出資源, 時間, 老師都需要好準備。

真心覺得玩叩門遊戲比上GT家長課更勞心勞力,短時間內找不同學校交申請表叩門和面試,短時間內叩4間學校求位困難d 定 分開四個月上四堂家長課困難d呢?

家長課可父母輪流上堂,即其實可以不是一個人去哂咁多堂,而且出席率要求是75%,自己可以計下數。

我識人去年叩門期間不停要跟公司請假或lunch time 交表和求位信,小朋友還畢業典禮都撞叩門面試。
‹ 上一主題|下一主題