用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 英文補習。好灰。
go

英文補習。好灰。 [複製鏈接]

小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例子一。佢串因為佢係退休英文科老師。有經驗。跟佢學生一定有進步。
例子二。備受家長歡迎。因為見到成績有明顯進步。
例子三。無口德。同B家長講A同學點差。仲要係同校學生開埋學生名。
例子四。我知自己小朋友英文弱。但佢每次落堂。都彈我小朋友。
昨日當住我面。同B家長講。佢小朋友好差㗎。總之。佢態度係唔憂教。有家長讚佢教得好。就十分囂張啦!
   1    0    0    0

回覆樓主:

這種人品,不跟也罷,教壞細路

最重要的是,老師是否曾在小朋友面前批評他或他人。

只怕打擊他的自信心。否則,成績有改善的話,我忍。

babycatrina 發表於 19-9-25 11:48
最重要的是,老師是否曾在小朋友面前批評他或他人。

只怕打擊他的自信心。否則,成績有改善的話,我忍。

我小朋友面皮幾尺厚。無咁易打擊。
個位老師係當住小朋友面前講。
就算同校同學仔也開名講。

回覆樓主:

咁小朋友在佢任教下,有無進步?

串、無口德,當然克人憎。但有料、識教,有方法的老師,係難求。有個舊同學講,佢揾我另一個超級扮嘢的教師同學教佢個仔,佢仔話10年唔明的嘢,幾堂清楚晒。如果有效,我會忍。

呈分還有半年有多,不如等期中測驗後睇效果。如果有進步唯有忍忍。同一時間繼續物色第二位老師,準備換。最重要問小朋友自己,學唔學到,介唔介意,想唔想換。5年級大個咗,佢自己的意見好緊要。

davywm    發表於 19-9-26 08:46

ch-cheung 發表於 19-9-25 15:11
我個老師夠備受家長歡迎教得好,但都唔會串串貢,又唔會咁無品,快啲轉左佢啦
...

會吖。唔夾無謂勉強。浪費大家時間。

ch-cheung 發表於 19-9-25 15:12
我果個老師係可以令學生對英文有信心,對自己更肯定,哩啲先係好老師

佢係退休老師。教學方式其實好old school.夾到未好。不過轉老師就一定啦。努力騎牛揾馬。

b3410 發表於 19-9-25 12:17
呈分還有半年有多,不如等期中測驗後睇效果。如果有進步唯有忍忍。同一時間繼續物色第二位老師,準備換。最 ...

大家都决定補到十一月。考完試睇下係末有進步。睇下係末真係咁有料到。。死都醫返生。

41009022009 發表於 19-9-25 16:10
佢係退休老師。教學方式其實好old school.夾到未好。不過轉老師就一定啦。努力騎牛揾馬。
...

認同。仲要係如果小朋友坐唔定又怕悶的話,退休老師可能會力不從心,辛苦大人和小朋友

ar_mak 發表於 19-9-25 11:29
我樓下部汽水機,夠係串串貢啦,我次次買汽水同佢打個招呼,都係十問九唔應.

其實應該從番一個客觀情況去睇. ...
“例子四。我知自己小朋友英文弱。但佢每次落堂。都彈我小朋友。
昨日當住我面。同B家長講。佢小朋友好差㗎。“

断估你部气水机不会对其他人讲话ar_mak d 功夫好差,他的老婆很不满意吧?
这些对人基本的尊重都不懂,简直枉为人师。

好的补习社多的是,最佳方法是问问高年级的家长,他们有很多好料的,但在乎你懂不懂跟他们建立关系了。

身教好緊要, 補習除左學科知識, 都係小朋友嘅學習對象, 何況對住呢個老師你都不太順氣, 我就一定會轉。

41009022009 發表於 19-9-25 10:19
小朋友小五。準備呈分。終於揾到似樣既老師補英文。小朋友只係上左4堂。老師態度都好串。唔知是否繼續?
例 ...

最重要是小朋友感覺,他覺得老師是否可以幫助他"升呢",受歡迎是個人感覺,不代表你的小朋友也受落。我不喜歡囂張,為師不止教授知識,不過他可能有經驗應付不同的小朋友及家長。
學英文要細水長流,培養小朋友對英文的興趣,補習只是像西醫打針,治標不治本,處理不好,更可能壞了身體。

ar_mak 發表於 19-9-26 22:46
我經常都提及,用客觀事實去得出主觀結論.

四大例子,你單係搵四去講,變成就係無視左一和二的好處. 要知道我 ...
"一個粗心大意既司機,一句粗口就爆埋黎" - 司机讲粗口,绝对是可接受的行为。若果是“老师一句粗口车埋身”就另一回事。又或者话司机将架车舞龙0甘,左摇右摆,风驰电制,你都会找机会落车啦。

“猴子爸,你話讀書讀到要同高年級既家長打關係去索料,咁有情操既行為,我又真係做唔出喎,你係得既!“
这样有情操的行为,打从小一入学,可做的话,就应该做,认识多些朋友都好,通常同校的家长都很容易熟络,因为有很多共同话题,也应该喜欢彼此帮助。
有高年级的经验,会走少很多冤枉路。加上现在呈分试是根据自己学校的考试,所以亦只有自己学校的家长才有独家猛料。我并非话要靠他们的旧试卷,事实上也应该没有,但是知道哪一间补习社最合适,每一科要注意什么地方,升中预备等等,都非常有参考价值。

回覆樓主:

人家有本事,自然不愁沒學生。既然有大把學生,也不必像退休前那麼謹小慎微。
‹ 上一主題|下一主題