用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 國際學校覆offer先後次序問題
go

國際學校覆offer先後次序問題 [複製鏈接]

發現在國際學校申請程序嘅過程中,有唔少學校在出咗offer之後都要求申請者喺一段短時間之內要回覆,並且付上 一筆唔少嘅學費或者levy。

喺咁嘅情況之下, 睇嚟係未必有一段時間可以畀你比較手頭上有嘅offer再作出回覆。 例如申請A校同B校,雖然比較心儀A校但由於B校一早已經出咗offer並要你回覆。結果可能就接受咗冇咁鍾意嘅B校或者放棄B繼續等A,最後可能乜都冇。

有冇過來人可以分享經歷,謝謝。
   2    0    0    0

係架,你的case 都冇咩可以做到

貝珠 發表於 19-9-25 07:42
係架,你的case 都冇咩可以做到

咁唔通考國際學校嘅,都真係要一擊即中? 又或者要求唔高嘅,總之有一間收就take咗order先?

你知每一間嘅申請費都唔平。 既然一早知道佢哋出offer嘅先後次序,其實有啲學校都根本唔使申請。

Lalaji 發表於 19-9-25 07:48
咁唔通考國際學校嘅,都真係要一擊即中? 又或者要求唔高嘅,總之有一間收就take咗order先?

你知每一間嘅 ...

所以點解consultant 有價有市,現在通常for 外國人,或家長太忙冇時間八卦上EK. Consultant 會evaluate 你background ,分析你贏面,知道曬每間學校timeline . 當然啦,EK 人普遍認為浪費錢。

係無辦法,唯有簁d錢。

Jane1983 發表於 19-9-25 08:02
係無辦法,唯有簁d錢。

我都明白係要曬啲錢嘅,但係嘥申請嘅錢就有限。但係accept左offer畀多成十萬以上levy 就真係大件事。

不過睇呢都真係冇乜辦法

回覆 Lalaji 的帖子

唯有報之前想清楚。

Lalaji 發表於 19-9-25 08:05
我都明白係要曬啲錢嘅,但係嘥申請嘅錢就有限。但係accept左offer畀多成十萬以上levy 就真係大件事。

不 ...

當年阿仔K1我便開始做功課了解offer timeline, K2時報名特意無報一間早出offer又要俾debenture 的,只報心儀的和遲出offer的做backup. 結果順利入讀心儀。我無報嗰間係龍校,亦放棄左另一龍校interview (因已在心儀校留位),不過無悔,因為兩間龍校距家較遠。給你參考。

所以報學校之前,最好了解吓你可以入讀嘅機率,例如你有冇priority,間學校本身有冇幼稚園,如有就梗係由佢幼稚園讀起,咁入佢小學就有優先。如果你係外來生入小一,就最好問清楚佢小學有幾多位可以留俾外來生。當年我報學校時,本身有兩間我覺得可以考慮,但最後發現只有10個或更少位可以俾外來生,所以都無謂花報名費。

Lalaji 發表於 19-9-25 08:05

不 ...

拿,你而家係 presume,有兩三間收,就會覺得浪費 application fee。
但真係有人考五六間,六七間,只有一間收。
甚至真係有人全軍覆沒,呢度 EK 咁多年都會有人係咁。

ZackMama 發表於 19-9-25 09:38
所以報學校之前,最好了解吓你可以入讀嘅機率,例如你有冇priority,間學校本身有冇幼稚園,如有就梗係由佢 ...

所以當初仲以為考國際學校要花好多報名費。但係其實小心啲去排返個offer時間。就知道有得學校根本唔需要報。

回覆樓主:

我宜家幫緊小朋友報K1, 自己係local passport N無人士,普通中產家庭。
我會報6間international school 排左class A and class b

Class A:
Priority 1, 機會<10%
Priority 2, 機會10-20%
Priority 3, 機會 50%

Class A 我一早就報左名, 但咁岩全部都係12月之後先會出offer

Class B:
Priority 4: 機會 50%
Priority 5: 機會 70%
Priority 6: 機會 80%

Class B first round offer全部都係before end of Dec 出, 所以我會遲小小報名,in case class A 入唔到,睇下second round interview 入唔入到

其實我都擔心咁樣太risky, 所以買左priority 3 debenture, 但如果最尾都係0 offer, 我就再試K2, 如果都入唔到,我就提早移民算了

K1 易好多,初小都難

Iloveu520 發表於 19-9-25 12:52
我宜家幫緊小朋友報K1, 自己係local passport N無人士,普通中產家庭。
我會報6間international school 排 ...

真係好scientific. 利害。希望你得嘗所願

貝珠 發表於 19-9-25 13:19
K1 易好多,初小都難

其實除咗學費同levy,仲有校車外。仲有什麼大支出需要預算埋

有朋友都係比左十萬,hold 住一間最後有另一間心怡。我開初報左兩間k1,宜家加多一間。始終要睇當日狀態。year 1好少位,加上esf 龍校左,除非無k1 果d 新校或無中學果d.

仲有係飯錢,其實都無乜額外使費。

Jane1983 發表於 19-9-25 18:43

仲有係飯錢,其實都無乜額外使費。

其實多唔多活動費例如field trip 等

無乜,高小每年有camp,mandatory要去,係香港搞類似outward bound的宿營、露營。唔記得幾錢,印象中唔貴。
‹ 上一主題|下一主題