用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Shrewsbury
go

Shrewsbury

請問Shrewsbury 難入嗎?我上星期交左application 申請插下年reception.岩岩個satff 打黎話佢地學校受政府規定只可以收20% 本地生。叫我俾300k /200k 買premium/ standard certificate. 我仲以為shrewbury 都算係新校唔會太難入

kittyuk 發表於 19-9-24 18:01
請問Shrewsbury 難入嗎?我上星期交左application 申請插下年reception.岩岩個satff 打黎話佢地學校受政府 ...

新校本地生先難入,政府set晒limit.
舊校反而冇咁嘅限制,愈多外國人本地人愈易入

回覆 annie133 的帖子

明白。謝謝

咁拎外國passport要不要俾200K/300K?

80% 外國passport, 應該好多大陸人,有無用家分享?

lamyatho 發表於 20-2-5 11:17
80% 外國passport, 應該好多大陸人,有無用家分享?

Delete

那麼國內人多還是外國人多?

可在FB看看學生相片,唔覺好多内地人,外國人,mix佔多數

lamyatho 發表於 20-2-5 12:40
那麼國內人多還是外國人多?

Delete

BCDJP 發表於 20-2-5 16:49
低年級(幼稚園)外國人多,不過國內小朋友英文都好, 高年級就香港多。我小朋友班是多過
Delete

請問Shrewsbury 難入嗎?我上星期交左application 申請插下年reception.岩岩個satff 打黎話佢地學校受政府 ...

Delete

幫朋友問,如果冇比20/30萬,用levy, HK passport,以往有冇機會有位?佢問學校話答唔到。謝謝

買左 capital certificate 只係爭加 interview 機會,同係大家都係 waiting list 情況下有高 d priority,學校仍然都係受 20% hk passport 所限,到頭來都係要等個 quota 未爆先有位,相對黎講,可能報老牌學校大 d 機會。

明白,咁都好難

SISian 發表於 20-3-9 09:49
幫朋友問,如果冇比20/30萬,用levy, HK passport,以往有冇機會有位?佢問學校話答唔到。謝謝
...

我小朋友之前收到call去in, 都兩三個月前。佢in得好好,但staff第二日都係打黎叫我買30萬果個。因為佢地學校收本地生有限額。

咁最後你有冇比?係咪會有Offer?

SISian 發表於 20-3-9 14:14
咁最後你有冇比?係咪會有Offer?

我冇俾,佢果陣聲稱唔係買就有。但因為我個仔in得好,所以買既話應該一兩星期有offer。佢話仲有一堆人買左仲係waiting pool

佢都同你一樣,又係叫佢比就有位但冇比,等左三個月未有消息,佢仲未有其他offer,所以考慮比唔比好

SISian 發表於 20-3-9 22:21
佢都同你一樣,又係叫佢比就有位但冇比,等左三個月未有消息,佢仲未有其他offer,所以考慮比唔比好
...

我本身都係諗住等唔到就6月打去問依家買仲有冇位。但岩岩收到第二間offer, 所以唔會考慮shrewsbury