用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 大膽一問,DGS 外校生是怎樣考入的?
樓主: kittyBB2018
go

大膽一問,DGS 外校生是怎樣考入的?   [複製鏈接]

happybebebe 發表於 19-9-25 16:49
咁佢之後去咗邊度讀?

見完校長之後,未出校門已表明非常不喜歡此校。所以收到 offer 都無去註冊,之後 SPCC 收左...

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-26 00:33
無需要知係所指入咩校,学校本身之前的什么什么好,都吾关自己孩子事,又吾系自己孩子得到,知黎做乜?

...

我無你咁本事,能知DGS收呢位同學既原動機,俾個叻你,乜都知~~~

B.B.BaBa 發表於 19-9-26 00:03
見完校長之後,未出校門已表明非常不喜歡此校。所以收到 offer 都無去註冊,之後 SPCC 收左...
...

.....

B.B.BaBa 發表於 19-9-26 00:03
...
簡介會前段全播運動片,如果不是運動形,真係會諗係咪適合

其實,我覺得學校什麽專才都收,道理上是可以接受,因爲學校不單單是傳授學術,也應該傳授全人教育。但音樂和體育,明明有音樂學院和體育學院可以訓練專才。普通中學招攬這些學生,其實是為了給學校添金,還是處於教育目的,這就如環保,一些公司是說為了拯救地球還是節約成本,一樣的課題。

kittyBB2018 發表於 19-9-26 09:13
其實,我覺得學校什麽專才都收,道理上是可以接受,因爲學校不單單是傳授學術,也應該傳授全人教育。但音樂 ...

市徻d講,你可以話喺為校增光。亦可以會喺對學生能力既indication. 體藝訓練需要投放大量時間、精神.....學生若能成績和體藝都兼顧得好,亦可以表示學生在能力、時間控制方面做得不錯。

cafeva 發表於 19-9-26 08:26
簡介會前段全播運動片,如果不是運動形,真係會諗係咪適合

我冇去過簡介會,原來如此,不過新生家長會時,劉校長真的多次強調佢好鼓勵學生做運動,佢有講dgs係全港唯一一間學校放學有車去體院,我女又猛讃學校個體能室設備好好! 除咗有自家球場,泳池等設施,我都感覺學校投放好多資源喺運動方面,我女話自己冇揀錯!

引用某版友的邏輯 - 女兒喜歡便可以... 同樣地,學校喜歡收便可以

Yanamami 發表於 19-9-26 09:20
市徻d講,你可以話喺為校增光。亦可以會喺對學生能力既indication. 體藝訓練需要投放大量時間、精神..... ...

同意! 而回應番樓主個問題,如果一個小學生可以學術成績好同時有特別技能,好大程度反映這學生各方面能力都好,自律,時間管理,鬥心,自發性,吸收知識能力等等,正所謂讀得又玩得嘛!

回覆 B.B.BaBa 的帖子

我同你相反,我個女放棄spcc,揀dgs。人各有志。

kittyBB2018 發表於 19-9-25 09:18
回覆 Lawman1 的帖子

謝謝您。您介不介意説説當時小朋友的履歷中可有什麽特別之處? 還是單憑藉成績?老實 ...

唔諗唔覺,你一講d數字又係同好恐怖!再諗落去呢間學校係大多學校級頭入讀,咁又點可以話唔勁呢!

In2c68 發表於 19-9-26 14:17
唔諗唔覺,你一講d數字又係同好恐怖!再諗落去呢間學校係大多學校級頭入讀,咁又點可以話唔勁呢!
...

........

Yanamami 發表於 19-9-26 09:20
市徻d講,你可以話喺為校增光。亦可以會喺對學生能力既indication. 體藝訓練需要投放大量時間、精神..... ...
有玩過運動的,都會知道要超越自己極限是十分困難,心態比天資更重要。
dg 比了張ticket, 都要夠膽take,take 左都要努力先畢到業。以體藝攞入場卷在美國美國top u 都好平常,何解在hk 好似有人會唔接受咁呢

MrBeast 發表於 19-9-26 16:55
有玩過運動的,都會知道要超越自己極限是十分困難,心態比天資更重要。
dg 比了張ticket, 都要夠膽take,ta ...
因為HK人同美國人mentality唔同囉~HK人都以學業為重,做運動員搵唔到食吖~

In2c68 發表於 19-9-26 14:17
...
級頭以SPCC為target~

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-9-26 18:44
我都不看重叻叻這些虛名,無咩特別用途,不過都謝謝你啦,  因為我都係看內容估. 衹是回應版主問題, 吾係知,衹 ...

孩子喜歡就可以了~~~

回覆 kittyBB2018 的帖子

沒有認真比較過,但感覺上在傳統名校的"運動型"及"音樂型"學生比在體藝學校或音樂學校讀的學生在運動或音樂上的成就更好。
‹ 上一主題|下一主題