用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分的家長,你們徬徨嗎?
樓主: BabyBookBu
go

15分的家長,你們徬徨嗎? [複製鏈接]

gracelam 發表於 19-9-24 20:31
咁你自己及另一半都有讀過小學, 都有嗰5分㗎喎!!

只不過你唔揀返自己小學!

同意,而且父母為舊生,熟悉學校理念,多分d都合理

況且,依家多咗咁多直私學校可報,有準備就唔會徬徨

gracelam 發表於 19-9-24 20:31
咁你自己及另一半都有讀過小學, 都有嗰5分㗎喎!!

只不過你唔揀返自己小學!

世襲係有不公平。如果母校已殺校,咁就要白白無左五分?
有不合時宜就要反省改善,不是一直如此就等如果件事正確。

小一算是多元化,有催谷(預備)去考直私,世襲,派位(好彩派到第一志願又唔駛叩門)
有弟妹唔介意跟兄姐,已經唔愁
只係太多人望高處,唔見好就收,堅持玩到叩門,入名校,苦了其他全程食白果的同學

回覆樓主

讀過更應該清楚知道母校是否適合下一代,手執25分神津都唔要的大有人在,㨂間近屋企又適合自己理念的更為重要,無謂執著有幾多分、公唔公平。

無準備的人,就會徬徨

利申: 無世襲分,已升小

當年都好傍偟,唯有努力考直私。一路咁鬧,自己唔開心又改變不了制度,對自己小朋友又沒好處。
公平與否。不想討論。再者,任何一個社會,不公平的事何其多。

lcyesther 發表於 19-9-25 08:37
世襲係有不公平。如果母校已殺校,咁就要白白無左五分?
有不合時宜就要反省改善,不是一直如此就等如果件 ...

我自己間小學同樣已殺校, 老公嗰間就算把啦!!

如果改制度, 又有一堆喇叭/聖馬你/馬你落, 舊生出來嘈, 沒完沒了!!

我樓上講左, 沒有一個制度係乎合晒所有人願望, 想不公平中找一點公平, 去考直私, 不過考直私都會存在不公平, 就係有一樣叫"識人好過識字"。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

Ytfc 發表於 19-9-24 20:42
世襲分我覺得冇問題,都叫做關照下啲舊生

反而我覺得宗教分好大問題

宗教分有咩問題?
同信念緊係應該讀返同信念嘅學校啦
況且只是大d機會取錄,如果大家想入讀某宗教的學校也可以預先作準備呀(當然唔建議為左入學校先信某信仰)
而家又唔係將所有學位畀晒相同宗教,其他人也有機會的。
交朋友都會揀個你自己覺得同聲同氣掛

如果制度好難改變就不提出,甚至批判一下也不可以,就無人會有動力去作改善。
任何制度也有問題,但可以做到盡量公平。如完全無世襲分的,可以俾佢地在抽獎階段先抽。咁一人著數一次,無分也可以寄望大抽獎機會大D。
二十分的就要衡量,用舊生分定不用,因為之後抽獎機會細左。

教育優勢,不應長久落入咁些家庭中。

我觉得最公平係大家一起要去考,取消抽獎

ipcs 發表於 19-9-25 10:10

宗教分有咩問題?

以下是轉載其中一網友以往的評

其實,覺得宗教分有爭議性,不妨了解一下教會學校之發展史。

早期的教會,政府視為福利機構,冇咩錢比佢地,但會撥地比佢地做地區工作。運作資金一般來自教會本身及教友捐獻。

而作為教會,雖說惠及蒼生,讀書及派米惠及不同階層,但說到底都是希望學生/受惠的街坊,最後能成為教友,教會夠人多才可壯大。當然,真的有不少學子讀下讀下日聽夜聽,最後都成為了教友。當時的教會學校,架構上等同私校,資金及運作都是獨立自主,大致不受政府干預。

到了7-80年代,因baby boom,學童數字暴增,政府有建新校仍不足夠,於是向教會校以津貼形式買位,校方有資金增加設施及增加學位。此為津校之雛形,但校方仍保有包括收生的大部份自主權。

再經過十多廿年演化,政府將學校更規範化,教會津小會讓出一半學額給政府統一處理 (即大抽獎),而校方則保留一半學位可自主收生 (即自行階段)。

但所謂自主,為了比較公平,引出了計分制,對教會校而言,有宗教分對他才真正公道。

如果要一間教會校,服務社會多年,到了今天有了成果,卻不準許他局部照顧一下自己的教友,是不是有點說不過去?

所以,我一直都覺得宗教分其實是很合理的一件事。

看事情要多幾個角度及全面一點,某些家長們自己冇宗教分,就說不公平。

唔去了解前因後果,而只著眼自己現時一刻蝕底左少少,未免睇得太窄吧。

世襲10分呢項, 對某啲小朋友嚟講真係好唔公道. 其他計分項目都仲可以透過後天努力去改變, 唯獨呢項係先天不可逆轉. 小朋友父母/兄姐嘅小學可以被殺校或父母/兄姐不在港讀小學......

可看舊帖,有各方的意見和討論及解答

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3380327&extra=page%3D44&page=1

BabyBookBu 發表於 19-9-24 14:03
15分的家長,你們徬徨嗎? 係呢個都教育制度上,我覺得父母世襲分係好過份....為什麼家長係校友便可以高分? 如 ...

當年,細路都係15分。細看制度細則之後,知道相當於0分。

再回想早一年插班揾幼稚園

K3的彷徨情景

,萬幸尚有一間願意收。進去后發覺

充滿愛心,細路好中意返學,適應算理想。至今,作爲家長的我們對該得一個班的極不起眼幼稚園充滿敬意。

到了準備升小,“N”無的我們卑微地放棄自行。大抽獎交表前,亦唔敢選填報網内的最熱門,選報稍爲沒甘熱的派位尚可的一間宗教小學(希望增加中獎機會)。得幸運之神關顧,中第一選,打開派位表一刻心情大好。細路升小后同樣開心返學,成績逐步提升。目前算係Band1a,快到選校,尼一次相對來講係淡定:我們‘離’直私甚遠,亦會報,僅僅摞面試經驗,希望自行官津成功不需再參加大抽獎(上次已經夠運)。

分享一下,係希望各位家長樂觀少少,即使15分幾乎肯定沒機會,或20分唔中自行都好,後面有大抽獎。最關鍵,仲有六年時間,小朋友可以通過學習獲得進步。尼一個過程,彌足珍貴。倘得成績,與有榮焉!

希各位學生升學如意

好多人15分,我女當年一樣,唯有唔寄希望於此,當放棄呢一輪。之後還有抽獎,也可以考直私。

其實大部分人都是15分,我家去年也是15分。第一輪就當作放棄了,給叩門111做準備了。當然也會擔心派不到好學校,所以做了多種準備。

有去補習,考直私,考劍橋為了叩門做準備,
忙乎了一年多offer少,waiting多,周圍朋友也大多如此。
        其實第一輪能派中的真是少少。幾個朋友孩子也都派到了第N志願,
但最终结果还是好彩滴,都叩返回了自己所在区的111,多寫幾封求位信還是有用滴,
焦慮肯定是有的,很多都是8月才收到call,都不容易。家長用心不放棄也很重要。
加油💪🏻希望今年的小朋友們也能都進入自己喜歡的學校。

jclee11002 發表於 19-9-25 11:55

唔好意思我講得唔清楚,我絕對認為關照返自己教友係冇問題啦,正如世襲關照返舊生一樣,係好合理。

只係眼見有唔少人,為咗宗教分而返教會,最終真係信咗都冇問題嘅。但有啲上咗岸就冇咗件事咁,我就覺得唔係咁好啫

人生係長跑,好小事姐

回覆樓主:

官津自行唔成功還可寄望大抽獎

Ytfc 發表於 19-9-25 14:53
唔好意思我講得唔清楚,我絕對認為關照返自己教友係冇問題啦,正如世襲關照返舊生一樣,係好合理。

只係 ...

佛教轉天主教我都聽過啦。

如果父母不是做開教徒,但無端端受到神的感召捉個小朋友去信教,真係神蹟顯靈
‹ 上一主題|下一主題