用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 [加拿大]有冇陪讀媽可以回答,用國際牌點喺加拿大揸車? ...
go

[加拿大]有冇陪讀媽可以回答,用國際牌點喺加拿大揸車?

因可能plan 同小朋友去加拿大,陪讀一至兩年,但點可以出車同買車保?

用國際牌開住先, 然後考本地牌。

thx r...我睇d website..因為我會去溫哥華,有d 話可開車6mths..有d 話90days(emoji)。 同埋我只去一兩年,但考牌排隊都要一年要考到,仲要去多倫多先可用visitor visa考到。

想請教你,你係咪陪讀媽? 如買車保呢?可用visitor visa 買嗎?

你用甚麼身份留加拿大?旅遊 ?  
你當地冇朋友?冇人幫,要落腳都煩。

如果旅遊,在 BC 可以直接用香港車牌 6 個月 (Ontario 就只可以用 3 個月),反正你旅遊身份,也只可以留 6 個月,出一出境就得。
當然,你在香港比 $80 做國際牌就可以用一年。

你只係 tourist ,非 resident,非加籍,非工作簽證 (and their spouse or dependents),好似唔會比你考加拿大牌,你問清楚。
另外,Toronto 要買車保都煩,你問清楚,因為你冇當地車牌,可能不受保。

Cara2006 發表於 19-9-23 12:19
你用甚麼身份留加拿大?旅遊 ?  
你當地冇朋友?冇人幫,要落腳都煩。

如果喺加拿大每年逗留超過183日
小心會跌落稅務居民陷阱交global tax
車牌方面
BC 唔清楚
多倫多可以考
先去香港運輸署
拎香港driving experience 證明
考完筆試可以直接考G
大前提係G 要一take 過pass
Fail 就要由G1 重新起步
同埋要有加拿大地址
因為車牌係郵寄比你
~~ 說安慰話的舌頭是生命船; 奸惡的舌頭使人心碎 ~~

我有朋友同親戚! 我估我都係會用國際車牌!但最頭痛點買車保(emoji)

yy13 發表於 19-9-23 14:45
如果喺加拿大每年逗留超過183日
小心會跌落稅務居民陷阱交global tax
車牌方面

多謝你回覆呀!但我會喺溫哥華,所以仲煩。。。。

至於交稅,如果我嗰年冇做嘢係咪唔影響?定會計埋我先生?

Alanisbebe 發表於 19-9-23 18:14
多謝你回覆呀!但我會喺溫哥華,所以仲煩。。。。

至於交稅,如果我嗰年冇做嘢係咪唔影響?定會計埋我先 ...

加拿大報稅唔係只講人工
所有收益都要報
包括有樓收租、銀行戶口利息、股票買賣
又或者中左6合彩奬金
總之所有落你袋嘅都要報
另外報稅係個人計

請問你小孩在加留學每年都居住不超過183日?如果父母在香港有收入但小孩在加超過183日,會令父母成為seemed resident 而需要交加税嗎?

Alanisbebe 發表於 19-9-23 18:09
我有朋友同親戚!

買車,車保,你有親人就叫佢地幫你去問。`

住屋也要留意。

我另外 PM 你。

小加子 發表於 19-9-24 08:55
請問你小孩在加留學每年都居住不超過183日?如果父母在香港有收入但小孩在加超過183日,會令父母成為seemed ...

父母冇去得小孩去唔會計父母為deemed resident

小加子 發表於 19-9-24 08:55
請問你小孩在加留學每年都居住不超過183日?如果父母在香港有收入但小孩在加超過183日,會令父母成為seemed ...

小朋友要返學梗係唔止183日
183日係指父母

如果攞住國際牌買汽車保險真係有難度。或者可以用國際牌租車,會唔會冇咁煩呢?

lui 發表於 19-9-24 14:39
父母冇去得小孩去唔會計父母為deemed resident

我知international student 的父母不會成為deemed resident, 但Canadian passport holder 如果子女在加升學每年居住超183日父母也不會成為deemed resident?

小加子 發表於 19-9-26 10:30
我知international student 的父母不會成為deemed resident, 但Canadian passport holder 如果子女在加升 ...

你要有「個人」意識,什麼為個人

小加子 發表於 19-9-26 10:30
我知international student 的父母不會成為deemed resident, 但Canadian passport holder 如果子女在加升 ...

錯喇
唔係加拿大人而逗留喺加拿大境內超過183日
唔理你係探親定旅遊
抑或有需要留醫而被逗留
都會被視為稅務居民

https://www.canada.ca/en/revenue-agency/services/tax/international-non-residents/individuals-leaving-entering-canada-non-residents/deemed-residents.html#183

jj100c 發表於 19-9-26 06:40
如果攞住國際牌買汽車保險真係有難度。或者可以用國際牌租車,會唔會冇咁煩呢? ...

國際牌肯定買唔到
就算考左牌都未必買到

yy13 發表於 19-9-26 12:16
錯喇
唔係加拿大人而逗留喺加拿大境內超過183日
唔理你係探親定旅遊

Non PR/citizen 送子女去加留學冇問題呢樣我知,我嘅問題係指全家都是PR/citizen 但是子女在加留學會否令父母成為resident and global income taxable in Canada ?

小加子 發表於 19-9-27 14:02
Non PR/citizen 送子女去加留學冇問題呢樣我知,我嘅問題係指全家都是PR/citizen 但是子女在加留學會否令 ...

That's exactly what CAD govt wants to nail all parents down.

worrybbs 發表於 19-9-27 14:35
That's exactly what CAD govt wants to nail all parents down.

萬税國之名並非浪得虛名