用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人打算比仔囡上大陸讀高中
樓主: YY24680
go

有冇人打算比仔囡上大陸讀高中   [複製鏈接]

little_yolky 發表於 19-10-9 13:14
樓主,我之前搞錯咗,中國一年高考人數唔係九十幾萬,係九百幾萬至啱!今年更突破一千萬大關!你都係俾小 ...
大學畢業也800多萬人,咁去唔去讀大學?

jli008 發表於 19-10-8 18:18
因不富裕嘛,還是在香港學習,令孩子學習理念沒變就得,都係那個要點"輕鬆開心學習" ...
現在大湾區好似可以比港人子女入讀當地學校,如你所講,國内教學程度比香港高,你應該考慮下.

ilyrd 發表於 19-10-9 14:54
大學畢業也800多萬人,咁去唔去讀大學?

如果有機會考到佢地既重點大學,咁有無所謂呀

ilyrd 發表於 19-10-9 14:57
現在大湾區好似可以比港人子女入讀當地學校,如你所講,國内教學程度比香港高,你應該考慮下. ...

就算係,你有無信心響一千萬人入面脫穎而出考入重點大學?我無信心。

little_yolky 發表於 19-10-9 15:15
就算係,你有無信心響一千萬人入面脫穎而出考入重點大學?我無信心。

如果目标是重点大学,就应该在香港申请免试入学,而不是上国内读高中!

王家爸爸    發表於 19-10-12 09:00
ilyrd    發表於 19-10-10 09:32
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 19-10-9 19:52
如果目标是重点大学,就应该在香港申请免试入学,而不是上国内读高中!

...

係囉!講笑咩!考中學500人爭50個位我都無信心,一千萬人喔。

little_yolky 發表於 19-10-9 20:00
係囉!講笑咩!考中學500人爭50個位我都無信心,一千萬人喔。

一千萬考生,800萬畢業生,即有800萬新生位,從百分比上看應該容易啲

lm251099 發表於 19-10-9 20:18
一千萬考生,800萬畢業生,即有800萬新生位,從百分比上看應該容易啲
...

重點學校並無800萬個呢。其實,響內地初中升高中時已經cut咗一批,所以實際並唔止一千萬個同年學生。

little_yolky 發表於 19-10-9 20:25
重點學校並無800萬個呢。其實,響內地初中升高中時已經cut咗一批,所以實際並唔止一千萬個同年學生。
...
印象中出生率應該為  1500萬 -  1700萬左右。

asweetmom 發表於 19-10-9 13:43
目的是甚麼呢?

樓主放下個難題之後影都無

Yanamami    發表於 19-10-10 08:53

2018年,北京大学校本部毕业生合计7548人(不含国际学生与港澳台学生),总体就业率为98.81%;清华大学2018届毕业生7243人(不含国际学生与港澳台学生),就业率为99.0%。北京大学超七成本科毕业生会继续在国内外深造,而该校九成的硕士毕业生和七成的博士毕业生则会开始工作。清华大学与之类似,该校近八成本科生继续深造,近九成硕士毕业生和超六成博士毕业生选择工作。

ilyrd 發表於 19-10-9 14:57
現在大湾區好似可以比港人子女入讀當地學校,如你所講,國内教學程度比香港高,你應該考慮下. ...

除非是填鴨教育支持者,那些所謂艱深課本,不全是用來理解,是要生吞死背,狂操卷的。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

以我個人理解和國内朋友告知,國內小學以至中學教學情况,方式,氣氛等等,我暫時仍沒有興趣.至於大學,我暫時只會對中國文學或與中國歷史文化有關學科感興趣.....個人喜好.

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-10 14:16
的確你也可以這樣講. 但始終中國及香港,大部份人總有一個思想,覺得外國回流好似強一點(吾係學術上係面子上) ...
現實未必係咁,我自己都讀比港大排名高既大學,但係出嚟揾野做,無港大畢業既咁著數。現在海外大學被歧視,應該比當年更明顯,何況大部分人其他人係讀比港大差既學校。
‹ 上一主題|下一主題