用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人打算比仔囡上大陸讀高中
樓主: YY24680
go

有冇人打算比仔囡上大陸讀高中  

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-8 10:59
所以也証明香港教育同等級已不及內地.亦都証明內地學生吾係冇自己的思想,考高中吾係照書本考,一樣都要有自 ...

請問貴子女在那裡求學

簽名被屏蔽

要討論尖子,科學是其中重要的一環,但國內的科研/質素不見得比香港好,更不要跟歐美比較....
課本讀得深讀得快,跟培養精英,應該沒有太大關係...
更多事例都說明一切
例如數學比賽有很多亞洲人奪冠,但頂尖數學家往往都不是亞洲人....

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

ryantam9394 發表於 19-10-3 19:14
大陸有政治課,只係要答標準答案
如果你識教育,就知道中學唔單止係學術
文化價值,動不動用權頭/拳解決問 ...
從只求合格既角度睇,大陸既政治課,其實唔難,標準答案亦明顯;反而權力問題難解決,除非你是李剛,或者係趙老爺。另外,價值觀問題亦不好解決。

little_yolky 發表於 19-10-7 00:08
其實大家可能都唔了解,真正叻果班,係唔會被洗腦,被洗腦既係無咁叻既一群,唔可以話人哋唔識思考。不過 ...
真正叻果啲唔會被洗腦,不過佢哋既生存之道,其實又係另一道德問題。

jli008 發表於 19-10-8 11:59
吾好講國內,香港咪又係一樣,有權勢及富裕的子女都出國讀書!!

重點應該是教育方面,不是出國與否.香 ...
其實兩者目的唔一樣,香港出國讀書係唔信香港既教育制度,或者覺得用外國學歷報香港既大學有著數。國內權貴係想反散投資,降低風險。

cclee0129 發表於 19-10-9 00:20
要討論尖子,科學是其中重要的一環,但國內的科研/質素不見得比香港好,更不要跟歐美比較....
課本讀得深讀 ...
我覺得教改後着重培訓商業人才,必修3科文科,剛開始仲要4 cores 必計,其中三科文科直接影響修讀理科時間。 再加上分了M1 M2,大學當半科或者連同Core Maths一齊計,對收讀學生冇乜著數,大批Drop 科情況出現。政府支援就算了,怕死怕俾人呃,勝算唔高嘅唔批,點搞呀!

akys 發表於 19-10-9 12:02
我覺得教改後着重培訓商業人才,必修3科文科,剛開始仲要4 cores 必計,其中三科文科直接影響修讀理科時間 ...
依家多數計BEST 6 BEST 5, 加上多 * 可以彈性酌情收生, 4 CORES等于廢左.

王家爸爸 發表於 19-10-9 11:42
真正叻果啲唔會被洗腦,不過佢哋既生存之道,其實又係另一道德問題。 ...

honestly,每處都有自己地道既生存之道,我哋覺得道德有問題,其實人哋哋我哋都可能有問題的。當然,我都覺得有問題,但我唔會太反感。

jli008 發表於 19-10-9 09:54
頂尖的不可以說沒有,曾有一位中國的數學家張教授,令一位也是香港有名氣的丘教授驚嘆有生之年看到能破解200 ...

國內好多科研都非常出色!佢地叻人又多,1%係叻既都不得了。

YY24680 發表於 19-9-22 19:49
如題?

樓主,我之前搞錯咗,中國一年高考人數唔係九十幾萬,係九百幾萬至啱!今年更突破一千萬大關!你都係俾小朋友響香港讀完中學,再用港澳同胞身份考大學好D

jli008 發表於 19-10-9 09:13
同香港直資學校一樣,也有一些學校是收費那樣. 好像深圳外國語學校等等~~

深圳外國語學校是公辦學校,香港人不用痴心妄想了。

深圳外國語學校國際部才能招收港生,但其實並不稀罕港生,人家是華為子弟學校。

YY24680 發表於 19-9-22 19:49
如題?

目的是甚麼呢?

little_yolky 發表於 19-10-9 13:07
國內好多科研都非常出色!佢地叻人又多,1%係叻既都不得了。
大陸叫呢啲做人口紅利,雖然整體差,但係人數夠多,所以叻既人可以好叻。

little_yolky 發表於 19-10-9 13:14
樓主,我之前搞錯咗,中國一年高考人數唔係九十幾萬,係九百幾萬至啱!今年更突破一千萬大關!你都係俾小 ...
我都係咁建議,用港澳同胞身份考大學容易好多,同小數民族一樣,港澳同胞有分加。

b3410    發表於 19-10-11 23:04