用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人打算比仔囡上大陸讀高中
go

有冇人打算比仔囡上大陸讀高中  

如題?

醒目開學勳章

YY24680 發表於 19-9-22 19:49
如題?
大陸有乜學科, 諗緊亞仔.
;-)

人地會免費收你?

samsam123321 發表於 19-9-24 11:21
人地會免費收你?

人地教育制度好,俾錢出港流學都值

lm251099 發表於 19-9-24 11:40
人地教育制度好,俾錢出港流學都值
吸引?点好法?願闻其詳~

不談政治,國内在醫療和教育與香港比較普遍仍未到位.

王家爸爸    發表於 19-10-9 11:32

IloveJJ 發表於 19-9-25 12:16
你有真正意見就說出來,如果不認同,不需要在人家的帖說反話。
是「留」學,不是「流」學。
...

真係吾知原來此Forum 係要用正字正文,如果吾合板規,可以向版主舉報

大陸有政治課,只係要答標準答案
如果你識教育,就知道中學唔單止係學術
文化價值,動不動用權頭/拳解決問題,曬家業曬行頭曬馬,誰大誰惡誰正確
btw,,你學懂走後門未?

Yanamami    發表於 19-10-3 19:32

ryantam9394 發表於 19-10-3 19:14
大陸有政治課,只係要答標準答案
如果你識教育,就知道中學唔單止係學術
文化價值,動不動用權頭/拳解決問 ...

只是部分香港人太天真吧!!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

LeoChung_FB 發表於 19-10-5 21:03
回覆 ryantam9394 的帖子

大陸D教育就係洗腦,讀嚟只會令自己唔識思考。

其實大家可能都唔了解,真正叻果班,係唔會被洗腦,被洗腦既係無咁叻既一群,唔可以話人哋唔識思考。不過客觀嚟講,我哋無戶口,係入唔到佢地既公家高中,只可以讀私校,而且上面競爭太大,你哋上網search一下每年高考學生人數,真係嚇死你!所以諗唔到乜原因會返去度高中咁冒險。

goodmama2003 發表於 19-9-25 11:10
如果北大同清華可以考慮下, 高中, 唔好啦..

其實除咗北大、清華,仲有好多好出色既大學架。佢地同學間既學術風氣好好。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-7 00:21
反而現在香港那些洗得仲勁。

我同little_yolky都系甘唸,且我所知的都不是你所講吾識思考,可能你以為幾 ...

樓主係話上國內讀中學, 唔講思想教育, 浄係學術, 國內初中已經好大競爭, 因為中三之後想入國內頂級大學, 就要考到另一間好嘅高中為踏腳石, 即代表人地好早好早已經要計劃, 而且國內精英何其多, 未計有權有錢有勢的一起競爭!!

我諗唔到咩理由中學要返去大陸讀!! 你話香港中六有資格入北京/清華就話會去啫!!

Yanamami    發表於 19-10-8 10:38

簽名被屏蔽

jli008 發表於 19-10-8 10:59
所以也証明香港教育同等級已不及內地.亦都証明內地學生吾係冇自己的思想,考高中吾係照書本考,一樣都要有自 ...

你講左重點, 國內有權勢的子女都出國讀書!!

留在國內讀書唯有靠自己的苦學生才有出頭天!! 所以考到國內的名牌高中, 已經係尖子集中地! 或一些有錢金波羅的媽寶!

所以一般香港學生入國內讀高中, 不如留返香港讀或出外國讀。