用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 有冇人打算比仔囡上大陸讀高中
樓主: YY24680
go

有冇人打算比仔囡上大陸讀高中   [複製鏈接]

嗱,好耐以前香港得两大,好多人都入唔倒,咁比人有個理解為唔咁叻嘅先出外國讀大學.咁咪會比人認為香港大學生叻的囉.......我估下啫.

October. 發表於 19-10-9 12:52
依家多數計BEST 6 BEST 5, 加上多 * 可以彈性酌情收生, 4 CORES等于廢左.

撥亂反正! 我覺得通識唔錯,如果保持必修但只分為Pass/Fail兩個grade 就very good 了。

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

akys 發表於 19-10-11 13:28
撥亂反正! 我覺得通識唔錯,如果保持必修但只分為Pass/Fail兩個grade 就very good 了。
...
同意,如果通識只分兩級, 可减少學生壓力, 尤其嗰啲成績好,科科都想高分,起碼可以 輕鬆啲面對通識科。

ilyrd 發表於 19-10-10 12:10
以我個人理解和國内朋友告知,國內小學以至中學教學情况,方式,氣氛等等,我暫時仍沒有興趣.至於大學,我暫時只 ...
的確,大部分學校讀的好辛苦,包括雙語學校,國際學校等私校。所以小學,中學教育,我覺得香港已經做的不錯,儘量在中國式教育,同西式教育中,取得平衡。當然同時也有些顧此失彼。其實香港有好多自己的優勢,應該是可以集合中西文化,取長補短再融會貫通的。
可惜。

ilyrd 發表於 19-10-9 14:57
現在大湾區好似可以比港人子女入讀當地學校,如你所講,國内教學程度比香港高,你應該考慮下. ...
大灣區嘗試一下買樓投資可以考慮,教育暫時未成熟。就算一間好學校,也需要磨合 適應,有好的老師,和學生,先可能實現。試新校風險太高。買樓最多損失錢,小朋友教育冇的take 2.

王家爸爸 發表於 19-10-10 15:07
現實未必係咁,我自己都讀比港大排名高既大學,但係出嚟揾野做,無港大畢業既咁著數。現在海外大學被歧視, ...

我都是在海外升學的,但係我當年是只有兩大,讀完理工,做了三年工作,再出外讀工程學士及MBA,當年MBA不是通街都係。

回香港第一份工,我反而贏香港大學畢業的競爭者,重點在我的經驗及專業香港較少,及後的工作轉換是看經驗及相關性,而非那一間大學畢業。

但很明顯,當大家叮噹馬頭的時候,就會看到細微嘅分別,例如什麼大學,中學,地方畢業,什麼公司工作過,可能面試者或老闆在那處工作過等等。我自己都會這樣考量,我覺得是人性及希望找到同質性的應徵者。

如果是政府工,在香港畢業是明顯佔優的,當年不理投考AO人數多少,本地畢業生入職人數比海外招聘入職人數多很多,專業職系一樣。私人企業就沒有那麼明顯!

2jkidsfather    發表於 19-11-1 08:55
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ilyrd 發表於 19-10-9 14:54
大學畢業也800多萬人,咁去唔去讀大學?
雖然今年高校畢業有820萬人,表面上好多,但係211工程同埋985工程嗰啲先係水平OK既,所以實際人數唔係太多。

ANChan59 發表於 19-10-10 11:06
除非是填鴨教育支持者,那些所謂艱深課本,不全是用來理解,是要生吞死背,狂操卷的。
...
我都覺得大陸高校既問題係教得深,但係大部分學生唔係真係理解所學內容,呢個係管理國內下屬時所面對既最大問題。你唔可能假設佢哋可能用到所學既野係實際工作度,所以管理佢哋需要先篩選(國內好難炒人),根據篩選結果分配工作,然後慢慢教。

王家爸爸 發表於 19-10-12 09:09
我都覺得大陸高校既問題係教得深,但係大部分學生唔係真係理解所學內容,呢個係管理國內下屬時所面對既最大 ...

我最感恩是80年代在英國受訓幾個月,個導師點醒咗我。

他說香港學生每一科成績好,因為勤力好學,不過學科知識上的融滙貫通Integration ,才是重中之重,我在香港所受的教育沒有點醒我,到自己醒覺之後,感覺好明顯的優勢,我亦有提醒阿仔,而 IB 的訓練亦加強這方面的認知。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

王家爸爸 發表於 19-10-12 08:59
雖然今年高校畢業有820萬人,表面上好多,但係211工程同埋985工程嗰啲先係水平OK既,所以實際人數唔係太多 ...

有時見香港人一下讃國內大學生天上有地下無,一下踩到是地底泥,而事實上少部份真的是精英,甚至部分比香港優勝,但肯定不是大數。如果大家以頂尖3%比較,我相信香港大學生還是在領先主車群之中。

香港學生有強弱,這個也是肯定的,但不用過份擔憂,因為有不少態度,品格,語文,視野上的微少分別,懂得發揮及定位,還是好有競爭力。

ANChan59 發表於 19-10-12 09:33
我最感恩是80年代在英國受訓幾個月,個導師點醒咗我。

他說香港學生每一科成績好,因為勤力好學,不過學 ...
有同感,以前啲鬼佬工程師會好認真教我哋,所以當年我上大陸時都係認真咁教國內既工程師,唔少現在已經做老闆或者移民其他地方。

goodmama2003 發表於 19-10-10 12:29
我也沒有興趣, 這當中不但是包括不喜歡內地的教學情况,方式,氣氛等等, 而且內地中學好多是住宿, 我比較重視 ...
晃來晃去曰子其實很有限……忘了在那裡看到,自立前(當是18歲?21歲?)孩子跟父母相处了人生共渡的95%时间了……有点唏噓。真要好好享受。

回覆 asweetmom 的帖子

而家好多band 1中學都被洗腦得好嚴重,重點係已經有兩個老師上堂唔教書係到鬧共產黨, 如果走到就想走, 走唔到搵間正常D學校轉校,我都睇過D大陸學校初部都知係唔易轉走

YY24680 發表於 19-10-12 19:19

而家好多band 1中學都被洗腦得好嚴重,重點係已經有兩個老師上堂唔教書係到鬧共產黨 ...

我相信有機會在某些社會事件之後,個別老師有較大反應,好大機會是通識科,但不相信每一堂都鬧,香港課程咁密,諗諗都知冇可能堂堂啦,校長主任家長都會出聲。

你可以考慮轉去那些直資愛國學校,老師一定唔敢鬧執政黨,又唔駛委屈去大灣區,又有普教中及優質教育,可以考慮吓。

如果你所言屬實,可以向689舉報,不是EK呀,聽聞有獎金㗎!

你所言,我都有聽過朋友吹,我都是建議舉報,朋友就話從家長群組聽返嚟,我話咁不滿,你們一齊去舉報,一齊分獎金,跟著他們就顧左右而言他。

2jkidsfather    發表於 19-11-1 08:58
小時了了    發表於 19-10-14 11:24
持之以恆    發表於 19-10-13 16:15
October.    發表於 19-10-13 15:02
Yanamami    發表於 19-10-13 14:31

YY24680 發表於 19-10-12 19:19

而家好多band 1中學都被洗腦得好嚴重,重點係已經有兩個老師上堂唔教書係到鬧共產黨 ...
在當今社會只聽的進一種聲音的環境下,唯有希望各位老師保持專業,不要因為自己的觀點,情緒,而影響到學生。至於是否可以做到,真係冇人知。一心求學的學子,如果老師上堂真係唔教書,可能自己自學都係一個方法。

ANChan59 發表於 19-10-13 13:39
我相信有機會在某些社會事件之後,個別老師有較大反應,好大機會是通識科,但不相信每一堂都鬧,香港課程 ...
第一,想專注學習,同舉報分獎金有何關聯?第二,不喜歡學校,不如轉學。
如果唔滿意政府,不如自己移民走。
這些說法其實都是好負面的,我唔覺得真心想幫人解決問題。所以家長顧左右而言他唔出奇。

‹ 上一主題|下一主題