用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 黃棣珊紀念中學交流區
go

黃棣珊紀念中學交流區

醒目開學勳章

有冇今年F.2 的家長?
交流下

tabodaisy 發表於 19-9-22 11:04
交流下

請問黃棣珊現在是band幾?

回覆 Lav 的帖子

band1 c

0030 發表於 19-9-30 10:45
回覆 Lav 的帖子

band1 c

謝謝

想了解下,黄棣珊的中一收生有咩重要要求?Thx

想問一下黃棣珊是否十分注重成績?會很谷?

siujanjan 發表於 19-12-20 18:31
想問一下黃棣珊是否十分注重成績?會很谷?

黃棣珊教學理念可參考校長致詞

2019年 | 2018年
主科2+ 98.7% | 98.1%
五科2+ 95.6% | 92.5%
3322率 71.9% | 72.2%

F.1 Parents' Orientation Day
(中一家長迎新日)
https://sites.google.com/wtsmc.edu.hk/f-1-parents-orientation-day/wtsmc

Principal's Welcome Speech (校長致詞)
https://youtu.be/YFlHz4dU6Wg

回覆 siujanjan 的帖子

放心,唔會,我嘅女兒喺黃棣珊讀,學校低年級 (1-3) 的分班係 A=中文叻 B=英文叻 C=數學叻 D=精英班高年級(4-6) 即為 AB 2科班 CD 3科班
低form 老師會較嚴緊,讓學生懂得自律 對學生也很有耐性 非常包容
高form 老師會與學生開開玩笑,亦很包容學生
功課量會否多? 我認為適中, 精英/3科班 功課較多, 但不會谷
AB/2科班 的功課量較少,亦不會過分輕鬆,很適中
學校整體收 band 1~2b/c 學生, 2c 的話要靠運氣。
而學校記律亦不錯,學生很有禮貌,聽女兒說 校中的校服要求很嚴格,捉得幾緊。
學校今年開始推行 BYOD 讓學生帶ipad 回校上課

回覆 Peguiin 的帖子

有沒有今年開放日的資料,我在學校網址找不到,謝謝~

0030 發表於 20-11-20 11:21

有沒有今年開放日的資料,我在學校網址找不到,謝謝~

香港四邑商工總會黃棣珊紀念中學

https://sites.google.com/wtsmc.edu.hk/f1admission/

中一入學資料

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSduN0cIe5GhovG58ofFOVRWhWMQgnuiEphDM2DA7-0nGLntQg/viewform

中一入學網上問答環節

日期: 二零二零年十二月十二日 (星期六)
上午九時
上午十時

回覆 BHA 的帖子

謝謝你 ~

最近聽朋友講,話今年有個中五學生因為打架被趕出校,請問是真的嗎?

Peguiin 發表於 20-11-18 16:20
回覆 siujanjan 的帖子

放心,唔會,我嘅女兒喺黃棣珊讀,學校低年級 (1-3) 的分班係 A=中文叻 B=英文叻 C ...

坊間家長們大多數認為此校是B2A.
唔知是否呢?

回覆 beauvor 的帖子

我不太清楚,看埋今年放榜才知道如何。以前跌得勁啲, 2b 都去過,但又升返上去 1b/c

tabodaisy 發表於 19-9-22 11:04
交流下

請問你小朋友已F5了,想了解下學校的選科,請問選科是否容易比如入理科