用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 Anfield升上小學是否大競爭?
go

Anfield升上小學是否大競爭? [複製鏈接]

今日去左國際學校展,問左Anfield staffs,兩間幼稚園(黃埔同九龍塘campus) 加埋只有50個學生上小學。呢50個學生當中只有75%係Anfield自己幼稚園學生。其實係咪算難考番上去?

Many thx!

1    0    0    0

lavender_mum 發表於 19-9-21 20:43
今日去左國際學校展,問左Anfield staffs,兩間幼稚園(黃埔同九龍塘campus) 加埋只有50個學生上小學。呢50 ...

今年year 1其實收左62人,約一半是Anfield 學生。不過今年係學校第一年超收,因為今年係第一年ESF 行one-form 收生,好多入唔到ESF都入左Anfield. 據聞Anfield幼稚園多數都收番(只要準時報名)。

mandy_ng207 發表於 19-9-21 20:47
今年year 1其實收左62人,約一半是Anfield 學生。不過今年係學校第一年超收,因為今年係第一年ESF 行one-f ...

請問你是指esf班小朋友入唔到esf所以入Anfield, 定係出面d人入唔到esf所以流向Anfield?

blairmama 發表於 19-9-23 19:52
請問你是指esf班小朋友入唔到esf所以入Anfield, 定係出面d人入唔到esf所以流向Anfield?
...

出面的人入唔到ESF, 去左Anfield. 今年Anfield 應該無收 ESF kindy小朋友,佢哋有priority 入晒ESF primary.

mandy_ng207 發表於 19-9-21 20:47
今年year 1其實收左62人,約一半是Anfield 學生。不過今年係學校第一年超收,因為今年係第一年ESF 行one-f ...

Year 1 收左62個?咁有幾多班?一班幾多人

fathaha 發表於 19-9-24 14:25
Year 1 收左62個?咁有幾多班?一班幾多人

兩班,每班31人,一個班主任兩個TA

專登請多個TA?

mandy_ng207 發表於 19-9-24 14:50

兩班,每班31人,一個班主任兩個TA

收突d, 預左一路上一路有人走,不是説學校不好,但始終冇中學

annie133 發表於 19-9-24 15:32
收突d, 預左一路上一路有人走,不是説學校不好,但始終冇中學

走就一定有,上年year 6得一班,今年都有一班半(有一班係year 5/6混合)
以前d學生一有ESF year 1 offer就會drop offer,今年連interview 都無份,梗係要留Anfield 啦,應該校長都估唔到咁多人take offer。

mandy_ng207 發表於 19-9-24 15:43
走就一定有,上年year 6得一班,今年都有一班半(有一班係year 5/6混合)
以前d學生一有ESF year 1 offer ...

ESF今年都未行直升,點解one form收少了外面人呢?定ESF收多了自己人?定跟本整體報國際學校包括ESF的人多了?

我只係覺得明明係小班,變大班咁flexible ? 咁你又講得啱,通常學校派offer 一定多過實際的位,學校都估唔到咁多人take offer

annie133 發表於 19-9-24 16:00
ESF今年都未行直升,點解one form收少了外面人呢?定ESF收多了自己人?定跟本整體報國際學校包括ESF的人多 ...

一言難盡⋯⋯上年開始,ESF kindy學生不用interview, 老師去學校visit睇可不可升小學。據聞是99.99%升小學。他們也是填一張form,最多可選4間小學,第一志願不入便到第二,etc (實際不是那麼簡單,有興趣的話自己問ESF),總之實有一間收。收左佢哋同埋其他有priority嘅學生之後有剩嘅位先call人去interview, in完仲有機會只係入reserved list only, 等人放位才有offer.
因九龍新界的ESF小學學位緊張,結果以前的feeder schools (包括Anfield, Boxhill同我仔嗰間)嘅K2學生連interview 都無,咪去曬Anfield囉。

貝珠 發表於 19-9-24 16:05
我只係覺得明明係小班,變大班咁flexible ? 咁你又講得啱,通常學校派offer 一定多過實際的位,學校都估唔 ...

所以我覺得下一年未必會超收,所以競爭會更大。year 1超收嘅事連其他year都知,其實對學校都有一定壓力
‹ 上一主題|下一主題