用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Non jupas 申請
go

Non jupas 申請  

有冇仔女想經non jupas回香港升大學?

jj100c 發表於 19-9-21 10:43
有冇仔女想經non jupas回香港升大學?
我仔會報,當 backup

我囡囡都會報, 暫时報港大 和理大. mouth:" /> 都係當BACKUP, 沒準備回港讀書.
其實係一家四口子

香港嘅大學不是offer比英國大學高嗎?

jj100c 發表於 19-9-21 14:54

FYI : 2A*2A 今年入了科大 engineering
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-9-21 15:12
FYI : 2A*2A 今年入了科大 engineering
請問4科 AL 是什麼科? 是1st,2nd or alternative choice 入呢? 謝謝

Anniemun 發表於 19-9-21 15:39
請問4科 AL 是什麼科? 是1st,2nd or alternative choice 入呢? 謝謝

詳細情況又唔太清楚,只知道開初報科大時,科大無出 offer,只通知A level 出了result 才再報成績,睇下收唔收。

PREDICT GRADE 係3A*1 A
其實係一家四口子

Anniemun 發表於 19-9-21 15:39

Maths, physics A* , Further maths, chemistry A
其實係一家四口子

jj100c 發表於 19-9-21 14:54

我囡囡問過學校,通常Predict 4A* ,大約只有4成學生係達標咋。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-9-21 15:56
詳細情況又唔太清楚,只知道開初報科大時,科大無出 offer,只通知A level 出了result 才再報成績,睇下收 ...
如果 PG 3A*1A engineering 開頭冇offer, 要求好高呢!

一家三口 發表於 19-9-21 15:59
我囡囡問過學校,通常Predict 4A* ,大約只有4成學生係達標咋。
學校手鬆?

Anniemun 發表於 19-9-21 16:17
學校手鬆?

可能係。始終近年改了考試制度,或者學校暫時還在摸索中。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-9-21 16:21
可能係。始終近年改了考試制度,或者學校暫時還在摸索中。
阿仔都想試報科大 GB, 不過位少, NJ 位仲少

Anniemun 發表於 19-9-21 16:46
阿仔都想試報科大 GB, 不過位少, NJ 位仲少

囡囡HKU 報IBGM。
其實係一家四口子

一家三口 發表於 19-9-21 16:49
hku 我們都會報,但好像未開始報名

Anniemun 發表於 19-9-21 16:16
如果 PG 3A*1A engineering 開頭冇offer, 要求好高呢!

朋友仔上年DSE 21分入科大Engineering, 另一位20分入Science 相對GCE 的入學要求低很多;
亦知道另一個案,香港三大完全無offer,最後取得Oxford offer 並順利入讀

一家三口 發表於 19-9-21 16:49

呢科CO要4A*

WeiSB 發表於 19-9-21 17:33
呢科CO要4A*

諗住試下,應該都係唔得
其實係一家四口子

hongkeikei 發表於 19-9-21 17:26
朋友仔上年DSE 21分入科大Engineering, 另一位20分入Science 相對GCE 的入學要求低很多;
亦知道另一個案 ...
阿仔都會報 Oxford,  上年師兄3A*1A 都入了 Imperial, UCL 等學校,科大比 NJ 位大約 15-20%, 要求高都正常,不過我們報幾間香港的大學的不同科,做個 Backup

hongkeikei 發表於 19-9-21 17:26
亦知道另一個案 ...
都唔知點解香港啲大學咁歧視A Level