用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Non jupas 申請
樓主: jj100c
go

Non jupas 申請   [複製鏈接]

回覆 jj100c 的帖子

同佢傾吓,當買保險。一間都唔報太高風險!

一家三口 發表於 19-9-21 15:59
我囡囡問過學校,通常Predict 4A* ,大約只有4成學生係達標咋。

4A*係最勁成績啦喎,如果甘都唔收,唔通要識飛先收?

我仔在校內外都有參與活動,如制服團隊等,這樣會否對收到offer有幫助?

jj100c 發表於 19-9-22 14:00
我仔在校內外都有參與活動,如制服團隊等,這樣會否對收到offer有幫助?
可以寫在 PS 內,如果英國,要睇想讀什麼科,如果該科要入學試,可能作用冇咁大。

回覆 Anniemun 的帖子

我是指non jupas 申請香港嘅大學,會否著重課外活動,因為不打算申請UCAS

請問報返香港要幾時開始?

回覆樓主:

如香港只做back up, 建議唔好報early bird, 之前問過如early bird出offer要收deposit, 唔接受early bird offer不会入main round, 今年未知有無改變

請問non- jupas 是否只接受early bird? 還有,deposit 是多少?

LLLT 發表於 19-9-22 15:49
請問non- jupas 是否只接受early bird? 還有,deposit 是多少?

可申請main round, 之前deposit約 HK$10,000。大學代表話好心儀就申請early bird

謝謝。那麼,可能考main round 比較好,因為可以和其他offer一起對比。

回覆 LLLT 的帖子

請問報返香港要幾時開始?

HKUST 已經可以報名(deadline是11月中)- 相信是Early Bird。Main round 我都需要時間check 清楚。
但是要用多少少時間選科,因為science 只有3 種,engineering 只有2種,其他的都是比英國很不同。

LLLT 發表於 19-9-22 20:51
HKUST 已經可以報名(deadline是11月中)- 相信是Early Bird。Main round 我都需要時間check 清楚。
但是要 ...
請教,early round 和 main round 的科目資料是否一樣?謝謝!

回覆 poonseelai 的帖子
HKUST Early round deadline 是 15 Nov , Main Round deadline  是 6 Jan。是否遲過15 Nov submit就自動apply Main Round?

poonseelai 發表於 19-9-22 15:57
可申請main round, 之前deposit約 HK$10,000。大學代表話好心儀就申請early bird

改左$5,000

仔都會報early round ,in case 其他冇offer

回覆 Anniemun 的帖子

我相信是一樣。HKUST information day 是10月27日。如果有興趣,可以到時直接問大學。

LLLT 發表於 19-9-22 20:51
但是要 ...
想請教下,early round 和 main round 的科目要求和成功機會是否一樣?

是否
early round 和 main round 都一樣可以選擇兩個科目?

十分感謝!

HKUST website 有寫⋯Announcement of early round offers applicants who do not receive offers during the early round will be considered together with main Round applicants. 我覺得真是有心讀科大,應該報Early Round。

其實我都有一些問題不肯定,所以我打算在information day 問清楚

poonseelai 發表於 19-9-22 15:57
請教,如大學說心儀放 early round 的話,是否early round 收剩的位才放入 main round 比同學?
‹ 上一主題|下一主題