用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 請問去year7,需唔需要買一部notebook比佢做功課 ...
go

請問去year7,需唔需要買一部notebook比佢做功課 [複製鏈接]

如題
   0    0    0    0

回覆樓主:

以我孩子的學習來計,Year 7完全無需要用電腦。Year 10有讀Computer Science, 才開始帶部notebook到英國。

回覆樓主:

補充多一句,我孩子的宿舍common area有電腦比學生用,所以唔需要帶notebook。

我女 是Year 7 入讀, 當時比了部舊Notebook 給她帶去用 , Y7已有 Computer Science呢科 ,上堂是有電腦的 , 每級Common area  都有電腦 ,但得兩部 好多人 排隊 ,加上 她 每天上課的課室都不同 ,雖要每晚 /每早 要去查當天上課地點 ,老師又會用email 聯絡她 , 所以自己有部電腦是方便好多 。

YEAR 7 唔需要經常用電腦做功課,但間中會用。雖然好多學校會提供共用電腦(唔係間間都有,請小心查證你小朋友讀個間有無),但好多時多人用要排隊。如果經濟情況許可,買部平平地俾佢(唔需要太高檔)會方便D。

####s 發表於 19-9-20 22:04
如題

以我所知,除咗其他人提到有 computer lesson 之外,有部分學校其他學科都有可能經 Google Classroom 畀同 submit 功課,所以自己有 notebook 係比較好。
‹ 上一主題|下一主題