用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 純討論-關於國際學校學生操行問題
樓主: Lalaji
go

純討論-關於國際學校學生操行問題

miacasa 發表於 19-9-23 00:39

我小朋友嗰間IS小學,試過有學生break左乘校車的紀律規則, ...

這個是IS和LS的理念不別,所以IS和LS不只是少功課/活動教學的分別,你要看自己接受那一套,例如:
IS : 跌跌撞撞,讓他們學習保護自己及不要傷到別人,靠自律及錯誤中學習
LS : 保護和避免,索性不準跑,風紀摘名。
如果你本身是buy LS的理念,那你便會覺得IS很離譜,小孩子很頑皮,尤其當自己小孩被撞了回來,就要回校投訴了。
我女K2時很喜歡跑,有次在操場跑跟人相撞了矱甘,額頭腫了一大塊回來,老師send了email給我,我知她沒事也沒有再追問了。問女下次應該怎做,她說「run, don’t sprint!」,之後也沒再出意外。
現在升了小學break,很人性化,想跑/打球的同學去school hall,想玩board game 的去另一課室,想畫畫的去美勞室,不像有些LS連傾偈離位也不準,當然也有人會覺得LS的學生break可以坐定定自動拿功課出來做train得很乖。
後話:我女長大了,現在已不愛亂跑,break 多是去美勞室畫畫,我慶幸她當年有這個愛跑就跑的機會.

964000 發表於 19-9-23 07:23
這個是IS和LS的理念不別,所以IS和LS不只是少功課/活動教學的分別,你要看自己接受那一套理念,例如:

IS ...

同意,小朋友受傷後會學習照顧和保護自己,家長學習放手和正確教導。小朋友可以跑跳,身心靈都健康D,放電後可以更集中學習。

cheechi 發表於 19-9-21 23:44
我個人第一身經驗係IS小朋友(至少我第一身經驗的那間)比較無禮貌、唔尊重老師和同學,小朋友做左d過份既 ...

同意,我不會過份美化國際學校,有人嘅地方就會有問題,不論什麼民族什麼文化,我覺得無需過分解讀美化或醜化。
大家還記得香港有位被稱為最年青CEO? 她不就是讀IS, 但也因遭欺凌而有情緒問題最後輟學,所以有沒有校園欺凌、老師教學態度、同學行為好壞,不論在LS or IS也是睇運氣吧!家長只能從旁指導或適時保護。

利申:今天剛因小朋友「不良」行為而被見家長

操行、bully 問題我覺得不論LS 或IS都有,特別是LS 名校,我都聼唔少,都係要看運氣,認識到好的peers,老師。。

我都認為不論係LS或IS,遇到好老師係好重要.
感覺LS老師太多野要兼顧,相對地小左時間可以花係小朋友身上.
暫時既個人經驗,IS老師好短時間(未夠一個月)已經了解左小朋友既弱點,再同作為家長我去討論如何改善.

只要搵到合適小朋友既學校,老師及適合既家庭教育,我相信小朋友操行唔需要太擔心~~

safeway 發表於 19-9-23 09:17

同意,我不會過份美化國際學校,有人嘅地方就會有問題,不 ...

香港做過一個調查,38%小學生report有經歷欺凌問題。(https://www.hk01.com/社會新聞/322882/調查-37-8-小學生過去一年曾遇校園欺凌-14-3-被打-4-8-欲尋死)

safeway 發表於 19-9-23 09:17

同意,我不會過份美化國際學校,有人嘅地方就會有問題,不 ...

無得比較,你唔知那位女孩如果在LS,會係好d定更慘。

princewilson11 發表於 19-9-20 11:02
我個小朋友今年由local幼稚園轉左去國際學校. 係操行上面,番左3星期我覺得小朋友反而加重左責任心.老師又會 ...

Yes , that’s excellent !!! Would u mind to PM your school ? I am searching IS for my son.

Chung_wy2004 發表於 19-9-25 15:09
Yes , that’s excellent !!! Would u mind to PM your school ? I am searching IS for my son.
我小朋友讀緊太古果間Delia,唔係太多香港人會選擇的. 如果你想了解多D呢間學校,你可以PM我.

Jane1983 發表於 19-9-22 09:48
回覆 cheechi 的帖子

新校係難講d,始終辦學唔係一盤生意咁簡單,學校管理層、老師、其他teaching assista ...

边間呀?幾好喎!可PM 我?

964000 發表於 19-9-23 07:23

這個是IS和LS的理念不別,所以IS和LS不只是少功課/活動教學 ...

其實,無人能一世不出錯。我寧願比小朋友細個撞下板,易學懂避免。愈大才撞板後果愈嚴重。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Donggun07 發表於 19-9-23 09:28
操行、bully 問題我覺得不論LS 或IS都有,特別是LS 名校,我都聼唔少,都係要看運氣,認識到好的peers,老 ...

又唔係咁簡單。係國際學校老師一般比較能欣賞個別孩子的獨特性。

我的孩子讀過本地學校,又讀過國際學校。我的經驗係,女女同一行為,本地學校認為不可接受,一路罰罰罰,在國際學校只係認為小問題。

在女兒身上,後來發覺我女兒只是需要比一般孩子多一點時間控制自己的腦袋,控制自己的情緒,只係慢其他小朋友兩三年。原來我的女兒成長需要比別人多少少時間,為何要不斷罰他,而唔係比更多時間他慢慢長大嗎? 為何每天都和其他小朋友比較誰更成熟,帶來痛苦。

當然這不能一竹篙打一船人,代表所有本地學校和所有國際學校的特性。 But there should be some truth in it.  
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 19-9-25 23:03
又唔係咁簡單。係國際學校老師一般比較能欣賞個別孩子的獨特性。

我的孩子讀過本地學校,又讀過國際學校 ...
我完全有同樣感受,我暫時遇到既國際學校老師會對小朋友有包容,同埋會花時間去了解小朋友既性格.有耐性去俾時間家長同小朋友去改善.
我既個人經驗,本地學校老師會不停咁話小朋友錯錯錯,好似要第二日番學就要即刻變好一樣.

未必每一個小朋友都適合讀國際學校,但我自己既小朋友就正正係受惠於國際學校既學習環境.

學生操行在家庭和學校教育都扮演重要角色,孩子所結識的同輩影響最大。若果家長思想開放,願意常常聆聽孩子的心聲,有良好的親子關係,我相信孩子接收西方教育IS,也是給子女多個好選擇。