用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 純討論-關於國際學校學生操行問題
樓主: Lalaji
go

純討論-關於國際學校學生操行問題

Lalaji 發表於 19-9-20 09:18
唔知有冇其他家長為小朋友報國際學校時有我同一個迷思。

就係到底小朋友讀國際學校會唔會因為多咗自由或者 ...

一般人的誤解。
多了表達自己想法的自由,不代表可以做乜都得。
我不覺得學生操行比本地學校差。

Jane1983 發表於 19-9-20 12:17
小朋友事,小朋友了,呢個做法在事情發生初期係恰當。小朋友要學習點樣處理問題,始終bully度度有。

但家 ...

你令我記起我仔K2老師話一定要佢哋畢業前學識嘅嘢,就係保護自己。坦白講IS幼稚園學術上真係冇咩學到(emoji)但老師對於啟發小朋友思考,人格教育上確係有一手。

mandy_ng207 發表於 19-9-20 12:30
你令我記起我仔K2老師話一定要佢哋畢業前學識嘅嘢,就係保護自己。坦白講IS幼稚園學術上真係冇咩學到(emoj ...

保護自己,有禮貌,尊重别人,表達自己想法,呢d其實每個小朋友都應該學識。

Lalaji 發表於 19-9-20 11:05
一般推撞我都明白本地同國際有不同的底線。只要不是故意,我都能接受。

我所指的bully是小朋友連羣結黨地 ...

我在 BK/EK 多年,反而見好多人投訴 local school 學校的 bullying 可以係好嚴重。

如何處理 bullying ,相信每個個案不同。
我自己的經驗,IS 只會叫輕微個案私了,如果情況持續或嚴重,一定不可能私了。
我聽聞有 bully 他人的學生,家長會常常收到老師電話,家長反而向其他家長話老師針對他兒子。

其實,IS 可以十分嚴,我仔女在小學時,有一些老師會要求十分高,某些堂必需坐定定。
所謂 "自由" ,也是有 boundary,不是為所欲為。
西方教育,和港式教育,boundary 的圍欄放在不同地方;
加上很多人不理解,也不打算理解,就一口咬定 IS 冇規矩。

Cara2006 發表於 19-9-20 12:53
我在 BK/EK 多年,反而見好多人投訴 local school 學校的 bullying 可以係好嚴重。

如何處理 bullying , ...

我有朋友上完IS summer course 亦覺得課堂好混亂,老師控制唔到學生,學生學唔到野
有d家長已有既定impression, 加上大家嘅欄放在不同地方,都冇辦法

1. Local 唔俾請假去旅行, IS 冇所謂
2. 我學校(以我所知大部份學校都係)每學年頭幾天,全班一齊定ground rules , 或者老師guide 佢哋去講什麼係respect 呀之類。local school 可能係單向由老師elaborate 校規囉
3. 課堂秩序,各學校應該會有差異,同一學校唔同老師亦都有差異。堂上很多討論合作,又點會唔嘈。我校老師習慣拍手拍一個特有rhythm, 學生一聽到就靜哂接住拍一句rhythm 。都幾神奇架。
4. 咁永遠有d專注力缺失嘅小朋友,local 也有,IS老師都花很多時間去處理。倒如專注力差的,一定坐前排,分組會打散專注力不足的小朋友,嚴重嘅會建議一些therapy ,或者安排影子老師。
5. 小息,好自由,跑跳,打側手翻都得。local school 連跑都冇自由。
6. Lunch time果半個小時,我校就訂左rules 係唔可以講嘢。不過我知我個女都有靜靜雞傾計。
7. Bully 問題,我都唔知,應該冇乜。我都認同小朋友社交問題最好佢地自己去處理,我指係爭執呀,爭朋友呀,都應該佢地自己解決。都有同學打過我女,原因我都忘記咗啦,老師見到呢類對身體造成傷害嘅嘢呢都會立刻出手。至於排斥啊語言傷害呢啲呢,小朋友自己解決都係一件好事。
8. Spoil ? 外國人比較多,很少物質上spoil ,不過自由奔放啲就一定係。local 家庭都只係小康,坦白講,平時冇乜交流,都不是很清楚。

回覆 meimeimandy 的帖子

朋友又好、親戚又好,如果佢有心傾,咁就交流吓。如果佢有預設立場,想踩吓IS,真係唔得閒entertain佢,佢點話點好lor。

meimeimandy 發表於 19-9-20 13:34
我有朋友上完IS summer course 亦覺得課堂好混亂,老師控制唔到學生,學生學唔到野
有d家長已有既定impres ...

IS summer programs are usually provided to non-IS students.
Instructors are usually not the same group of teachers teaching in the IS.

Cara2006 發表於 19-9-20 16:53
IS summer programs are usually provided to non-IS students.
Instructors are usually not the same gr ...

我知道呀
但聽到佢似乎有所指⋯⋯我都冇解釋喇

princewilson11 發表於 19-9-20 11:24
我相信讀邊間學校既影響不會太大,就算本地幼稚園,同一間學校,唔同學生都會有唔同經驗. 學校名我PM左你.
我 ...

我住附近見呢間好多日本人讀

回覆 貝珠 的帖子

--> 我校老師習慣拍手拍一個特有rhythm, 學生一聽到就靜哂接住拍一句rhythm 。

呢樣我都見識過, 袋埋落袋。

老師拍三下手掌,說 One Two Three, Eyes on me.

之後,學生說 One Two, Eyes on you.

咁就靜曬,聽老師講嘢。

呢個係老師同學生之間訂定出的 "Attention please" 的方法。

有次同學開生日會,請咗十幾個同學一齊去戶外玩,主人家請咗攝影師影相。大合照時,個個細路唔願停,我就使出老師三下手掌加嗰句口令,小朋友即係乖乖靜靜聽攝影師指示。攝影師嘖嘖稱奇,問我係咪教書。哈哈哈哈。

回覆 貝珠 的帖子

不過自由奔放啲就一定係——>

我兩個小朋友要坐地鐵返學。早上,人多時,他們會企/坐定定/睇書;放學時下午3:30左右,地鐵比較吉,有空間,有時佢哋會爬扶手,或者扶住扶手柱轉幾個圈,人多冇位就唔會轉。

佢哋爬/轉時,有人見到,可能會話IS學生有操行問題。

佢哋安靜睇書時,有人見到,可能會話IS學生乖。

但佢哋亦唔會見到,人多時我細路係唔會爬/唔會轉嘅決定。

我不否認,我小朋友爬扶手/轉扶手時,我都幾大壓力,我都想佢哋唔好咁做,因為太異相,但只要唔影響到其他人,細想一層,問題並不算大,我係接受到嘅。可能呢D已經叫做好曳。

我個仔同我講,Mom, you're really mean. You're the cruelest mom in the world. 我接受到,因為佢發緊火。但可能有人覺得呢位小朋友對長輩唔尊重/冇禮貌。
不過,事實係佢餐餐食完飯會講媽咪/婆婆(負責煮飯的人), 唔該曬, 然後拎隻碗入廚房。

人哋覺得嘅嘢,未必係事實全部。

品行德育係家教。老師會幫手教,但最終都係睇家庭成員的教導/執行/落實。

Lalaji 發表於 19-9-20 11:05
一般推撞我都明白本地同國際有不同的底線。只要不是故意,我都能接受。

我所指的bully是小朋友連羣結黨地 ...

我小朋友間IS小學好注重教導respect myself, respect others and respect the environment。亦明確講bullying 定議和如何處理。讀了一年多很開心。

佢哋教respect是需要小朋友討論,理解,再自己寫番如果respect以上三方面。

反而之前讀local名幼時,幾次在校車上被其他小朋友弄哭,原因是其他小朋友話唔同佢做朋友。我小朋友算乖,成績操行都好。其實他被其他小朋友弄哭我也有不開心。

回覆樓主

我個人第一身經驗係IS小朋友(至少我第一身經驗的那間)比較無禮貌、唔尊重老師和同學,小朋友做左d過份既事情(例如打架、罵老師、講粗口),亦沒有consequence , 如果小朋友在local school 做同一樣行為,早巳記大過見家長了。當然唔係間間IS都係咁,但依家好多IS好識包裝,特別係成立左唔係好耐,年年走一半老師的學校,美其名自由開放,實際行政混亂,管教學生好有問題,家長一定要小心選擇。

cheechi 發表於 19-9-21 23:44
我個人第一身經驗係IS小朋友(至少我第一身經驗的那間)比較無禮貌、唔尊重老師和同學,小朋友做左d過份既 ...

可告知邊間?

回覆 cheechi 的帖子

新校係難講d,始終辦學唔係一盤生意咁簡單,學校管理層、老師、其他teaching assistants,如何推行校政,整個運作都有磨合期。家長自己要嚴選。
我女讀過兩間比較歷史悠久的IS (不開名),佢真係好乖,會自律,有禮貌,會關心和尊重人。佢的朋友仔亦普遍係乖巧。你喜歡IS果套就繼續搵心儀的學校,唔好比唔開心的經歷令你卻步。

我個人第一身經驗係IS小朋友(至少我第一身經驗的那間)比較無禮貌、唔尊重老師和同學,小朋友做左d過份既 ...

揀D傳統有口卑的IS會好些,有些新校可能不想「得罪」學生,或者有些老師比較鬆, 找理念和自己一致的,IS都有嚴有鬆不同風格。
另外有時見一個半個頑皮,又未必可以化表全校。

我小朋友嗰間IS小學,試過有學生break左乘校車的紀律規則,結果被罰不準搭校車一段時間。

不過,我同意IS跟LS在紀律的準則和尺度有分別。如LS在校內一般不可亂跑,小朋友很少受傷,但就我小朋友間IS小息和午餐後可盡情跑跳,小朋友較易弄傷。都有D擔心。唯有日提夜提自己小朋友要小心,保護自己,也要保護別人。

miacasa 發表於 19-9-23 00:39

我小朋友嗰間IS小學,試過有學生break左乘校車的紀律規則, ...

我仔呢間都係,違反校車紀律被投訴即刻叫家長。