用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 純討論-關於國際學校學生操行問題
go

純討論-關於國際學校學生操行問題

唔知有冇其他家長為小朋友報國際學校時有我同一個迷思。

就係到底小朋友讀國際學校會唔會因為多咗自由或者老師較開通而令小朋友較多操行上的問題?

由於現在我哋都仲係讀緊本地學校,對國際學校嘅實況認知真係有限。所以唔知有冇一啲時家長可以分享下真實情況。

回覆樓主:

品德和行為睇家教多d。

另外,如果外國人多的IS,其他人在評論人地操行問題時,亦要考慮人地國家的文化。好似中學生吸煙,人地國家係接受,唔覺得係一回事。

呢個問題好難好generalise 咁答你,我組織一下再分享下我的睇法。但我想問下你先,操行你concern 什麼方面先?課堂秩序?bully ? 頑皮?禮貌?你最想了解什麼呢?

Lalaji 發表於 19-9-20 09:18
唔知有冇其他家長為小朋友報國際學校時有我同一個迷思。

就係到底小朋友讀國際學校會唔會因為多咗自由或者 ...
我都係剛剛LS轉入國際學校,其實覺得比之前小學還注重操行
不過不是在形式方面,例如一定要坐定定,而是在於禮貌,尊重,父母角色等等。對於電腦,電話等的使用,也有清晰的指引。而且不是一味話唔可以點點點,而係講明白reason behind and supported by evidence.

不過因為我都是新手,可能都要了解多些。

貝珠 發表於 19-9-20 09:56
呢個問題好難好generalise 咁答你,我組織一下再分享下我的睇法。但我想問下你先,操行你concern 什麼方面 ...

其實我比較擔心bully果方面,因為聽親嘅case好似老師都唔理。

回覆 Lalaji 的帖子

IS係由好多間學校組成,應該冇人可以代表IS呢個community去回答呢個問題。操行、家教同埋禮貌係家長嘅責任。至於自由,學生係有發言嘅自由,亦知道有聆聽別人發言嘅自由,尊重同體諒其他觀點嘅自由。例如點解上堂時要靜靜地坐,唔好騷擾人,就係尊重別人聆聽課堂嘅自由。所謂開放嘅態度,其實係咪想話俾小朋友有討論嘅空間?唔係老師一言堂?咁的確有啲家長會視之為駁嘴,唔聽話。呢個係個別家長嘅價值觀,一言難盡。

Lalaji 發表於 19-9-20 10:01
其實我比較擔心bully果方面,因為聽親嘅case好似老師都唔理。

我仔K1開始讀,剛升year 1。如網友b3410所說,國際學校注重的是互相尊重,按理守法,不是嚴守規矩,有老師講無學生講,這些價值觀早在我仔和我仔的同學間已建立。至於bully,我仔幸運地沒有遇到,但我也想知你所指bully的定義是什麼?我們一班幼稚園同學開party是必定會「打」成一片的,小朋友玩得癲係會推撞甚至扭打幾下,不過如果有人故意打人,嗰個人係會比老師或家長捉出嚟罰企。我覺得我自己對於同學的推撞行為包容性算比較高,不過我不知道其他家長的想法,so far亦未收到其他家長對我小朋友的投訴。

回覆樓主:

Bullying 在local school也有可能吧
我女果間有教小朋友kind & respect同埋了解人與人之間有相同同不同之處,尊重大家喜好嘅不同
不過老師係會分事情嚴重性
舉例有小朋友喺操場未上堂前碌地玩,係好自由的
我相信local school唔會比d小朋友咁玩
你會覺得碌地玩係咪曳呢?我相信不同家長果條線亦有不同

如果講bully,每間學校都有呢個可能,local school亦有,呢d多少講小朋友性格和運氣。

我個小朋友今年由local幼稚園轉左去國際學校. 係操行上面,番左3星期我覺得小朋友反而加重左責任心.老師又會花時間去俾小朋友去認識新朋友,相比以前係local幼稚園,依家既自由度我感覺令到小朋友操行會有進步.
就算班中有小朋友唔聽話,都唔會被老師同學標籤左.只係互相去幫助希望有所改善.

當然都要睇家長對"操行"果把尺點定,係咪坐定定,落ORDER照做就係好操行. 唔出聲唔反駁就係好.呢個就各有各家長既要求不同. 希望幫到你,我都係新手爸爸~~~

同埋我想補充一下,就係老師會比較尊重小朋友既決定,舉個例,班中一個跳舞活動,老師係容許小朋友自行決定參與定係坐番係自己個位,我覺得互相尊重都可以將小朋友既操行提升.

mandy_ng207 發表於 19-9-20 10:20
我仔K1開始讀,剛升year 1。如網友b3410所說,國際學校注重的是互相尊重,按理守法,不是嚴守規矩,有老師 ...

一般推撞我都明白本地同國際有不同的底線。只要不是故意,我都能接受。

我所指的bully是小朋友連羣結黨地慣性欺負同學。明白呢啲嘢所有學校都有,但我因為聽過有唔只一位嘅朋友講佢哋所就讀的is完全不理會。認為小朋友事小朋友了,所以有啲擔心。會唔會因為文化差異,大家可接受的“曳”有所不同?

princewilson11 發表於 19-9-20 11:02
我個小朋友今年由local幼稚園轉左去國際學校. 係操行上面,番左3星期我覺得小朋友反而加重左責任心.老師又會 ...

咁樣非常之好喎,介唔介意分享係邊間?

Lalaji 發表於 19-9-20 11:07
咁樣非常之好喎,介唔介意分享係邊間?
我相信讀邊間學校既影響不會太大,就算本地幼稚園,同一間學校,唔同學生都會有唔同經驗. 學校名我PM左你.
我自己既經驗就係,搵一間適合自己小朋友既學校,就會自自然然會睇到小朋友既進步.

Lalaji 發表於 19-9-20 11:05
一般推撞我都明白本地同國際有不同的底線。只要不是故意,我都能接受。

我所指的bully是小朋友連羣結黨地 ...

明白你的擔憂。的確外國人是傾向「小朋友事、小朋友了」,這是外國人認為小朋友學習與人相處,建立解決問題能力的必經過程。你不能期望國際學校的老師會事事介入,他們會傾向由小朋友自己嘗試解決紛爭先。不過如果問題持續,或欺凌的情況嚴重(例如已經影響同學心理、課堂秩序),相信老師必定會處理。始終每個家長的價值觀都不一樣,國際學校的每個老師亦是不一樣。很難一概而論說所有國際學校的老師都會放任孩子,遇上嚴格還是寬鬆的老師都是運氣。而且最重要是適合自己的小孩,我自己的小朋友比較內斂,我反而希望遇上作風較自由的老師能鼓勵他主動一點。

b3410 發表於 19-9-20 10:01
我都係剛剛LS轉入國際學校,其實覺得比之前小學還注重操行
不過不是在形式方面,例如一定要坐定定 ...

你好,我也物色IS給我女兒準備上year 1,可以透露一下你小朋友是哪間IS?
謝謝

princewilson11 發表於 19-9-20 11:24
我相信讀邊間學校既影響不會太大,就算本地幼稚園,同一間學校,唔同學生都會有唔同經驗. 學校名我PM左你.
我 ...

請問你可以介紹一下邊間IS呀?

回覆 mky456 的帖子

我小朋友讀緊太古果間Delia,唔係太多香港人會選擇的.

Is true the way in handling disciplinary issues like bully and misbehavior is different from local school but the ways of international school are surely more effective for long term.  What international school does is to ensure the kids could understand the issues and learn the consequences instead of simply imposing punishment on either kids.  Which is better, It really depends on the value and thinking of parents.
My kid has been in international for years... I notice most kids are well behaved

Saboc 發表於 19-9-20 11:59
Is true the way in handling disciplinary issues like bully and misbehavior is different from local s ...

thanks for all for your valuable comments. It really helps.

change to another area of concern, do you see many spoiled kids in is? that's also a comment i usually heard. appreciate any sharing.

回覆樓主:

小朋友事,小朋友了,呢個做法在事情發生初期係恰當。小朋友要學習點樣處理問題,始終bully度度有。

但家長要關注情况,唔好等到失晒控先介入。bully都係細路,搞大咗要見家長、踢出校,佢唔識驚咩。之前係九龍灣K校被欺凌,最後homeschool個女仔,佢去到躲在厠所等其他人放晒學先敢出來,去到鬼剃頭,就傷害已成,比較可惜。