用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無邊間幼稚園大家IN完反而想唔讀?
樓主: mssunday
go

有無邊間幼稚園大家IN完反而想唔讀?  

myhappylife 發表於 19-9-28 12:35
玫幼,校長老師都黑口黑面,完全冇禮貌又冇愛心

同意!好傳統擺老師款嗰種老師!

Pytngchoi 發表於 19-9-26 18:18
In 過幾間私校,只有這間是這樣

我都吾中意呢間xx園, 太多人in安排吾夠好 吾係約好果個時間in。 我個女in pn果陣 足足得左個半鐘先有得in  等到紐眼訓。。。。

weib1121 發表於 19-9-28 19:19
我都吾中意呢間xx園, 太多人in安排吾夠好 吾係約好果個時間in。 我個女in pn果陣 足足得左個半鐘先有得in ...

其實,煩係多人申請嘅幼稚園,都唔可能在指定時間面試。又唔關幼稚園事。熱門幼稚園,間間都要等。

piglover 發表於 19-9-29 18:58
其實,煩係多人申請嘅幼稚園,都唔可能在指定時間面試。又唔關幼稚園事。熱門幼稚園,間間都要等。
...

未必,熱門人多學校一樣可以安排得好
我同小朋友in過有幾間熱門幼稚園(習慣interview時間早到10-15分鐘),
過程安排好順唔洗等太耐,例如宣道,坐禮堂唔洗十分鐘就可以上去in,
民生直入坐低唔夠兩分鐘就開波,kv等少過5分鐘,
創價安排最好,可以一路玩佢d設施一路等(都係等左15分鐘唔算過份),in完仲可以繼續玩!

不過亦試過有一間等足45分鐘,果間就係聖心...採人流管制分3個地方等…

Darklady 發表於 19-9-30 09:35
我同小朋友in過有幾間熱門幼稚園(習慣interview時間早到10-15分鐘), ...

可能我比較黑仔,我間間熱門幼稚園面試都等到暈。

mssunday 發表於 19-9-19 17:35
如題

有sc見到老師interview流水作業式一樣,可能我剛撞正個老師冇表情,面黑黑一樣

Darklady 發表於 19-9-30 09:35
我同小朋友in過有幾間熱門幼稚園(習慣interview時間早到10-15分鐘), ...

係喎,諗返起我地in SC, KV, KM都係等少過5分鐘

等最耐係HY ,都係15分鐘咋

回覆樓主:

紅磡KX,見完好差,老師欠耐性及笑容

馬鞍山綠x. 感覺老師冇乜愛心

回覆 ceciduck 的帖子

下...我反而想知點解佢入到黎?
通常學校門口有老師幫小朋友探熱先比入.....就算38都已經唔比入啦....

回覆 helenfu 的帖子

你咁講開,又好似係果日入學校無探熱...........

回覆 ceciduck 的帖子

阿仔18m 試過in一間土瓜灣可X幼稚園全日制N班,in我仔是一位比較年老老師。問下我仔叫乜名、識講乜,我答阿仔暫時唔係識講好多野。我都未開口接住講...暫時只識講爸爸、媽媽、奶奶、波...

個老師立刻話:下...乜唔識講野架。衰到呢...

有。LH 、宣幼、藍田靈糧
LH 狂問家庭環境,感覺想搵中產家長,很勢利
宣幼,老師只望住一個比較得意的學生,其他三位面試小朋友一眼都無望過,面試尚且如此,對老師沒信心
藍田靈糧同宣幼情況差不多。

回覆樓主:

有!面試過一間出名私幼 ,位置 在住宅大廈入面 。面試當日,期間窗外突然 有大量消防車戒備, 細問之後原來懷疑住宅大廈漏煤氣,當時要緊急疏散。 而面試過程 亦隨之縮短。

完全唔想小朋友 喺呢個咁危險嘅環境學習 ,走火梯又窄又長

回覆樓主:

好出名嘅xx園,去完open day已決定唔讀。課程太深(呢樣係個人選擇啦,大把家長鍾意);睇小朋友啲相,個個埋頭苦幹好認真,得一兩張相係笑㗎咋

銅鑼灣xxx

感覺唔係以小朋友為本,只係揀讀過N班嘅小朋友

回覆 Kristal020 的帖子

太子,面試過程流水作業,填問卷問如果冇am, pm讀唔讀,明明答咗唔讀,偏偏俾pm offer.   打去問,佢話可以排am waiting,  但係一定要accept咗offer先可以排waiting,  就算你一定唔讀pm. 擺明掠水。

bbba05 發表於 19-11-6 17:38
回覆 Kristal020 的帖子

太子,面試過程流水作業,填問卷問如果冇am, pm讀唔讀,明明答咗唔讀,偏偏俾pm o ...
呢間係咪私校?
我都遇過呢類學校...後來D過來人同校務D人都話根本AM係點都排唔到..唔會有位
所以起初都係呃人入局