用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無邊間幼稚園大家IN完反而想唔讀?
go

有無邊間幼稚園大家IN完反而想唔讀?  

如題

回覆 mssunday 的帖子

絕對有

有,但唔方便開名。

我IN過一間葵青區既某間XC幼稚園, 本身都覺得呢間幾好, 校舍都大
崩壞既位就發生..我客氣地用廣東話問其中一個老師點去返地鐵站, 原來係NET teacher黎, 佢好大反應叫Oh my god Oh my god..我想轉用英文問多次既, 但係個個NET teacher仍然慌緊唔知仲乜咁
我唯有問隔離笑緊既一位老師解答我, thanks god

有~ KV

回覆樓主:

有,不過每個家長體驗同需求不同,都系自己親身體驗好啲

jimjimjim 發表於 19-9-19 19:09
有~ KV

可唔可以講下點解你會覺得KV唔適合?

傻之達人 發表於 19-9-20 01:06
可唔可以講下點解你會覺得KV唔適合?

我都係覺得kv,入到間學校只係見到校舍舊同貼滿中文字嘅大字報(應該係小朋友寫字作品),一啲開心、童真氣氛都無...

回覆 lilywong2016 的帖子

Yes I rmb they have all pretty standard art work posted up as well. So if you want your child to be moulded to be more or less the same as other kids, that’s the school for you. Otherwise..

有...不過唔係因為間學校,係比家長嚇親
in過間全日制村校,有個媽媽抱住個瞓咗o既小朋友同我哋同枱interview,老師問點解小朋友咁攰瞓咗,個媽媽話因為小朋友發緊高燒所以頂唔順....仲要冇帶口罩....老師即刻同佢講有醫生紙可以改期叫佢返屋企...

我唔想個囡入咗去D同學病到咁嚴重阿媽都仲會比佢返學....D人話全日制易病D,,經過個interview之後信晒....

都好認同, 有時雖然係神校, 如果同自己所想有出入, 唔適合自己小朋友既話, 幾神都會放棄始終幼稚園都係讀一次, 唔想幫自己個仔女揀錯

mssunday 發表於 19-9-20 10:58

都好認同, 有時雖然係神校, 如果同自己所想有出入, 唔適合自己小朋友既話, 幾神 ...
自己親身入去感受下認真觀察下最實際,我記得第一次入kv interview時,見到d中文字第一個感覺的確係「似乎同傳聞一樣好重視中文」,
但佢同時亦貼左好多小朋友勞作,課室壁報亦好colorful好多圖案,

當然亦放左好多玩具,加上interview老師談吐面容都好寬容好nice,
於是就有左第二個觀感就係無坊間講到咁嚴肅丫

小朋友開學前番學校報到,仲拉拉我件衫細細聲同我講「媽咪,我好鐘意新課室呀。」
(雖然我眼中都只係一個Standard的幼稚園課室唔知有咩特別令佢鍾意XD)

lilywong2016 發表於 19-9-20 08:59
我都係覺得kv,入到間學校只係見到校舍舊同貼滿中文字嘅大字報(應該係小朋友寫字作品),一啲開心、童真氣 ...

我都覺,加上KV可能多人見,流水作業式,咁啱面見嗰位老師質素一般而且態度不好,感覺真係好冷冰冰。

lilywong2016 發表於 19-9-20 08:59
我都係覺得kv,入到間學校只係見到校舍舊同貼滿中文字嘅大字報(應該係小朋友寫字作品),一啲開心、童真氣 ...

me2!!! 老師仲要感覺唔nice
開口批評小朋友

jimjimjim 發表於 19-9-19 19:09
有~ KV

我上年in KV後感覺好差,不過呢度太多fans喇...

中西區某名校幼稚園⋯當時小朋友得個兩歲多啲,有啲老師指示佢做嘅野佢做唔到,個老師就好唔耐煩咁對佢。可能佢已經見左好多個細路,但單對單佢都咁冇耐性,成班嘅話唔知會點。結果係冇收到我小朋友,應該太多人報而佢又「唔達標」。但其實個兩歲人仔,唔知間學校期望啲咩標準,覺得佢可能收哂啲1月出世嘅大B。

而家我個小朋友已經K3,好開心佢讀緊嘅學校適合佢,而且老師好有愛心。

九龍區某龍校同九龍區某fans 好多學校
前者要兩歲小朋友乜都識哂咁
而且係無得㨂interview 語言下random assign NET或本地老師做interviewers
感覺好似唔太child-centered

後者係面試時間勁長,又唔太有秩序
第一個timeslot面試但負責觀察嘅老師好眼瞓打哂喊露咁,感覺唔專業

不過好明白有時係個人經歷撞手神
未必代表學校好唔好
不過家長自己感受下會知同自己家庭style夾唔夾

九龍某龍校,遇到嘅老師態度令人反感,不止一次問「乜妳小朋友仲未識乜乜乜」。in完好谷氣。

KV, 一入學枚已見校工無禮貌, 面見時老師才是戲玉, 更無禮貌, 把文件檔住自己並沒有和小朋友家長眼神接觸, 問問題給指定只望住張紙講.

John_3_16 發表於 19-9-21 23:21
中西區某名校幼稚園⋯當時小朋友得個兩歲多啲,有啲老師指示佢做嘅野佢做唔到,個老師就好唔耐煩咁對佢。可 ...

天主教女校?