用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 初中生locker用途
go

初中生locker用途

大家嘅小朋友個locker多數放咩?有冇全部書放哂在學校,我嗰個成日話書包重,咩書都唔多願意帶返家,即係唔駛溫習啦

回覆樓主:

我個仔放晒d視藝野係locker

回覆樓主:

我個成日話課堂上好忙,是但咩都留响學校,只帶功課紙,試過冇帶書返嚟做唔到,要上留堂班,激死!

回覆樓主:

初中:放波鞋、視藝用品、英文科所有嘢、中文寫作教材、校本閱讀理解練習、數學書
高中:因為無修視藝,放除視藝用品外以上各項

哈利媽 發表於 19-9-18 19:16
我個成日話課堂上好忙,是但咩都留响學校,只帶功課紙,試過冇帶書返嚟做唔到,要上留堂班,激死! :igiveup ...

我女一般喺學校已做晒功課

我仔仲好似小學咁,每日執書包,帶去學校又帶返屋企。佢怕自己唔記得喎,以及佢地中學經常有小測,佢有時要溫書。呢樣我唔理,唔俾意見 ,佢自己方便。

babywoman 發表於 19-9-18 21:04
我仔仲好似小學咁,每日執書包,帶去學校又帶返屋企。佢怕自己唔記得喎,以及佢地中學經常有小測,佢有時要 ...
我仔中一都係經常帶晒返黎又帶返學,書包鬼咁重,之後我教佢可以影低要默書或 quiz. 要溫嘅野黎溫習,而家好多書佢都會放響學校。

Yanamami    發表於 19-9-19 00:12

YolandaTam 發表於 19-9-18 20:20
初中:放波鞋、視藝用品、英文科所有嘢、中文寫作教材、校本閱讀理解練習、數學書
高中:因為無修視藝,放 ...
我仔學校規定 locker 唔準放衫同鞋

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-18 21:51
我仔中一都係經常帶晒返黎又帶返學,書包鬼咁重,之後我教佢可以影低要默書或 quiz. 要溫嘅野黎溫習,而家 ...

阿女都係影低quiz範圍及默書課文內容, 佢費時拎來拎去!
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

哈利媽 發表於 19-9-18 17:36
大家嘅小朋友個locker多數放咩?有冇全部書放哂在學校,我嗰個成日話書包重,咩書都唔多願意帶返家,即係唔 ...

他不想温習的話,就算他天天背書回家也不看,就算你多買一套書放在家中也沒用。書一向重,都是借口。

哈利媽 發表於 19-9-18 19:16
我個成日話課堂上好忙,是但咩都留响學校,只帶功課紙,試過冇帶書返嚟做唔到,要上留堂班,激死! :igiveup ...
叫同学影低whatsapp俾佢吖嘛……

回覆樓主:

真係激死,今晚又係咁,今次有帶書冇帶notes, 好彩同學whatsapp比佢,可以print, 其實佢小學一向好整齊,好少欠交或冇帶書,佢話未適應到寫手冊嘅方式,同埋唔知要帶咩返家。我今晚寫咗張卡放手冊提醒佢每日要帶咩返家,希望會改善到

回覆樓主:

中學手冊冇分科,只有幾行,而且好多唔係第日就交,攪到佢有啲亂

哈利媽 發表於 19-9-19 00:19
中學手冊冇分科,只有幾行,而且好多唔係第日就交,攪到佢有啲亂
...

初頭要教佢,功課未必明日交,你可以比個日曆佢,把要交的功課及quiz 寫在交前1-2天的日期內提醒自己,用手機或i pad 影低要溫嘅野,中學不同小學,手冊唔會再有分科欄,要自己習慣下,初初家長可多給于方法,慢慢佢就會有自己模式。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 07:48
初頭要教佢,功課未必明日交,你可以比個日曆佢,把要交的功課及quiz 寫在交前1-2天的日期內提醒自己,用 ...

謝謝提醒

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 07:48
初頭要教佢,功課未必明日交,你可以比個日曆佢,把要交的功課及quiz 寫在交前1-2天的日期內提醒自己,用 ...

不過佢在學校時間是不能開手機同用ipad影相,所以影印方法行唔通

哈利媽 發表於 19-9-19 08:00
不過佢在學校時間是不能開手機同用ipad影相,所以影印方法行唔通

唔係叫佢響學校影,係帶返屋企影定,因為quiz通常唔會係明天,時間掌握要佢慢慢學習,中學生必須學習時間管理。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-19 08:05
唔係叫佢響學校影,係帶返屋企影定,因為quiz通常唔會係明天,時間掌握要佢慢慢學習,中學生必須學習時間 ...

明白,謝