用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A/B 重數理男官津校
樓主: IloveJJ
go

B1A/B 重數理男官津校   [複製鏈接]

lawiskcyu 發表於 19-9-20 09:40
看看以下條 link,數理是否真的超強? 如是,聖瑪加利 學費全免,可跳班及升讀頂尖大學。

http://paper.we ...
IQ150 又自律的神童希望將來可以為港爭光!

IloveJJ 發表於 19-9-20 10:16
謝謝!他真的是天才!

校內好似還有兩位超級學生

醒目開學勳章

lawiskcyu 發表於 19-9-20 09:40
看看以下條 link,數理是否真的超強? 如是,聖瑪加利 學費全免,可跳班及升讀頂尖大學。

http://paper.we ...
聖瑪加利唔係直資咩?你意思係神童學費全免?神到咁又真係唔奇喎。
講真有1、2個神童又唔代表學校數理強,因為神童多數靠自己唔係靠學校,凡夫俗子都係睇返整體數據罷了

bobbob 發表於 19-9-20 13:45
聖瑪加利唔係直資咩?你意思係神童學費全免?神到咁又真係唔奇喎。
講真有1、2個神童又唔代表學校數理強, ...
學校為了作育英才,老師會用心和盡力提供學生一切所須,政治也同時遠之門外。
我有一朋友的孩子在某 B1A 英中就讀 S6,成績名列前予,但學校受政治事件影響,學生戰心已冷卻,現在不知怎算好!
你看神童學生還是繼續有來,就可見學校所提供的養份是多充足美好。假如神童學生就讀另一中學,故事可能須重新編寫,還會有神童學生嗎?

醒目開學勳章

lawiskcyu 發表於 19-9-20 14:07
學校為了作育英才,老師會用心和盡力提供學生一切所須,政治也同時遠之門外。
我有一朋友的孩子在某 B1A 英 ...
聖瑪加利無玩人浪?通常就算學生唔攪都總有班"舊生"返去"吶喊",我見某幾間學校就係咁,又真係幾令人困擾。不過神童始終係神童,諗嘢會超脫啲,無咁容易受影響掛。

bobbob 發表於 19-9-20 14:27
聖瑪加利無玩人浪?通常就算學生唔攪都總有班"舊生"返去"吶喊",我見某幾間學校就係咁,又真係幾令人困擾。 ...
學校無玩人浪,無"吶喊"。但有一位女同學,放學後去游行,被人拍了相片,相片同學間流傳,成為熱話,最後不知是否要見校長。但友校卻真的令人煩惱,"人鏈"由 英X書院 去到 崇X,阻人上學、校內"大叫"... 要出動聖瑪加刔校長 (西人)來看,友校學生一見 西人校長,立刻收聲,真的....

醒目開學勳章

lawiskcyu 發表於 19-9-20 14:47
學校無玩人浪,無"吶喊"。但有一位女同學,放學後去游行,被人拍了相片,相片同學間流傳,成為熱話,最後不 ...
知唔知網友個仔響你哋友校就讀?雖然我覺得佢唔太介意。
好少聽人講貴校,想問下校園氣氛怎樣,校規嚴唔嚴?公開試成績如何?

bobbob 發表於 19-9-20 15:54
知唔知網友個仔響你哋友校就讀?雖然我覺得佢唔太介意。
好少聽人講貴校,想問下校園氣氛怎樣,校 ...

IloveJJ, Sorry! 其實知道的,我跟中華基督教會有一點點關係,但現在學習氣氛真的須要正視,否則會把自己和父母傷透,作父母的不能"掩耳盗铃",要教導孩子,行當走的路,使他一生都不偏離。
聖瑪加利同學來自 英美法德、南亞、印度、日本及國內,學生質素應比一般高,除了中文科外,英文溝通能力及成績應較一般的學校好,可看以下條 link:-

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2602416&extra=page%3D1

https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3444753&extra=page%3D2&page=4

但留意,有部份追不上的同學可能會留班或須要轉校。

IloveJJ 發表於 19-9-20 16:35
我介意架!  不過又考唔到聖公會既學校,有乜辦法喎!
聖公會學校一樣有人鏈
所以冇分別。

IloveJJ 發表於 19-9-20 17:35
不過你地唔係話校內唔俾討論嗎?我仔學校好盛行架!
依家靜咗。

IloveJJ 發表於 19-9-19 11:02
是的,這次是細仔,他與哥哥相反,是數理人,不太喜歡歷史,所以怕3個文科令他生悶,也怕被此拉低成績。
...

好多男仔都喜歡數理,尤以男校為甚,但一般上到中四選科,理科都係較熱門搶手科目,大多校都以名次成績去作選科優先,所以讀全理果班,大多其他文科都掂,若一心只靠數理入選,而其他文科一般,好大機會入吾到科,上中四要被迫讀一些文科,所以若想仔仔將來讀全理,入一些男女校或b1c校易入科D。
加上近年M1M2對升U有利,又係由冇人揀變為搶手,官津校多只開一班,有冇信心做到數學全級頭30?
所以要計定幾年後的競爭先選校會好D。

IloveJJ 發表於 19-9-20 21:00
係既,都係要考慮既,不過其實細佬唔係文科唔掂,只係唔喜歡歷史啫,佢成績比哥哥好,係B1A的,中文和常識 ...

再比D建議你,官津校各科的位會很固定,真係要爭!但直資好吾同,有些會根據各科報讀人數去請人,彈性好多。
‹ 上一主題|下一主題