用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A/B 重數理男官津校
樓主: IloveJJ
go

B1A/B 重數理男官津校  

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:25
咁肯定唔係,文科成績好好喎!起碼好過KC, 好似都好過聖若瑟。

理科未研究,不確定。

咁可能佢口快講錯

小學嗰邊課程我真心覺得好,同福小一樣有擺心血去寫教材。

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-19 12:26
暫時見到效果好好,仔已經完全愛上了現在的學校生活
我仔個個轉咗is嘅同學都係咁講

b3410    發表於 19-9-19 12:43

b3410 發表於 19-9-19 12:24
點解小學教的好好,中學唔好?是課程設計問題,還是師資問題?其實有小學好好的底,中學應該可以更好發揮。 ...
從自己讀男校同讀男校嘅朋友嘅經驗嚟睇,喺DSE前嘅年代,男仔中三選科時多數選理科,成績稍遜就會不自願地編次去讀文科,不過當然有人係一心想讀文科班嘅。
Btw, 英華小學好似冇正規嘅科學堂(唔計常識科嗰啲),STEM或STEAM活動就會有嘅。

bobbob 發表於 19-9-19 12:28
你女嗰間咁top好難同一般學校比較,記憶中你仔進步神速,其實讀local school都應該唔錯,你哋小學中文應該 ...
的確掙扎過,因為好大轉變。初初打算去試下,所以只報了一間。希望考完之後,等呈一結果。如果成績okay,就繼續讀P6,捱多一年。不過可能是天意,未出呈一名次,已經收offer,既然如此,就讀。

cornelius 發表於 19-9-19 12:39
從自己讀男校同讀男校嘅朋友嘅經驗嚟睇,喺DSE前嘅年代,男仔中三選科時多數選理科,成績稍遜就會不自願地 ...
可能因為理科將來出路比較廣闊。文科相對選擇少。不過其實我覺得如果喜歡文科,應該更加容易投入。

bobbob 發表於 19-9-19 12:38
我仔個個轉咗is嘅同學都係咁講
希望到考公開試,升大學時一樣可以保持愉快心情

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-19 12:42
的確掙扎過,因為好大轉變。初初打算去試下,所以只報了一間。希望考完之後,等呈一結果。如果成績okay,就 ...
咁你仔都算好叻仔,識幾個考咗都係waiting,學位幾緊絀

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-19 12:46
希望到考公開試,升大學時一樣可以保持愉快心情
你仔實得嘅
我都有諗過阿仔讀ib,不過我覺得佢唔適合

IloveJJ 發表於 19-9-19 12:24
理性分析!
時數一樣,但佔分呢?會否分數有4科文,1科理呢?
...

我記得朋友討論他兒子選科問題時,講過選科次序要先看總成績排名,亦要看個別科目的排名,例如想修phy,就要數和phy成績夠好,亦正正因為咁我頗肯定他兒子中三已分開phy chem bio三科讀。

無論如何,我見朋友當時都幾清楚學校選科的安排和要求,相信學校會有家長會同講座之類,或者你可以向學校或高年級同學打聽一下。

bobbob 發表於 19-9-19 12:51
你仔實得嘅
我都有諗過阿仔讀ib,不過我覺得佢唔適合
多謝鼓勵!貴公子如果LS讀的好好,的確唔使考慮轉。

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-19 13:22
點解唔適合呢?
ib唔係齋考試,有某程度嘅工作要involve導師一齊傾,如果同導師唔夾多多少少會影響到分數,社交人際關系唔係佢強項(an understatement ),所以驚ib成績未必好

醒目開學勳章

b3410 發表於 19-9-19 13:51
多謝鼓勵!貴公子如果LS讀的好好,的確唔使考慮轉。
其實都麻麻,不過我估係the lesser of 2 evils

b3410    發表於 19-9-19 13:59

cornelius 發表於 19-9-19 12:19
從英華的網頁看(http://www.yingwa.edu.hk/about.aspx?clid=168&atid=1246&lan=2),中三的綜合科學一共有8 ...

我仲以為全世界中三都分phy chem bio三科添

回覆 IloveJJ 的帖子

LSC F1-F3都要讀中西史,F3 要計分的科目,除了中英數LS, 仲有,Phy, Chem, Bio, Geog, Econ, 中史, History,  ICT, Putonghua and Religious Education 。

IloveJJ 發表於 19-9-18 16:59
港島九龍計,除了皇仁,英皇,喇沙,聖若瑟,還有嗎?

看看以下條 link,數理是否真的超強? 如是,聖瑪加利 學費全免,可跳班及升讀頂尖大學。

http://paper.wenweipo.com/2019/05/06/HS1905060009.htm