用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 B1A/B 重數理男官津校
樓主: IloveJJ
go

B1A/B 重數理男官津校  

IloveJJ 發表於 19-9-18 16:59
港島九龍計,除了皇仁,英皇,喇沙,聖若瑟,還有嗎?

就以官津男而言,QC,LSC及SJC,都吾係你選佢,而係佢選人先啱!除非好肯定仔仔有好過人之處,人人非收不可!
一般男校重數理係非常普通的事,爭在你兩間自行點填?

IloveJJ 發表於 19-9-18 16:59
港島九龍計,除了皇仁,英皇,喇沙,聖若瑟,還有嗎?

樓主,如我無記錯,你仔仔好似系中意歷史,數學弱架

是否開竅了,數學進步了?

LeeCC 發表於 19-9-19 08:16
樓主,如我無記錯,你仔仔好似系中意歷史,數學弱架

是否開竅了,數學進步了?

還有個二公子

IloveJJ 發表於 19-9-19 00:17

我响學校網頁見到架喎!

印象中說有些老師較好,有些一般。其實間間學校都係咁,撞到好老師固然好,如果老師教得麻麻就自求多福。以我所知 他兒子和同學都有補習,但不至於科科都補。

早幾年,長天F3也是不分 Phy Chem Bio 為三科,但一科IS 分3個module,Phy Chem Bio 輪住教,咁其實同分開3 科教好似又冇乜分別。依家有冇改就唔知了。

scooper 發表於 19-9-19 10:45
早幾年,長天F3也是不分 Phy Chem Bio 為三科,但一科IS 分3個module,Phy Chem Bio 輪住教,咁其實同分開3 ...
說得正確,我也認識一些學校F3 只叫Science,但是實際上是分開Phy, Chem, Bio 三部分教。其實只是subject上稱謂的不同而已!因為大部分學校也會於F3 那一年開始教DSE 課程中比較基礎的課題。

英華唔好咩? 點降要津校?

IloveJJ 發表於 19-9-19 11:17

答案在19樓
唔會啩, 英華小學D仔數好好喎, 唔通班仔升中走哂?

IloveJJ 發表於 19-9-18 23:17

不是呀!我見英華中三都沒有把IS分成Phy, Chem, Bio, 而且 ...
我哋學校中三分三科,所以今年要用多D時間在理科。

IloveJJ 發表於 19-9-19 11:25
不要誤會喎!我沒說英華數學成績不好,我是說他Science只有一科,但文科有三科,所以想看看可有其他學校文 ...
妳話你仔數好想搵間重理科中學.
我話從外人眼中睇, 英華小學D仔數好好,中學理科都應該幾好, 妳係咪有咩多D資訊嗟.

IloveJJ 發表於 19-9-19 11:32
以我之前為大兒子搜集資料時,的確全部如此。(以我看的學校而言)

我嗰時無睇英華的,可見我一心想抽獎  ...
IloveJJ, 請問可否分享英華2019 DSE 成績作參考??

IloveJJ 發表於 19-9-19 11:32
以我之前為大兒子搜集資料時,的確全部如此。(以我看的學校而言)

我嗰時無睇英華的,可見我一心想抽獎  ...
係呀,一個接一個。我也準備再戰江湖幫細女籌劃