用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ICS, CAIS 中文程度
go

ICS, CAIS 中文程度

想知道及比較呢兩間IS的中文程度。
尤其是ICS,朋友的朋友說中文程度很高,但是我從來沒有在任何討論區聽說過,希望多聽到其他人客觀意見。

希望有經驗或用家家長能分享一下。謝謝!

CAIS native stream 用local school 中文書, 繁體字。不過當然要求冇咁高

多謝回覆。CAIS嘅中文程度爬文其實之前有睇過,理解同一般LS有分別但係足夠使用。
好希望有ICS嘅用家分享。因為有聽講過佢哋中文好強,唔知係咪真。

回覆樓主:

真係未聽過有人話ICS 中文強。ICS 用簡體字,ics 的賣點從來不是中文水平高

佢係米想講CIS

gfkwong 發表於 19-9-18 17:58
佢係米想講CIS

我覺得應該係。我識人ICS讀到中學,唔睇中文書的⋯

Anaisbear 發表於 19-9-18 17:07
多謝回覆。CAIS嘅中文程度爬文其實之前有睇過,理解同一般LS有分別但係足夠使用。
好希望有ICS嘅用家分享。 ...

我覺得ICS 中文的教科書算深,用廣州暨南大學出版的中文書,小學時一般寫生字、畫圖畫作短文、默書。上到中學,功課除了寫生字、造句,句子重組外,每一課還要做 powerpoint presentation,視乎老師的要求。曾經有份功課要求學生用普通話做訪問survey,還要錄音、整理survey findings 後再present 三分鐘,一份功課可以很花時間。 我覺得ICS普遍學生的中文並不強,他們不看中文書,但考AP時又夠用。

初中課本

http://www.hwjyw.com/textbooks/downloads/zhongwenchuzhong/student_books/1/volume1.1.pdf

heebo 發表於 19-9-18 22:08
我覺得ICS 中文的教科書算深,用廣州暨南大學出版的中文書,小學時一般寫生字、畫圖畫作短文、默書。上到 ...

中文有分流嗎?

Jane1983 發表於 19-9-19 09:59
中文有分流嗎?
有,分本地人和外國人班。

heebo 發表於 19-9-19 20:46
有,分本地人和外國人班。

Thanks

謝謝大家回覆。
我朋友告訴我ICS中文強,不是CIS。所以我便充滿疑問....

每間IS都有學生中文好,佢可能係講自己見到的例子。

ICS所用嘅中文書對象係在外國嘅中國學生。因為我小朋友之前係喺內地讀國際學校,中文科係用內地local school嘅中文書教,所以我知道ICS用嘅書比較上淺好多。如果中文要達到母語級,我覺得應該未到,不過睇中文書其實ok,只係無興趣睇中文書....

Jane1983 發表於 19-9-20 10:18
每間IS都有學生中文好,佢可能係講自己見到的例子。

的確有中文好嘅學生,攞到清華嘅獎學金去讀暑期課程,不過我覺得只係個別例子。每年見中文老師時她們都形容學生不看中文書,曾經有個中文老師甚至同我講,佢自己都保持唔倒自己小朋友對中文嘅興趣,幾無奈!

heebo 發表於 19-9-20 21:40
的確有中文好嘅學生,攞到清華嘅獎學金去讀暑期課程,不過我覺得只係個別例子。每年見中文老師時她們都形 ...

都係盡量引導。教師教唔好自己小朋友亦時有。