用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
樓主: msnancyyung
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

發表於 6 天前 |顯示全部帖子
MrBeast 發表於 19-11-30 22:40
同意,同小朋友講過n次,技術要有提升先會有更高層次的好玩。早前我自己又join 了一個班,毎次打完都帶著 ...
做父母都好無奈,都係盡量鼓勵和引導。我以前比較執著,會唔開心,但慢慢睇開咗,唔玩呢樣,咪玩第二樣。只要係認真學,唔係hea大家,我都ok。
最近我女重燃對數學的熱情,話要自學calculus。但學calculus之前,要熟advanced algebra, geometry, log和trigonometry,係咪遠離咗regualr課程太多!但佢鍾意,唔係無益的嘢,由得佢。

Jane1983 發表於 19-12-1 10:32
做父母都好無奈,都係盡量鼓勵和引導。我以前比較執著,會唔開心,但慢慢睇開咗,唔玩呢樣,咪玩第二樣。只 ...
我都是咁話,只要第二樣不是當作逃生門 三分中熱度

MrBeast 發表於 19-12-1 13:00
我都是咁話,只要第二樣不是當作逃生門 三分中熱度

我其實好希望小朋友在讀書之餘,有一門玩得好出色的體藝(八級琴唔算),亦好願意投入
資源。但最終都係當事人決定,佢覺得唔爽,咁我都無謂明月照坑渠了。

Jane1983 發表於 19-12-1 15:15
我其實好希望小朋友在讀書之餘,有一門玩得好出色的體藝(八級琴唔算),亦好願意投入
資源。但最終都係當 ...
雖然我本身冇乜天份但eca 經驗對我自己價值觀和處事態度都有正面影響,所以想值些培養孩子這方面,不過間中亦要停一下唔好比自己越位,比d空間子女自己領悟。今年xmas 旅行book 左cheap hotel, 同小朋友講下次想住好d就努力d la

回覆 MrBeast 的帖子

真係,要停吓,比佢自己領會吓。

你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊