用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
樓主: msnancyyung
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

MrBeast 發表於 19-9-19 14:24
這是個有趣問題,咁糸有天分但唔夠人地高,又可不可以用努力撘夠呢?
我覺無需要太強調天分、太迷信天分。天分呢個字眼,最大用處,不外乎:自我感覺良好,搵藉口,打擊人,搵生意。

asweetmom 發表於 19-9-27 10:48
到底是孩子還是父母不能接受平凡呢?
不能接受平庸呢?

msnancyyung 發表於 19-9-18 14:40
我想了解一下,
如果你既小朋友俾人話冇天分,咁你會點做呀?
如果小朋友俾人話唔靚仔/唔靚女,你會點?
===

有型唔係天生。氣質發自內心。

nkd 發表於 19-9-27 12:26
我覺無需要太強調天分、太迷信天分。天分呢個字眼,最大用處,不外乎:自我感覺良好,搵藉口,打擊人,搵生 ...

有意思

nkd 發表於 19-9-27 12:30
不能接受平庸呢?

我已經查了字典,還是不明白平凡和平庸的分別。

asweetmom 發表於 19-9-27 12:55
我已經查了字典,還是不明白平凡和平庸的分別。
凡:一般。平凡 = 不特別
庸:拙劣。平庸 = 不出色

平凡不含貶義,平庸有貶義。例如庸醫,不叫凡醫。

平庸之輩,多指碌碌無能之人,不叫平凡之輩。

接受平庸,指不求上進者也。然否?

jli008    發表於 19-9-27 15:41

nkd 發表於 19-9-27 14:33
原來如此,咁「庸人」其實都幾 mean,金庸又點解叫金庸呢?(just curious)

nkd 發表於 19-9-27 12:26
我覺無需要太強調天分、太迷信天分。天分呢個字眼,最大用處,不外乎:自我感覺良好,搵藉口,打擊人,搵生 ...
天份始終是finite,態度先能代表高度。不過香港地,器材先是首要

MrBeast 發表於 19-9-27 17:24
原來如此,咁「庸人」其實都幾 mean,金庸又點解叫金庸呢?(just curious)
庸本身有中庸的意思。但後來多做負面用法。

庸人自擾,唔mean都變mean

金庸係拆字,查良鏞

MrBeast    發表於 19-9-27 19:26

nkd 發表於 19-9-27 14:33

那麼中庸之道呢?也是貶義嗎?
感謝講解,不過我感覺非常勉強,看不出分別。
時代不同了,以往只有天才和普通人之分。現在還分資優、績優、特長。。。。。。完全市場導向了。

nkd 發表於 19-9-27 18:52
庸本身有中庸的意思。但後來多做負面用法。

庸人自擾,唔mean都變mean

我都是覺得「庸人」mean d, 因為imply 做基層工作就是底劣的人
而冇野攞野來煩形容為平庸的行為,ok wor

MrBeast 發表於 19-9-30 09:58
我都是覺得「庸人」mean d, 因為imply 做基層工作就是底劣的人
而冇野攞野來煩形容為平庸的行為,ok wor
...
中文的用法是約定俗成,經過歷代文章加深涵意,很多字詞已添上濃濃的色彩。

請人做事,原本就叫雇庸,後來加了人字邊旁,寫成僱傭,便擺脫庸字一些色彩,而顯得平穩中性。所以現在可以見到雇主/僱主,但是傭人已經取代庸人稱呼工人。

asweetmom 發表於 19-9-30 09:47
那麼中庸之道呢?也是貶義嗎?
感謝講解,不過我感覺非常勉強,看不出分別。
時代不同了,以往只有天才和 ...
//那麼中庸之道呢?也是貶義嗎?
>>庸字有多樣解釋,原本是沒有貶義,已表不贅。

//感謝講解,不過我感覺非常勉強,看不出分別。
>>中文意味豐富,越細味會越有感覺。

//時代不同了,以往只有天才和普通人之分。現在還分資優、績優、特長。。。。。。完全市場導向了。
>>與其看天賦高與低,不如看努力多與少。

我會這樣看:
    天賦高 | 天賦低
努力多 天才  人才
努力少 庸才  蠢才

你可以不同意,無所謂的。

醒目開學勳章 貢獻勳章

有天份嘅人,初學時會快上手,但要master一樣野,純天份係唔夠嘅,仲要翌趙練習同付出

無天份,但有興趣,鍾意就得,當興趣

如果係學業,小故事一則:
中三見家長,老師說我文又唔文得,理又唔理得!
當時媽媽的確好不安,咁點揀科呀?!
結果,我係中學同學當中,甚至大學同學(理學士)當中,少數從事科學/技術相關行業嘅人
so? 老師講嘅野唔駛太認真
恐龍家

nkd 發表於 19-9-30 15:24

所以我覺得有天分係bonus,但努力更加重要

天份有一個好大的range,有幾有天份,有好有天份,有天才橫溢... ...你係邊個位,唔係一個唔知夠唔夠料的導師,教你幾堂可以斷定。你最終去到咩位,一定你出死力奮鬥過先會知。

有天份,無興趣去練,最多係一個玩得唔錯的social player。無天份,好有興趣去練,最終都可以係一個玩得唔錯的social player。

三分天份, 七分努力.

惟願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。

Yanamami    發表於 7 天前

nkd 發表於 19-9-30 15:24

太有趣了!我家四人,一個天才,一個人才,一個庸才,一個蠢才。不過暫時學歷最高既係果位蠢才

October. 發表於 19-10-1 13:07
惟願孩兒愚且魯,無災無難到公卿。

呢個係我教育上既座右銘
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊