用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
樓主: msnancyyung
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

MrBeast 發表於 19-9-19 08:42
天分只是配菜,如何跨越障礙提升自己才是重點,但未必個個小朋友天生有這,心態。應該個故事未完,無需咁快 ...

我只是單獨說天分,不作伸延和其他可能性。基於對天分有不同理解,沒有甚麼可討論了。

GreenMaDad 發表於 19-9-19 08:46
去到世界頂級的人,天份(或先天)的佔比我覺得不多過20%,其餘是態度同際遇。
真人真事,見到先天條件好好 ...

我覺得去到高水平的人,個個都有天份,但去到果d位,天份係prerequisite,其他嘢如勤力、毅力、心理質素等會更重要。

而家d操練唔係講笑,小四游泳已經講緊一星期6日。年復一年,幾多時間、心血。攞果d時間和學費去學任何嘢,咁多年點都有小成。追求體藝上的卓越,天份和熱愛,缺一不可。

回覆樓主:

坦白講,如果一個細路好熱愛一個體藝項目,自發投入艱苦訓練,享受其中,願意為佢犧牲玩和休息的時間。唔論佢骨骼精奇定無乜天份,作為家長我一定陪佢追夢。

asweetmom 發表於 19-9-19 09:21
我只是單獨說天分,不作伸延和其他可能性。基於對天分有不同理解,沒有甚麼可討論了。
...

我都認同天份和毅力係兩樣野,勤力認真係可以去到一個點,本身仲有天份就可以誇過呢個點去突圍~~~

我覺得體藝其實真係講天份。如果資質唔適合,當興趣學習okay, 想通過勤能補拙去突破,好難。 因為去到一個程度之後,好似任督二脈打不通,好難上升一個境界。當然有資質,唔努力,一樣好難有成。

Jane1983 發表於 19-9-19 10:20
坦白講,如果一個細路好熱愛一個體藝項目,自發投入艱苦訓練,享受其中,願意為佢犧牲玩和休息的時間。唔論 ...
其實外國人玩體藝就是這種態度。投入,享受過程。

asweetmom 發表於 19-9-19 09:21
...
唔緊要,之前網友推薦兩本書,有興趣可看看,冇就ignore my po 便可: outliers
agassi

b3410 發表於 19-9-19 11:04
其實外國人玩體藝就是這種態度。投入,享受過程。

咁係王道。

b3410 發表於 19-9-19 11:03
我覺得體藝其實真係講天份。如果資質唔適合,當興趣學習okay, 想通過勤能補拙去突破,好難。 因為去到一個 ...
這是個有趣問題,咁糸有天分但唔夠人地高,又可不可以用努力撘夠呢?

MrBeast 發表於 19-9-19 14:24
這是個有趣問題,咁糸有天分但唔夠人地高,又可不可以用努力撘夠呢?
可以,不過可能事倍功半

MrBeast 發表於 19-9-19 14:24

身高體能係基本條件,生得好矮玩球類係蝕底,有天份加努力亦可以出色,但應該無同樣咁有天份又一樣咁努力的高大球手好。但超過某個高度,够高够壯,矮你一兩吋,分分鐘移動更好。

Jane1983 發表於 19-9-19 15:45

身高體能係基本條件,生得好矮玩球類係蝕底,有天份加努力 ...
係架~又例如彈琴,有人得返兩隻手指都彈得好好,但有十隻手指又未必會彈得比只有兩隻手指的好。有時態度同毅力都好重要架~

b3410 發表於 19-9-19 15:02
可以,不過可能事倍功半

事倍功半是當然,the question is 咁只要肯附出努力就得?
不過我覺得某方面的天分只是part of the package.  eg, 就算有幾多talent,總會遇到挫折的時候,如果面對壓力、等等也是成功因素

Jane1983 發表於 19-9-19 15:45

身高體能係基本條件,生得好矮玩球類係蝕底,有天份加努力 ...
有些運動真的cant defy physics, 不過差dd的都有成功例子:michael chang, jeremy lin

MrBeast 發表於 19-9-19 17:54
有些運動真的cant defy physics, 不過差dd的都有成功例子:michael chang, jeremy lin

始終讀書出頭的hurdle最低

Jane1983 發表於 19-9-19 18:29
始終讀書出頭的hurdle最低

又share一下之前網友分享的vid:

https://youtu.be/vvtdbcwktu4?t=314

MrBeast 發表於 19-9-19 17:38
事倍功半是當然,the question is 咁只要肯附出努力就得?
不過我覺得某方面的天分只是part of the packag ...
咁要睇成功的definition, 如果真的要似朗朗,張大千果D,再努力都達不到。如果要求到業界top 1%, 有機會做到。
如果成功的意思是學會,精通,一直可以玩落去,咁冇天份一樣可以做到。

b3410 發表於 19-9-19 19:03
咁要睇成功的definition, 如果真的要似朗朗,張大千果D,再努力都達不到。如果要求到業界top 1%, 有機會做 ...
又是金句時間:
the important thing in Life is not triumph, but the struggle; the essential thing is not to have conquered but to have fought well.

b3410    發表於 19-9-19 20:01

女兒在高小前,普遍地被親友視為天份低的孩子。我沒有怨恨,因為這是fair comment。不過,那又怎樣?我絕不會放棄。

讀高中時,我女兒被老師和同學們視為天份很高的學生。

要成功,一分天份,九分汗水。如果孩子不肯付出汗水,家長付出汗水也成。

和大家分享一點往事。

小時候,爸爸媽媽都經常抱怨:如果太太是這樣、孩子們是那樣,我就會很美滿;如果丈夫是這樣、孩子是那樣,我的人生就會變得十分美好了。

我採取一個和父母完全相反的策略。太太只要是個平凡人就可以;女兒只要是個平凡人就行了。要將家庭變打造成為一個安樂窩,是我的責任;要將女兒由一個稍為低潛質孩子培養成為高成績學生,一切責任在我身上。於是,我有個快樂和諧的家庭;有一個學業成績不錯的女兒。

b3410    發表於 19-9-20 20:28
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊