用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
樓主: msnancyyung
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

cdleep 發表於 19-9-18 18:12
我小朋友學游水,我都係咁同教練講
哈哈~咁幾好呀,小朋友都冇咁大壓力

MrBeast 發表於 19-9-18 19:22
通常d哥哥姐姐同我說小朋友有天份都是在試堂或到期比下期學費的時候
不過有次同朋友仔打波,佢:只 ...
但你怕唔怕拖拖下會冇左件事呀?

b3410 發表於 19-9-18 19:53
的確聽到話有天份的比較多,接著就馬上交錢
不過我仔雖然冇被老師話冇天份,不過更慘,講佢D缺點就 ...
咁樣小朋友聽到會唔會唔開心架..?

msnancyyung 發表於 19-9-18 14:40
我想了解一下,
如果你既小朋友俾人話冇天分,咁你會點做呀?

睇下老師的態度和是否善意,我女都試過俾人話冇天份,其實我都覺,大家有共識仲好。我女完全冇唔開心,因為佢想quit 好耐

Jane1983 發表於 19-9-18 15:29
個老師當住小朋友話佢無天份?佢咁做真係好唔專業

明知不是那塊料還一直誤人子弟的老師才是不專業吧!

msnancyyung 發表於 19-9-18 15:33
我都覺得係架
我細個都成日俾人,甚至俾我的老師話我冇天分。後來轉左另一個老師之後,就好有進步,因為佢 ...

你對天分是不是有誤解呢?多笨的孩子天天練也多少會有進步,這不叫天分好嗎!

msnancyyung 發表於 19-9-18 22:02
咁樣小朋友聽到會唔會唔開心架..?
老師單獨同我講。

回覆 asweetmom 的帖子

唔同意,除非個家長帶小朋友上興趣班,講明要導師教到佢向奧運進發或者要攞大型獎項。否則係得「小學雜談」傾,勁極都未發育,唔係咩水平。小朋友一年就差好遠,講咩無天份去貶低人?
坊間乜多話有天份的,想做生意的多,但亦唔等於出口傷人講嘢咁絕的係有料。家長自己客觀d,小朋友鍾唔鍾意,玩得好唔好,多少都心中有數。

回覆樓主:

我理解天份係日後如果在該方面再下苦工會有所成就的技藝(不止足夠搵食),所以如果有人同我講阿女無天份,我會覺得好正常,否則,我只會客氣說聲謝謝。
我只會説阿女強在那方面,只要我在這方面順水推舟,將來有所發展就夠,做到朗朗,C朗級數,要付出好多,而這個付出,要阿女本身的毅力,我只得個"望"字。

msnancyyung 發表於 19-9-18 22:00
但你怕唔怕拖拖下會冇左件事呀?

u mean my fd?  人地細路提左就算,唔理得咁多,我都只係話有 sense, 唔覺得有天份,可能佢阿爸都是咁諗與其比$眼yuen倒不如自己教
不過個小朋友係有興趣,當親子活動冇乜壓力其實都不錯

msnancyyung 發表於 19-9-18 14:40
我想了解一下,
如果你既小朋友俾人話冇天分,咁你會點做呀?
睇下佢乜語氣和態度,possibly 同返佢講有天份就唔會搵佢教

回覆 popochiny 的帖子

細路想quit好耐,真係多得教練順水推舟

回覆樓主:

原來天分的定義已經今時不同往日,怪不得樓主和那麼多回應不能接受孩子沒天分。

Cheeselover 發表於 19-9-19 07:20
我理解天份係日後如果在該方面再下苦工會有所成就的技藝(不止足夠搵食),所以如果有人同我講阿女無天份,我 ...
所以我好相信,成功係靠99%的努力和汗水~

asweetmom 發表於 19-9-19 08:32
原來天分的定義已經今時不同往日,怪不得樓主和那麼多回應不能接受孩子沒天分。
...
天分只是配菜,如何跨越障礙提升自己才是重點,但未必個個小朋友天生有這,心態。應該個故事未完,無需咁快下定論

MrBeast 發表於 19-9-19 08:15
u mean my fd?  人地細路提左就算,唔理得咁多,我都只係話有 sense, 唔覺得有天份,可能佢阿爸都是咁諗與 ...
興趣真係好重要架,所以老師的角色都特別重要,多鼓勵學生可以增加佢地嘅信心,都係一件好事~

去到世界頂級的人,天份(或先天)的佔比我覺得不多過20%,其餘是態度同際遇。
真人真事,見到先天條件好好的小朋友因為先天條件在某運動上表現亮眼,但大約過了10歲,教練開始發覺小朋友態度上的問題,對小朋友責備一番,小朋友被人駡當然不高興,再加上步入青春期,已明顯有叛逆之心,處處想跟教練抗衡.....暫還未知道小朋友能否繼續下去,但這件真人真事讓我真正明白,如果在某一領域做到一定程度的成就,態度比先天因素重要很多,多到可以將先天的好因素完全剔除。

MrBeast 發表於 19-9-19 08:42
天分只是配菜,如何跨越障礙提升自己才是重點,但未必個個小朋友天生有這,心態。應該個故事未完,無需咁快 ...
我好中意呢句「個故事未完」呀
小朋友處於人生嘅起點,未來遇到的每個人、每件事,都可能會成為觸發到小朋友才能嘅開關。
所以係家長同老師的角色上,引導比下定論更為重要

GreenMaDad 發表於 19-9-19 08:46
去到世界頂級的人,天份(或先天)的佔比我覺得不多過20%,其餘是態度同際遇。
真人真事,見到先天條件好好 ...
我覺得只有2%。我小朋友都開始進入青春期,暫時一切都隨遇而安以退為進

GreenMaDad 發表於 19-9-19 08:46
真人真事,見到先天條件好好 ...
冇錯!所以我一直都相信有正確的學習態度先可以接受迎面而來的各種挑戰
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊