用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀? ...
go

如果小朋友俾人話冇天份,咁你會點做呀?  

我想了解一下,
如果你既小朋友俾人話冇天分,咁你會點做呀?

回覆樓主:

睇吓關于乜嘢,同埋邊個講。如果係興趣班果d,唔會特别在意。如果講果個係蛋散無qualification再隨口噏,更唔使理。

呢個世代,話小朋友好有天份、好叻的,更多。處理手法同上面一樣

有天份的只是少數,多數人是無天份的~正常,先天不足,後天努力~

回覆樓主:

如果係學術嘢,講果個係老師,咁你要撫心自問,佢講的係咪事實。如果你覺得係,就將勤補拙,亦無乜大不了。如果你唔同意,就唔好理佢,繼續努力。

老師唔等于一定啱,相信大家都遇過庸師,无需介懷。

Jane1983 發表於 19-9-18 15:07
睇吓關于乜嘢,同埋邊個講。如果係興趣班果d,唔會特别在意。如果講果個係蛋散無qualification再隨口噏,更 ...

我都認同呀!但如果興趣班啲老師咁講,我諗小朋友都會唔開心
不過最緊要係家長點處理同教小朋友應該點諗架姐~

msnancyyung 發表於 19-9-18 15:26
我都認同呀!但如果興趣班啲老師咁講,我諗小朋友都會唔開心
不過最緊要係家長點處理同教小朋友應該點諗架 ...

個老師當住小朋友話佢無天份?佢咁做真係好唔專業

0030 發表於 19-9-18 15:08
有天份的只是少數,多數人是無天份的~正常,先天不足,後天努力~

我都覺得係架
我細個都成日俾人,甚至俾我的老師話我冇天分。後來轉左另一個老師之後,就好有進步,因為佢成日都會鼓勵我,唔會不停打擊我自信心~到我自己做左老師之後,我都一直謹記我以前嘅經歷。

所以我想了解一下,依家啲家長會點睇小朋友俾人話冇天分呢件事~

Jane1983 發表於 19-9-18 15:24
如果係學術嘢,講果個係老師,咁你要撫心自問,佢講的係咪事實。如果你覺得係,就將勤補拙,亦無乜大不了。 ...
好正確嘅態度呀!會自我反省,唔會推卸哂責任俾老師,同時亦都唔會盲目跟從老師,有批判思考~

msnancyyung 發表於 19-9-18 15:33
我都覺得係架
我細個都成日俾人,甚至俾我的老師話我冇天分。後來轉左另一個老師之後,就好有進步,因為佢 ...

好少老師會話人無天分架喎!佢想做少啲生意?如果真係有,我真係會認真諗下。
我仔就好多野都無天分,通常係我主動咁講,教練唔會咁直接,佢只會講佢有乜乜乜問題 記得我同游泳教練講,我剩係想佢學識蛙式,唔會浸死就得

Arabellahk    發表於 19-9-20 23:35

IloveJJ 發表於 19-9-18 15:55
好少老師會話人無天分架喎!佢想做少啲生意?如果真係有,我真係會認真諗下。
我仔就好多野都無天分,通常 ...
係呀,其實個老師都幾好,只係可能我夾唔到呢個老師。不過好彩我冇放棄,同埋父母個時有幫我轉老師~

咁你驚唔驚你個仔會唔肯再上游水堂呀?但你話唔會浸死個到又感覺上堂應該幾輕鬆

msnancyyung 發表於 19-9-18 16:01
係呀,其實個老師都幾好,只係可能我夾唔到呢個老師。不過好彩我冇放棄,同埋父母個時有幫我轉老師~:fortu ...

佢無唔上,因為我一早已講咗,游水踩單車係我要佢哋必學識既技能,無得選擇,但我要求唔會好多好高,我無迫佢哋要識晒琴棋書畫,亦無補習,只規定恆常一種運動,任佢揀。

我哋私人教,教練知我要求,咪盡做囉!不過,夾老師也是真的,如果個老師要求高,我仔呢啲無天分,盞激死佢,咁我就會轉囉!

IloveJJ 發表於 19-9-18 16:10
佢無唔上,因為我一早已講咗,游水踩單車係我要佢哋必學識既技能,無得選擇,但我要求唔會好多好高,我無 ...
我都覺得游水同單車係一定要學的技能
加油呀!希望佢快D學識啦~~

msnancyyung 發表於 19-9-18 16:34
我都覺得游水同單車係一定要學的技能
加油呀!希望佢快D學識啦~~
...

你指我仔?佢識咗啦!小一識單車,小五識游水。

IloveJJ 發表於 19-9-18 15:55
我仔就好多野都無天分,通常 ...

我小朋友學游水,我都係咁同教練講

Jane1983 發表於 19-9-18 15:07
睇吓關于乜嘢,同埋邊個講。如果係興趣班果d,唔會特别在意。如果講果個係蛋散無qualification再隨口噏,更 ...
通常d哥哥姐姐同我說小朋友有天份都是在試堂或到期比下期學費的時候
不過有次同朋友仔打波,佢:只在學校柴娃娃班,我覺得佢打得都有d sense,於是就suggest 佢找C中,但佢阿爸是有要求的人,普通級數的教練唔會上,最後就乜都冇做

MrBeast 發表於 19-9-18 19:22
通常d哥哥姐姐同我說小朋友有天份都是在試堂或到期比下期學費的時候
不過有次同朋友仔打波,佢:只 ...
的確聽到話有天份的比較多,接著就馬上交錢
不過我仔雖然冇被老師話冇天份,不過更慘,講佢D缺點就一條條,我忍唔住問,咁佢有冇優點,我返去都可以鼓勵下?結果老師當場啞咗,好耐先尷尬咁講:真係一時諗唔到

Arabellahk    發表於 19-9-20 23:36

b3410 發表於 19-9-18 19:53
的確聽到話有天份的比較多,接著就馬上交錢
不過我仔雖然冇被老師話冇天份,不過更慘,講佢D缺點就 ...
我覺得呢個是中國culture,專糸捉人瘡疤,有次打完比賽send video 比教練看,諗住佢會work out 下幾堂要改進d乜,點知一見面就開口話呢度打錯嗰度唔啱,我要即時話第一次比賽已經好好稳定民心,interestingly,有些朋友話上左佢幾堂無乜進步,佢又接受唔到人批評

回覆 MrBeast 的帖子

栽培體藝呢d,真係唔係搵教練、肯使錢和接送就得,有要求的話,其實可以好痛苦。

Jane1983 發表於 19-9-18 20:23
回覆 MrBeast 的帖子

栽培體藝呢d,真係唔係搵教練、肯使錢和接送就得,有要求的話,其實可以好痛苦。

其實我都是算有要求的人,不過就冇一球,少少痛苦也是必然
講返個eg, 其實初學,教練夾唔夾會重要一些

MrBeast 發表於 19-9-18 20:36
其實我都是算有要求的人,不過就冇一球,少少痛苦也是必然
講返個eg, 其實初學,教練夾唔夾會重 ...

體藝要出頭的hurdle太高,花咁樣的時間、金錢和精力,真係未必值得。

Arabellahk    發表於 19-9-20 23:37
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊