用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其他學習經歷
go

其他學習經歷

大家好, 請教各位經驗家長

小女剛中一,  想對大學入學了解多些, 看看在初中可準備什麼.
想問下, 考大學其中一part 是要有其他學習經歷由學校填寫, 想了解一下對考大學重要嗎?
這部份是由中一記錄到中六, 還是大學只看記錄中四至中六?
想早些預備, 希望增加分數!

謝謝各位!

Debby

細細粒媽咪 發表於 19-9-18 13:32

小女剛中一,  想對大學入學了解多些, 看看在初中可準備什麼.
到中四, 叫囡寫信夾埋成績表去申請EASTER / SUMMER / XMAS 假期的COURSE,
好用过學習経歷, 我大女當年晒時間, 搞咁多, 最后都係唔覺學院有睇

細囡就只去SUMMER 的COURSE, 話實用感受到個仲學習氣氛
組爸姐媽教升學之路

細細粒媽咪 發表於 19-9-18 13:32

不过, 又咁講, 有學習経歷的話, 將來你個寫信, 就會多野寫下咁

入U梗係睇DSE成績啦!-分之差就可以好大分别……OLE幫唔到你㗎~尤其是大家都差唔多唯為喂既活动,通常学校都会幫你安排好哂夾哂时数。所以OLE对升大無乜作用亦唔洗家長專盛去安排乜野。

醒目開學勳章 王國長老

樣樣有d唔好咁吉就得。JUPAS好現實,DSE分數大晒

local 還是海外大學?local 其實主要睇DSE,好似升中靠成績一樣。
不過海外大學,尤其是US,就要一早準備。

成績一定排第一,想知道一下學習經歷即需在初中預備還是只係高中, 好似小學咁, 初小做或學了到高小是收盛期
Debby

回覆樓主:

我地考 dse 呀

細細粒媽咪 發表於 19-9-18 17:58
成績一定排第一,想知道一下學習經歷即需在初中預備還是只係高中, 好似小學咁, 初小做或學了到高小是收盛 ...
中四先开始計,唔洗禁紧張啦!考本地大学-味要高分㗎咋~

Yanamami 發表於 19-9-18 15:22
入U梗係睇DSE成績啦!-分之差就可以好大分别……OLE幫唔到你㗎~尤其是大家都差唔多唯為喂既活动,通常学校 ...
我女學校好誇張,幫我女作“劍擊”,完全唔拉更,諗起都好笑。

October. 發表於 19-9-18 20:29
禁得意?不过通常探老人院、賣旗果d安排实有。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-9-18 20:29

學過,咪就係我所形容嘅「唔吉」囉,幫助唔大
我識打得勁嘅,初中入港隊了

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 16:11
學過,咪就係我所形容嘅「唔吉」囉,幫助唔大
我識打得勁嘅,初中入港隊了
...
我女呢種既,直頭冇幫助啦,不過,搵野填。

DSE主要都係睇成績。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-9-19 16:35
我女呢種既,直頭冇幫助啦,不過,搵野填。

DSE主要都係睇成績。

我仔中四,我都stocktake 左
佢有長期做一個服務團隊,但咁多年d義工證書都唔知「冷」晒去邊,攞命!
樂器叫有級數,樂理考左5級,算了唔理了!又唔係唸住主修音樂
其餘有d暑期workshop果d爛鬼證書囉

哎都係果句分數行先,既然OLE無咩突圍項目,有d野填就算

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 18:29
我仔中四,我都stocktake 左
佢有長期做一個服務團隊,但咁多年d義工證書都唔知「冷」晒去邊,攞 ...

我俩個果啲證書,太水,唔好話升大啦,升中都冇幫助。

我仔學校叫我仔去參加 科大舉辦既 “奧林匹克生物比賽”,佢老師話好難,全考羅輯思考,我仔問我去唔去,我話好醜都去啦,又唔洗錢,萬一好彩,第時升大學時 科大有分加呢,你覺得參加呢啲比賽,“加分”呢個TERM存唔存在?

October. 發表於 19-9-19 18:40

我仔學校叫我仔去參加 科大舉辦既 “奧林匹克生物 ...

入到2nd round 跟住有course上,再有比賽。不過,會撞學校考試。

LingChiBaBa 發表於 19-9-19 19:13
入到2nd round 跟住有course上,再有比賽。不過,會撞學校考試。

入到2nd round應該要有一定能力,有course上再好不過,點都可以開拓下學生對生物認知既眼界。 我希望我仔有呢個機會,佢對BIO , CHEM都很有興趣。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 19-9-19 18:40

我仔學校叫我仔去參加 科大舉辦既 “奧林匹克生物 ...

試左先,有張參與cert都好丫
我仔仲勁!岩岩至選修ict,老師叫同學組隊參加個一百萬獎金嘅寫app比賽,贏得出至怪

Charlotte_mom 發表於 19-9-19 20:17
試左先,有張參與cert都好丫
我仔仲勁!岩岩至選修ict,老師叫同學組隊參加個一百萬獎金嘅寫app比賽:joyou ...
初生之犢, IT野,後生仔好有創意架。

October. 發表於 19-9-19 19:40
入到2nd round應該要有一定能力,有course上再好不過,點都可以開拓下學生對生物認知既眼界。 我希望我仔 ...
4月尾理大有SSMSC,有Phy/Chem/Bio/Maths比賽,睇下學校有無報名。