用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 其他學習經歷
樓主: 細細粒媽咪
go

其他學習經歷

October. 發表於 19-9-20 19:42
其實,我都有d驚佢今次被嚇窒,萬一POLY果個有機會去,佢會拒絕去,我幾想佢去POLY果個,因對佢數學能力比 ...

poly果個就唔太清楚,ust果個就勁多資優生玩。
我仔去年有啲同學見到啲題目好深,學學下都潛曬水

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-20 19:49
poly果個就唔太清楚,ust果個就勁多資優生玩。
我仔去年有啲同學見到啲題目好深,學學下都潛曬水  ...

BIO老師已經同我仔打定預防針,話會好難,同考DSE唔同,重邏輯思維,我同佢講玩下就算。

上左高中後,佢對MATHS, BIO, CHEM好中意,佢成日講,好想做題,好想知點解? 我諗 萬一好彩,參加呢個比賽可以激起佢對探索科學既熱愛,咁就好啦。

我好後悔,當初極力建議佢棄PHY, 修ECON, 依家睇來我做錯左,雖然佢ECON都係考第一,但佢話冇興趣。

October. 發表於 19-9-20 19:58
BIO老師已經同我仔打定預防針,話會好難,同考DSE唔同,重邏輯思維,我同佢講玩下就算。

上左高中後,佢 ...
唔緊要啦,選科亦已成定局,如果佢讀得好能力亦高,修chem+bio+econ 都可以好出色。

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-20 22:59
唔緊要啦,選科亦已成定局,如果佢讀得好能力亦高,修chem+bio+econ 都可以好出色。 ...
唔關成績事,係我仔話唔中意econ,講到要DROP左佢。

October. 發表於 19-9-21 10:19

我女中史好高分,但都唔take, 話勁憎~佢都係Bio同Econ. Econ中三成績其實麻麻地,不过無乜好揀夾硬揀不过佢話好睇老師,so far 个个老師佢都鈡意,話好所以会有心机讀。

Yanamami 發表於 19-9-21 11:03
我女中史好高分,但都唔take, 話勁憎~佢都係Bio同Econ. Econ中三成績其實麻麻地,不过無乜好揀夾硬揀:igiv ...

你細女都F4啦?除左Bio同Econ,仲有科咩?
係我當初建議我仔唔好全理科,而佢又冇明顯偏科,就揀Econ做保險線,佢當初都唔制既,但最後都聽我話結果男仔又真係中意理科多啲。
講起老師好唔好?我仔心大,佢話老師冇咩所謂,讀書都係靠自己讀。mouth:" />mouth:" />mouth:" />

October. 發表於 19-9-21 11:15
係我當初建議我仔唔好全理科,佢又冇明顯偏科,就揀Econ做保險線,佢當初都唔制既,但最後都聽我話:igiveu ...

我两个女都係自己揀科,我無多加意见。我自己本身唔係好叻学生,話需做多佢地三十年人,但書係佢讀,应知自己能力同偏好,我就不加意見了。阿細好佛系,話:我地沙士BB, 只要肯正常讀,根本無可能入唔到U(佢將來唔会揀医護法律等專業,所以無負担)~

另-科係Geog, 佢本身鈡意的。讀書-定係靠自己,不过女觉得老師有趣,佢上堂先唔会恰眼瞓,先有动力去靠自己,否則会好無瘾……

Yanamami 發表於 19-9-21 11:20
我两个女都係自己揀科,我無多加意见。我自己本身唔係好叻学生,話需做多佢地三十年人,但書係佢讀,应知 ...

你心態好,全放手,我依家知道自己多事了。
女仔係唔同啲,我以前都講過,我女F5好采遇到佢BUY既MATHS 阿SIR, 令佢對MATHS既態度變晒,學習態度一改變,學習就得心應手,所以,我話阿SIR係我女人生中一個貴人呀。

October. 發表於 19-9-21 11:30
女仔係唔同啲,我以前都講過,我女F5好采遇到佢BUY ...
对呀~女仔就係禁,心态一变就可以唔同哂~我中学时就只係因為阿sir寫得-手好字,畫圖又靚,就鈡意左Geog

Yanamami 發表於 19-9-21 11:34
对呀~女仔就係禁,心态一变就可以唔同哂~我中学时就只係因為阿sir寫得-手好字,畫圖又靚,就鈡意左Geog:ha ...
咁樣,女仔係唔係適合男老師教?

October. 發表於 19-9-21 11:30
女仔係唔同啲,我以前都講過,我女F5好采遇到佢BUY ...

Yanamami,系好心態(由我識EK),我成日告訴自己吾好參與得太多選科意見,上年抖結左好長時間,最後選左兩科自己成績最吾高分,另一科經濟未讀過的一科,問我好吾好,臨填第二次表時,自己喜歡,知道兩科史科成績好但背得辛苦不是辦法,bio,又要背,背得開心就好,經濟自己選自己預習佢願意,所以最後吾理佢仲有得著。

October. 發表於 19-9-21 11:36
咁樣,女仔係唔係適合男老師教?

我女好憎 Miss 教,因為佢好怕人情緒唔穩定
但今年佢都慘, chem 阿 sir 乜都叫佢哋背晒佢,仲要迫佢哋練畫 sodium choride 個正方體透視圖,我女超 因為 DSE 都係俾個正方體,同學擺好啲 ion 就得 。更重要嘅係佢認為 chem 係要明咗佢,得小部份要背

October. 發表於 19-9-21 10:19

凡事冇絕對,揀 phy亦未必保証一定能取高分,我意思是已有chem /bio在手,只要高分大學學系已經大把選擇,除非目標神科否則就算 drop econ影響不大。

Yanamami    發表於 19-9-21 14:40

JJDBB 發表於 19-9-21 12:07
Yanamami,系好心態(由我識EK),我成日告訴自己吾好參與得太多選科意見,上年抖結左好長時間,最後選左兩科 ...
原來有唔少學校F3 係冇經濟呢科既,我仔學校就有。

我事先都話由得仔自己揀科啦,結果,都係左右佢

YolandaTam 發表於 19-9-21 12:56
我女好憎 Miss 教,因為佢好怕人情緒唔穩定  
但今年佢都慘, chem 阿 sir 乜都叫佢哋背晒佢,仲 ...
我仔話佢地上年都有畫呀。

係,chem大部份靠理解,小部份要背,MOL要計數,暫時都OK.

洋蔥頭媽咪 發表於 19-9-21 14:26
凡事冇絕對,揀 phy亦未必保証一定能取高分,我意思是已有chem /bio在手,只要高分大學學系已經大把選擇, ...

係, 不過, 唔計工程啦,有phy有利於揀三寶.

October. 發表於 19-9-21 14:49
原來有唔少學校F3 係冇經濟呢科既,我仔學校就有。

我事先都話由得仔自己揀科啦,結果,都係左右佢:thinki ...

今年S3開始有經濟讀喇,仲辛苦,又要考試計分。我侄仔話Econ理解了便不是難事(同級同學告訴佢)以妹妹的資質,所以經綜合所有人理解妹妹的性格是取易不取難,都是叫佢棄phy, 修Econ。

October. 發表於 19-9-21 15:10
係, 不過, 唔計工程啦,有phy有利於揀三寶.

咩叫三寶?

October. 發表於 19-9-21 15:04
我仔話佢地上年都有畫呀。

係,chem大部份靠理解,小部份要背,MOL要計數,暫時都OK.

上年chem老師見妹妹成績問佢是理解定死背,我話應該死背,妹妹話我理解左先背架!侄仔都告訴妹妹有些S3,4 老師要背,但DSES會show出來的。

JJDBB 發表於 19-9-21 15:14
咩叫三寶?
POLY U 三寶: 放射治療, 物理治療,職業治療

仲有視光,醫療化驗都要求好高分。