用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 American International School
go

American International School  

想問問有冇小朋友係AIS 讀緊 (elementary or primary)
覺得怎樣?
讀書環境好嗎?師資好嗎?

回覆樓主:

我都想知,聽聞間學校好似新新地?

雖然不是家長,但好友的兒子讀緊Grade 4,聽她說整體課程也覺得滿意,尤其Maths較一般IS如ESF等更深,校舍也方便,她遇過的老師也有愛心。

多謝大家的回覆

Moonlight819 發表於 19-9-19 12:58
雖然不是家長,但好友的兒子讀緊Grade 4,聽她說整體課程也覺得滿意,尤其Maths較一般IS如ESF等更深,校舍也 ...

他是k1便係AIS讀起?

petitemom 發表於 19-9-19 21:59
他是k1便係AIS讀起?

由Grade one junior 即約K3

我小朋友係上年插班入小學部,個人認為老師非常好,好有經驗同埋好關心學生,又能夠帶動和提高小朋友學習興趣,真係好用心嘅老師先做得到。對於課程嘅深淺程度,唯一我覺得淺嘅係中文,因為最advance嘅level都係用對象係教外國人學中文嘅中文書..

多謝大家的回覆

準備下個月interview EC1,參觀過校舍,除佐舊啲之外,都幾好。起碼美國口音聽得舒服啲

回覆 钧熹 的帖子

we also have interview next month! good luck~

钧熹 發表於 19-9-21 10:29
準備下個月interview EC1,參觀過校舍,除佐舊啲之外,都幾好。起碼美國口音聽得舒服啲 ...

將會去 school tour 看看
多謝你的comment
Interview 努力!

Moonlight819 發表於 19-9-19 12:58
雖然不是家長,但好友的兒子讀緊Grade 4,聽她說整體課程也覺得滿意,尤其Maths較一般IS如ESF等更深,校舍也 ...

會選擇 繼續上middle school 嗎?

petitemom 發表於 19-9-22 16:59
會選擇 繼續上middle school 嗎?

她説應該會。

Pohui 發表於 19-9-20 09:08
我小朋友係上年插班入小學部,個人認為老師非常好,好有經驗同埋好關心學生,又能夠帶動和提高小朋友學習興 ...

多小朋友 外出補中文嗎?
學校 多課外活動嗎?
謝謝

回覆 petitemom 的帖子

我不清楚多不多小朋友在外補中文,我認識的家長不是說中文的...我自己小朋友則沒有補星期一至四有課外活動可選,額外收費,沒有校車坐

Pohui 發表於 19-9-25 15:58

我不清楚多不多小朋友在外補中文,我認識的家長不是說中文的...我自己小朋友則沒有 ...

多學生 參加課外活動嗎?
多謝你的回覆

都多,我小朋友都一星期上兩日

petitemom 發表於 19-9-18 13:21
想問問有冇小朋友係AIS 讀緊 (elementary or primary)
覺得怎樣?
讀書環境好嗎?師資好嗎?
我個女讀緊G1jr,每日都有英文同數學功課(簡單),
中文就係每星期3堂,中文功課係寫字,會堂上做哂
個人認為英文程度好好,會分小組閱讀,
又有學做小作家,教小朋友寫作時要安靜,從中又學習表達自己。
老師超級有愛心,每星期會向家長登電郵,
說明教學進度,係非常有心機同好長盡的解釋小朋友到底每星期在學校學了甚麼。
我好深刻係開學第兩三星期,大概9月頭了收到的電郵,
老師說,這星期我們有個活動,每個小朋友只有一支蠟筆,如果想要用其他顔色,
就要禮貌地問其他小朋友交換蠟筆,還要說謝謝。老師說是要學習發問,分享和謝謝。
這個星期後,我感覺我女兒的確是更主動分享及照顧別人。所以給我印象很深刻。
我個人覺得AIS給我的感覺是很意外,
當初也聽說到這校評價一般(但所有評價都是幾年前的分享)
反而當我女兒入讀後,我真心喜歡上這學校,
喜歡這學校的氣氛,中學部的學生也很有禮貌,並沒有網上說的化妝,
更沒有看到校外有中學生吸煙,至少我行路接放學了兩個月,也沒發現過,
連男女生拖手也沒看到過!而有人說高年級校裙超迷你也沒有!
AIS的校裙。。。其實是褲來的!!只是多了片布,所以也不能超迷你啦!
我真的不明白以前的負面評價到底是從那裡來的。。。。。

好了,至於外補,我個人覺得好睇你自己會不會親自教你小朋友,
中文我每日都會教點生字,數學我都會自己教下佢加減數。
我識嘅家長都無咩外補,如果真係補都只係補下中文,最多都係上下彈琴跳舞之類的興趣班!

我目前對這校很有信心,我覺得最重要係小朋友開心上學之類又學到野!
放學返屋企又會同我分享每天趣事,阿女回到家自覺做功課同主動找我溫習。
溫習完佢就開心玩耍!!
我覺得家長配合亦好重要,如覺得中文淺的話,就自己抽點時間陪女兒學習。
總括而言,目前是非常滿意的!

我們對AIS好有興趣,打算為我兒申請2020年的Grade 1 Jr。想請教,小朋友在校吃午餐是訂飯嗎?還有校車覆蓋範圍廣嗎?

另外,我細仔都合年齡申請EC1, 請問是不是學校沒有提供校車接送EC的小朋友?

最後,請問考Grade 1 Jr , interview 的內容。
謝謝你們!