用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 American International School
樓主: petitemom
go

American International School   [複製鏈接]

JuJu~ 發表於 19-9-25 23:40
我個女讀緊G1jr,每日都有英文同數學功課(簡單),
中文就係每星期3堂,中文功課係寫字,會堂上做哂
個人 ...

多謝 你的分享
我亦留意過網上一些負面評價
我試過 放學時在附近行過
感覺上學生和別的學校學生無異 甚至覺得比較乖
不見吸煙 不見男女情侶 大多數是一群6-8個一起行
英語交談 有些講韓文 反而聽唔到廣東話國語
School tour 時 看到他們上堂時 有討論但都是靜靜的 坐定定
有些學生坐係地上睇書 自由但有紀律
和我係網上看到的評價 有點出入 所以不太理解
因此開post問問
再次多謝大家的分享

petitemom 發表於 19-9-26 22:27

多謝 你的分享

所以有時網上説的不可盡信,我friend説之前看到網上說什麼女仔着的校裙很短,事實是所有該校的女生校服也是褲子,真是得啖笑。

我個仔讀EC1,之前讀間學校每日返學都喊,日日話唔返學。轉咗AIS之後,8月喊咗兩日之後就笑住換校服。前幾日返學前曳曳,我地話罰佢唔准返學,佢竟然會堅持要返學。我真心唔知老師做咗乜令佢咁鍾意返學,但可以肯定嘅係,能夠令小朋友開開心心嘅學校,一直係作為家長夢寐以求嘅。

返咗6個星期,個仔開心咗,英文講多咗好多,intonation 又自然咗,自理能力高咗,AIS功不可沒。

至於面試,當日我個仔面試都有情緒不穩,有別於ESF,AIS老師會同家長了解小朋友嘅日常生活,興趣等,再投其所好,花好多時間,用不同方法令小朋友表現自己,成個過程係舒服嘅。

EC1係有校巴服務嘅,但要同校巴公司聯絡睇下係唔係來回都安排到,我個仔就坐放學一程。但眼見有同學來回都坐。

Babyadrianelvis 發表於 19-9-26 15:07
我們對AIS好有興趣,打算為我兒申請2020年的Grade 1 Jr。想請教,小朋友在校吃午餐是訂飯嗎?還有校車覆蓋 ...
G1jr中午必須要自己帶飯,一般返學帶埋。到G1就可以訂飯。但我覺得自己帶都好方便!

校車方便我唔知,因為我行路返學的。

至於面試其實係考下小朋友英文溝通能力。
玩住黎問佢哋問題,都係d普通對答。

加油,希望你成功!
我覺得這學校係幾有驚喜的!

多謝大家回覆🙏🏻我們將會報名同去School Tour, 希望順利考上,謝謝你們🥰

回覆 JuJu~ 的帖子

請問Grade 1 Jr. 會大約什麼時間interview?

回覆 Lalaji 的帖子

可能你比另外幾間美制學校混淆咗,AIS三十幾年了

G1 Jr.是可以訂學校午餐的,我仔由G1 Jr.開始一直讀到而家G2,我們十分滿意學校,老師好關心小朋友,數學和英文程度都好好,小朋友上學非常開心,每年放暑假就係佢最唔開心的時候,因為無得返學

小兒就讀 EC2 (即K2) , 快樂過神仙,  日日都話要翻學, 真係唔知老師同佢地玩乜可以咁開心.英文口音都轉埋, 流利好多, 自理好左, 尤其發問問題, 好有深度, (老師話重點培訓佢地思考) ,
e.g. 會問點解斑馬線係黃色, 白色得唔得之類.

we get ec1 offer. have anyone get it too?

.

回覆 Cchongs 的帖子

pm u

Cchongs 發表於 19-10-22 11:39
回覆 GigiChow_FB 的帖子

got offer too, so fast, so sudden

Congrats to u, 請問留位費要比幾多?

Got offer too ;)

回覆 ghostsim 的帖子

pm u

we got the offer of EC1 am too, any classmates here?

Congratulations!

JuJu~ 發表於 19-9-27 19:27
G1jr中午必須要自己帶飯,一般返學帶埋。到G1就可以訂飯。但我覺得自己帶都好方便!

校車方便我唔知,因為 ...

可以分享通常lunch會準備什麼嗎?謝謝

回覆 luismama 的帖子

hi, pm u

Congrats, may I know your kid hold foreign passport or local passport? Thanks!
‹ 上一主題|下一主題