用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 較易入,校風純樸,繁體中文的IS
go

較易入,校風純樸,繁體中文的IS

大家好!

我個女現在傳統幼稚園讀K2,小學想轉IS,希望揾一間收費和債券相宜,有中文學,校風良好的國際學校,當然最好校車網絡cover得大更好,因為雙職父母,接送要靠校車的

謝謝大家意見(emoji)(emoji)

mky456 發表於 19-9-18 11:42
大家好!

我個女現在傳統幼稚園讀K2,小學想轉IS,希望揾一間收費和債券相宜,有中文學,校風良好的國際學校 ...

如果傳統幼稚園上,可以推介Anfield俾你。校風嚴(遲到會收家長信),有功課(返左學3星期已經要温生字、作句),無debenture,學費是中等水平(連雜費levy約$13500/月)
中文水平如是native class要求都高的,二年班開始要默生字。
唯一考慮是返學時間較長,8:00am-3:30pm,逢一、三放4:30pm. 校車路線有九龍及部分新界。
另外學校無自己廚房,如無姐姐送飯就要早上帶返校。
反而IS幼稚園上的,本身無功課、日日上堂玩開嗰啲,要一段時間適應。

mandy_ng207 發表於 19-9-18 11:56

如果傳統幼稚園上,可以推介Anfield俾你。校風嚴(遲到 ...

謝謝你的資料
請問你的小朋友現在讀Anfield嗎?
讀中學多數轉哪一間中學的?
謝謝(emoji)(emoji)

mky456 發表於 19-9-18 12:04
謝謝你的資料
請問你的小朋友現在讀Anfield嗎?
讀中學多數轉哪一間中學的?

中學可以升ICHK,有priority ,在三間founding schools (ICHK HLY, Kingston, JIS)之後。也有人考到ESF, Malvern College, Harrow等等。

mandy_ng207 發表於 19-9-18 12:10
中學可以升ICHK,有priority ,在三間founding schools (ICHK HLY, Kingston, JIS)之後。也有人考到ESF, M ...

謝謝你
如果有中學收,Kingston和Anfield 也可考慮呀⋯⋯當然最緊要肯收我個女啦

mky456 發表於 19-9-18 11:42
大家好!

我個女現在傳統幼稚園讀K2,小學想轉IS,希望揾一間收費和債券相宜,有中文學,校風良好的國際學校 ...

HK island side ? KCIS

Kcis 唔算易,try kis

KCIS 也報左,聽staff既回答有好長既waiting list

mky456 發表於 19-9-18 16:50
KCIS 也報左,聽staff既回答有好長既waiting list

I see

mky456 發表於 19-9-18 16:50

我都打過去問KCIS, 職員話入到機會好微,有成80人等緊,我放棄無入啦!

pcpcdak 發表於 19-9-19 00:19
我都打過去問KCIS, 職員話入到機會好微,有成80人等緊,我放棄無入啦!

請問80人是本地/ 有外國護照的隊?

wingxsunny 發表於 19-9-19 00:33
請問80人是本地/ 有外國護照的隊?

我又無問咁清楚,佢話佢地有幼稚園上,waiting list 又長,話入左form可以排6年,有位就call 會你。

聽得出佢叫我唔好嘥時間等,你可以去打去問下依家排到幾多。

回覆樓主:

Think都易入,同埋中文係學繁體

請問大家Kingston 和 Anfield難入嗎?
這兩間,那一間比較好呢?
謝謝

mky456 發表於 19-9-19 13:46
請問大家Kingston 和 Anfield難入嗎?
這兩間,那一間比較好呢?

如果小朋友讀兩文三語私幼就多數入到。聽得明英文,能以簡單句子回答。我建議你去兩間嘅open day 比較一下,約10-11月會有。可以先報名,費事無面試(我遲報Kingston 所以8月尾才有面試,不過冇去)

至於邊一間較好,相信好難有人答到你,因為入左Kingston都唔會轉Anfield,反之亦然,好難搵到人讀晒兩間作比較。

非IS..係privatehttps://www.cs.edu.hk/
UK 課程+本地繁體中文+本地數學+多課外活動+校風可以+教會背景...
每班西人(uk為主)班主任老師+助教
有東涌ymca 聯係中學(dse +Igcse)(要考有加分)(近將來東涌西港鐵站)
可以係猶疑不決is/ ls 或一條龍is 既中途站....可以睇睇

ICA 得唔得?

Anfield應該不屬於IS。

Moonlight819 發表於 19-9-19 18:36
Anfield應該不屬於IS。

咁如果要跟EDB分類, ICA 、 ICS都唔係IS…何必執著?

回覆 Moonlight819 的帖子

Basedon your definition, RC is not an IS.........