用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 較易入,校風純樸,繁體中文的IS
樓主: mky456
go

較易入,校風純樸,繁體中文的IS [複製鏈接]

老實講,就係因為樓主小朋友本身讀傳統,先推介Anfield,因為year 1學生都有不少係傳統幼稚園上,起碼同聲同氣,適應會好啲。我仔同學由playgroup上嗰啲,不少係只會講英文,仲要好流利,如果local school上要同佢哋講英文相信都有一定壓力。

mandy_ng207 發表於 19-9-20 10:56
老實講,就係因為樓主小朋友本身讀傳統,先推介Anfield,因為year 1學生都有不少係傳統幼稚園上,起碼同聲 ...

謝謝你,Anfield我上左網睇,也不錯呀,請問功課和默書的壓力大嗎?

mky456 發表於 19-9-20 11:19
謝謝你,Anfield我上左網睇,也不錯呀,請問功課和默書的壓力大嗎?

我諗一定少過local⋯⋯

v369234 發表於 19-9-19 16:21
非IS..係privatehttps://www.cs.edu.hk/
UK 課程+本地繁體中文+本地數學+多課外活動+校風可以+教會背景...
...

請留意YMCA 同local school入學年齡一樣,要完成K3/其他IS year 1 先可以讀Year 1 , 中文是跟本地課程(用本地中文書),不過有另一非local中文課程可以選擇。

PS. 用家,對學校好滿意

mky456 發表於 19-9-19 13:46
請問大家Kingston 和 Anfield難入嗎?
這兩間,那一間比較好呢?
謝謝

我覺如果入到Kingston就讀,起碼有中學,Anfield反而不一定入到ICHK中學。

Moonlight819 發表於 19-9-19 18:36
Anfield應該不屬於IS。

Anfield 係IS, 入佢網頁睇到佢已經係CIS member。

mky456 發表於 19-9-18 11:42
大家好!

我個女現在傳統幼稚園讀K2,小學想轉IS,希望揾一間收費和債券相宜,有中文學,校風良好的國際學校 ...

PLK HKCA 都可一試,繁體中文,學校在天后,見到佢嘅校車連荃灣都cover

JunJunJu 發表於 19-9-28 08:44
PLK HKCA 都可一試,繁體中文,學校在天后,見到佢嘅校車連荃灣都cover

謝謝你的意見,因為apply左KCIS FIS,應該有排等,正在考慮緊留係傳統學校定係搵住其他IS等offer
‹ 上一主題|下一主題