用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋抽獎一問
樓主: Dordormummum
go

搬屋抽獎一問 [複製鏈接]

Dordormummum 發表於 19-9-18 22:57
因為仲有個大既係九龍讀書

明白 請問家姐現在讀邊間

醒目開學勳章 貢獻勳章

Dordormummum 發表於 19-9-19 11:50
咁間間都唔一定收既。。。
咁不如毫無意義咁問一下
大家覺得1-1-1抽呢d學校易d,定0-0-0叩門易d
所以,咪就係自行必收,再去叩門囉!
你所講哂學校,應該唔係好睇111,不過你最好自己confirm
全港性名校都唔睇111,只有地區一線先睇...

至於你嘅問題,因為唔係計機率,所以無人答到你!
e.g. 25分抽一線嘅111,同叩門比,當然111機會高啦
但如果但15分,但係已經樣樣掂,手上有幾間名直私offer,咁當然係叩門機會率高啦!

恐龍家

回覆樓主:

緊係抽maryknoll la,位都多d,佢又唔比叩門,協恩已經比外人叩啦!St mary 同天神都唔洗111,所以緊係抽Maryknoll la

醒目開學勳章 貢獻勳章

所以,話說回頭,點解你覺得細女值得去間好d嘅學校喇

每個孩子有佢特性專長,最重要係緣份

最近見到FB d history,當年自己唔記得去DB website download 張form,後尾有人俾我,但緣份係話我知其實我根本唔駛報,今時今日問仔讀唔讀DB,佢會答NO!
要抽呢d傳統名校,你無好好嘅backup plan (e.g. 私小offer) ,根本就唔值得搞,如果小朋友真係值得擁有,佢自然會入到 (e.g. 插班)

我唔係想話插班容易,只係如果真係去到值得讀間勁d嘅學校,就自然會係插班易過叩門
恐龍家

Poyau 發表於 19-9-18 15:15
以大抽獎潛在競爭估算
各校统一位 當區總數 假設男女各半
MCS 71 / (41網 622 / 2) = 22.8%

當區總數係邊度搵架?

mskw 發表於 19-9-19 22:23
當區總數係邊度搵架?

EDB之前有 不過更新咗去2020-21
Schooland有2019-20資料

https://www.schooland.hk/ps/sn41

mskw 發表於 19-9-19 22:23
當區總數係邊度搵架?

教育局小一統一派位41網2019名單

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/school-lists/2019canet-41.pdf

小曳人 發表於 19-9-19 12:26
所以,話說回頭,點解你覺得細女值得去間好d嘅學校喇

每個孩子有佢特性專長,最重要係緣份

純粹因爲大女當年考所有名幼都唔得,佢入到而家間區內熱門小學都只是因為20分,同佢叩左幾間,當然失敗。

細女考幾間名幼都收,同埋覺得佢學野快d, 似谷得d, 所以先想比更好既佢。當然直資私小我都會考,但如果是政府既名小,就當然最理想啦

Poyau 發表於 19-9-19 11:52
明白 請問家姐現在讀邊間

34網的
‹ 上一主題|下一主題