用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 SJS及RC家長,可否分享老師質素如何?
go

SJS及RC家長,可否分享老師質素如何? [複製鏈接]

大家好,想向SJS和RC家長請教,老師質素如何?兩間學校都好好,揀唔到邊間排one form 1st choice。
硬件已在school tour各自了解過,校內外都有觀察過學生。
唯老師方面,真的要用家才知道。
具體如教學風格、處理學生問題,與家長溝通等如何?
因為IB由class teacher一手包辦全科,想在這方面深入了解。
   3    0    0    0

回覆 Yemama 的帖子

我小朋友讀SJS。

老師如何,好睇彩數。好彩就夾到個啱嘅老師,就算我話好,都有其他家長未必認同。我仔Y1時好鍾意個老師,我地都覺得佢好好,但都有家長覺得老師唔夠細心。

如果學生上堂唔專心,會俾老師罰冇得玩玩具,只可以睇住其他人玩。
不過老師嘅「說法」係,只要你專心做完,就可以開始玩,做唔完冇得玩。
亦聽過會罰企。

班主任係會負責所有Inquiry Unit,但其他科目如音樂、體育、電腦、中文,都係由專科老師教授。

溝通方面,我暫時接觸到嘅老師都好快覆email。每隔一個禮拜有class newsleter,會知道教緊啲乜,同埋嚟緊會教乜。

希望幫到你

回覆 ZackMama 的帖子

好多謝你呀,好詳細,正正可以因應小女嘅性格,諗下學校啱唔啱佢!
前幾日school tour見到SJS學生的確好乖,但又不失活潑,你囝囝入到又融入到校園生活,好幸福呢!

回覆樓主:

rc 同sjs 都係行pyp 相信教法唔會有咩大差別,其實is行class teacher 就睇你預老師彩數。暫時我係rc 2年遇兩個老師都好好,因學校no homework policy,除睇書外,我要搵下練習俾我仔做下,實時間太多。

我囡剛剛係SJS返左一個月~
佢話好開心, 好快就適應~~(佢比較慢熱)每兩個星期有一份NEWS LETTER話返比我地知佢地學緊咩~剛剛開始有READING RECORD, 每星期都鼓勵睇書.
其實佢地無功課,睇書認字已經係功課,不過就要家長都努力伴讀一下~~
我係Working Mum,每日同阿囡坐校車,見到SJS小朋友都好乖, 有幾個手上都會囉住書...

補充一下,學校會叫y1小朋友睇完書之後寫或者畫佢地嘅comment,寫得好會加house point (學校會幫學生分house,呢樣嘢sjs同rc都有分,所有大少活動都可以幫個house加分,term end會獎勵最多分嘅house members)
y2會有中文寫字功課。

新手玩forum,見到大家比咁多資料我,好想like但好似冇呢個function
我囡囡喺wks要排one from choice,之前真係諗爆都諗唔到點揀,宜家好有頭緒了。

佢係活潑好動派,實際上喺esf同local都比老師反映過唔夠專心,但佢做自己中意嘅嘢又離奇地專心。

我屋企有寫中英字玩畫等自學工具,佢會好興致咁一寫寫一兩個鐘,但如果係人地叫佢做嘅嘢,佢未必咁投入到。

所以根據佢性格,我諗RC呢種no homework但又啟發到自學精神呢種方式幾啱佢。

SJS真係好純品好disciplined,我怕佢會格格不入...

Yemama 發表於 19-9-19 20:39
新手玩forum,見到大家比咁多資料我,好想like但好似冇呢個function
我囡囡喺wks要排one from choic ...

會唔會掉番轉諗,sjs 學生嘅純品同disciplined 係學校教出黎嘅成果

回覆 clarasun 的帖子

一定係呀,係擔心我個女未必受教...性格太固執😓
‹ 上一主題|下一主題