用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統學校 vs 活動教學
go

傳統學校 vs 活動教學

想請教大家意見,文靜內向型女孩應該選

1) 傳統學校: 讓她覺得舒服些,因為較配合自的性格。如去活動型學校,大多數小朋友是主型,但她是被察型,學習效果會否不太理想?而且不太適應呢?

OR

2) 活動自由型的學校: 讓她受到感染,可能會變得主動些、活躍些呢?

個人覺積極主動於將來工作或社交會較為有利,但內向女孩在活動教學、自由度較高的學校能否令她的性格有所改變呢?還是傳統學校較為合適呢?真心想聽聽大家的意見,謝謝!

回覆樓主:

其實女兒去邊類學校都會有得著,如果我係你,我會考慮呢幾樣野:
1. 你想佢讀完中小學後係點?邊類學校大d機會達到呢個目標?
2. 你能提供相應的配合嗎?當中包括:如果佢入左傳統學校,一般都專注學術一d,你願意支持佢既學習、幫佢溫習嗎,以應付學校的學術要求?如果入左活動教學既學校,你願意教佢點樣join in同學仔一齊學習、又或者遇到老師批評佢唔夠參與你又接受到嗎?

我想講既係,咩類型既小朋友入咩類型既學校都有呢d case,重點其實唔一定係小朋友,反而係家長的態度和想法更加影響小朋友的教育。

參考下, 我本身的case就係文靜觀察形
小學係傳統學術好谷那種
中學去咗傳統名校, 慢慢就培養到個人好presentable
學校有好多活動每個學生都要參與, 中間就自然會學到了

回覆 mingkwong 的帖子

活動教學係指如 YW、DB 體藝出名?定係國際/私校?

我個人傾向順流而行. 再講, local school嘅活動教學係咪真的咁活動? 傳統教學又係咪真的咁傳統? 當中恐怕有唔少只是大家嘅stereotype.

一間包容到欣賞到佢的學校,令佢懂自我肯定,有正面思想學校,無分傳統好定活動較好。社會需要不同類型的人不論現在或將來,文靜也有market 不一定蝕底

同意順流而行,始終性格不易改……我仔已經五歲,依然唔願意同陌生人打招呼,喺屋企已經同佢練好普通話詞語,佢都唔敢喺老師面前朗讀……嗰刻我真係激氣到一個點

mandy_ng207 發表於 19-9-18 14:43
同意順流而行,始終性格不易改……我仔已經五歲,依然唔願意同陌生人打招呼,喺屋企已經同佢練好普通話詞語 ...
Yes, 只係唔知幾時開始, 好多人會將內向睇成缺點, 外向睇成係優點. 其實內向有內向嘅好處, 外向得到嘅亦不盡是好處. 只要不走極端就可以了. 況且性格嘅嘢, 你可以fine tune, 但唔好諗住將佢180度轉變. 亦冇必要

mingkwong 發表於 19-9-17 23:39
想請教大家意見,文靜內向型女孩應該選…
1) 傳統學校: 讓她覺得舒服些,因為較配合自己的性格。如去活動型 ...

如果文靜內歛,讀書型,記性好又專心,傳統學校會讀得有效率又在comfort zone 內,始終唔係人人鐘意成班人吱吱喳喳做野,又要present又要做呢做路。我又唔見得傳統名校的學生唔presentable。此外同除非國際學校,否則就算活動教學都係用同一個課程同一個標準,我覺得讀完最後個mindset的分別又不是這麼大。

annie133 發表於 19-9-18 20:02
如果文靜內歛,讀書型,記性好又專心,傳統學校會讀得有效率又在comfort zone 內,始終唔係人人鐘意成班人 ...

我同你想法差不多,下星期都應該會揀間順應小朋友性格的學校。

小朋友仲細呀,個腦瓜和性格都發展緊,家長可以傳統同新派都報名參加面試,再睇邊個offer同屋企最夾。宜家其實傳統學校也會嘗試活動的教學方法,而活動教學的學校一樣注重傳統學術。

回覆 993rs 的帖子

其實都只是一般較活動、愉快的津小...
而傳統教育學就真是比較傳統的女津~

annie133 發表於 19-9-18 20:02
如果文靜內歛,讀書型,記性好又專心,傳統學校會讀得有效率又在comfort zone 內,始終唔係人人鐘意成班人 ...

好多謝大家的寶貴意見和分享!

是的~ 順流而行,讓小朋友先在comfort zone 內,她應該會比較開心和容易適應些,真的性格不易改,其實我自己都係內向型,有時都好想改變自己,但真的不容易! 看大家寶貴的分享時,真的覺得很有同感、很認同呢!

只是現在不是為自己選擇(如果是自己幫自己
揀,就算真係揀錯,都無得怨),而是幫小朋友去選擇,所以好驚好驚會幫她們選錯呢! 有此平台聽聽大家的意見和分析,真好! 真的很
謝謝您們的回覆!

ok3 發表於 19-9-18 14:56
Yes, 只係唔知幾時開始, 好多人會將內向睇成缺點, 外向睇成係優點. 其實內向有內向嘅好處, 外向得到嘅亦不 ...

看到你說“其實內向有內向嘅好處”,也令自己有所反思,可能因為自己的經驗,不禁令我覺得內向是“比較蝕底”,但的確內向實幹型也是有好處的,最緊要的真的是小朋友覺得舒服
!

bj1315 發表於 19-9-18 13:48
一間包容到欣賞到佢的學校,令佢懂自我肯定,有正面思想學校,無分傳統好定活動較好。社會需要不同類型的人 ...
是的~ 一間欣賞她的學校,有正面思想的學校最重要!
"文靜也有market不一定蝕底"解了我心裏的擔憂~

mandy_ng207 發表於 19-9-18 14:43
同意順流而行,始終性格不易改……我仔已經五歲,依然唔願意同陌生人打招呼,喺屋企已經同佢練好普通話詞語 ...
我女也是這樣的呢!

1) 傳統學校: 讓她覺得舒服些,因為較配合自己的性格。如去活動型 ...

文靜既小朋友去兩種學校都能適應.

反而家長想自己小朋友是邊種類型?

例如有學校課間可以俾學生在操場跑, 有學校就不允許.

我的觀察:小朋友去傳統女校會比活動教學的學校(就用新派直資來講)斯文.

但活動教學的學校, 學生活潑時活潑, 要停馬上亦可以停下來.亦相當有紀律(可能因為挑選過). 有同學喜歡課間去跑, 亦有同學喜歡看書.

兩種都好, 關鍵是學校重視紀律.

我女正正都係呢種性格,我都諗緊呢個問題

回覆樓主:

我個女都係文靜觀察型, 上堂㗎老師問題, 佢識都唔得老師, 成日投訴佢唔出聲.... 點解而家一定要係外向係優勢呢?

小朋友亦是樓主所說類型,亦有考慮過呢個問題,小朋友幼稚園是比較活動,學習得唔錯但係唔覺得佢特別enjoy學校生活。對學校亦都冇反感,就係非常passive。

有幸可選擇上"傳統"學校,而家返得開心。小朋友比較有自信心。唔肯定係唔係加上小一自己心理質素有轉變。覺得自己so far冇揀錯.. 好多“傳統”學校都會有不少presentation機會,it's not one or the other..

順帶一提,選擇小朋友comfortable既語言我都覺得係要素之一,令佢愛上學習新知識,亦有信心同同學social~