用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日 ...
樓主: pauljr
go

中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日 [複製鏈接]

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

醒目開學勳章 王國長老

bobbob 發表於 19-10-2 10:51
介唔介意講下幾年前讀過中基?想知道啲料係咪update

港同好多學生入中基.....應該唔太update
我女小六或之前,港同未出dse成績,係有家長揀中基(我女上一年2011畢業可能多d,因港中轉校長;我女2012畢業,我識一個去中基,亦無讀到畢業;港同近年黎小六外闖數字都係約十人,主要target 1A校)
之後,已好少聽有港同生揀中基

不過當年中基鐘意收港同、蘇浙,係真嘅,校長親口同港同家長講(係咪客氣說話就唔肯定)

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 19-10-2 15:13
港同好多學生入中基.....應該唔太update
我女小六或之前,港同未出dse成績,係有家長揀中基(我女上一年20 ...
都有可能
蘇浙每年都好似有唔少(起碼10個8個)入中基,津校之中我立過下舊年滬江最多,有成1x個入

如欲於今個星期六(16/11)出席中基資訊日,請留意:

因應持續不穩定的交通狀況及安全考慮,原定於 11 月 16 日舉行的 2020/21 學年中一入學資訊日將會取消。
家長如欲了解本校更多資訊,可參考本校網頁及學校概覽。
謝謝
消息來源:學校網頁

If you intend to attend the CFSS S1 information day on the coming Saturday (16/11), please be informed that: Due to continued uncertainties in the transportation system and safety consideration, the 2nd Information Day on Secondary 1 Admission 2020/21 scheduled on 16th November is cancelled.

Parents who wish to learn more about the school may refer to the school's website and school prospectus.
Thank you.
Source:  The School’s webpage

醒目開學勳章

栢星仔 發表於 19-9-23 00:39
11月中還有一次info的!

請問是否all in

k1123a 發表於 19-12-1 21:50
請問是否all in

個info day取消咗喇
咩叫是否all in ?

醒目開學勳章

栢星仔 發表於 19-12-1 22:12
個info day取消咗喇
咩叫是否all in ?

即是交表就有得in還是會揀人in
thx

栢星仔 發表於 19-9-23 13:00
- 感覺男生多過女生? 係埋收男生多?
錯覺黎啫! 可能因為學校比較注重stream呀機械人呀科學果啲,所以吸引 ...
麻煩你,請教一下,學校會否較為親中?中文堂是以廣東話還是普通話教學?另外,中四選科的自由度大嗎?是否以成績排㨂科的優先次序?謝謝!

k1123a 發表於 19-12-1 22:35
即是交表就有得in還是會揀人in
thx

明白。交表後會揀人first in嘅。first in後再篩走一堆人,再second in。
例如操行不達標,就應該唔會收到first in通知(根據最新info day嘅talk 大約係操行B,先合乎first in資格(會因應各學校評分再作調整)
詳情同甄選準則可以去呢份學校document睇睇: http://cfss.edu.hk/pdf/S1_AdmissionProcedures_2021.pdf

k1123a 發表於 19-12-1 21:50
請問是否all in

不是all in, 要全部達B先有得in

醒目開學勳章

回覆樓主:

請問面試模式是小組討論定個別見?會用英文定粵語?謝謝

bobbob 發表於 19-10-3 16:31
都有可能
蘇浙每年都好似有唔少(起碼10個8個)入中基,津校之中我立過下舊年滬江最多,有成1x個 ...

舊年收12個漢華

醒目開學勳章

栢星仔 發表於 19-12-2 00:35
明白。交表後會揀人first in嘅。first in後再篩走一堆人,再second in。
例如操行不達標,就應該唔會收到f ...

請問面試係分個人同小組嗎?
會用英文多定粵語多?

醒目開學勳章 王國長老

版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

miriam 發表於 20-1-10 18:19
版主按:含有PM回文,請看基本版規第一項

明白。原來唔可以pm
okok!

中一收生面試 (第二階段) 將會改期,並於3/2/2020開始聯絡已預約的家長。本校不會在停課期間安排面試。

詳情見於中基網頁

‹ 上一主題|下一主題