用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日 ...
go

中華基金中學2020/21 學年中一入學資訊日

醒目開學勳章

http://www.cfss.edu.hk/pdf/S1_InfoDay_2021.pdf

回覆樓主:

我今天沒有時間去聽簡介會,請問有什麼重要資訊?先謝謝各位的分享!

回覆樓主:

12.17之前交申請表
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=group&fid=5927

醒目開學勳章

Obiepapa 發表於 19-9-22 08:36
12.17之前交申請表

請問可分享收生要求,謝謝

11月中還有一次info的!

btw,我是中基校友歡迎大家隨便提問,希望幫到大家!

回覆 栢星仔 的帖子

太好了.  先感謝.
- 感覺男生多過女生? 係埋收男生多?
- 係咪 99% 都是來自 B1/名小?
- 每天也會有好多功課/project etc, 要做/溫到好夜嗎?
- 老師們是否大部份都好 nice?
- 點解要要有咁多副校長/助理校長?
- 老師好像 >65% 也是男教師.
- 這間學校喜歡收甚麼類型學生?

回覆 栢星仔 的帖子

請問有沒有校車到南區?謝謝

minisheep 發表於 19-9-23 09:35
回覆 栢星仔 的帖子

太好了.  先感謝.

- 感覺男生多過女生? 係埋收男生多?
錯覺黎啫! 可能因為學校比較注重stream呀機械人呀科學果啲,所以吸引左唔少男仔,但收生男女上冇biased㗎:)
- 係咪 99% 都是來自 B1/名小?
係咪99%就唔可以好肯定咁答你,
或者比幾間收到多學生嘅小學你參考下:滬江,漢華,救世軍韋理,港大同學會,軒尼詩官小,柴米。呢幾間年年都收唔少。
- 每天也會有好多功課/project etc, 要做/溫到好夜嗎?
初中功課唔多呀,感覺比出面小。以前每日都係三四樣,甚至無。但測考默書就比較多,可能每星期都有幾個咁。所以做功課時間唔會好長,反而溫書時間會長啲。功課形式除咗一般抄寫之外,project感覺比出面多啲,但好好玩,同埋對高中或者日後嘅project present真係好有用!
高中就一定忙㗎喇,可能每日三四嘅test咁,但要應付dse,都係要chur啲㗎喇。
- 老師們是否大部份都好 nice?
大部分超級nice!好好人!有耐性!
當然訓導惡啲,但係私底下都好好人。
- 點解要要有咁多副校長/助理校長?
學校內政我都唔係話好清楚。
但我估因為每個校長都係負責唔同方面嘅工作,例如李助理校長係負責student support;何助理校長係負責academics。分開唔同職責,校長們就可以專注處理返自己嘅項目,無咁散。亦可以投放多啲時間喺學生身上,而唔係文件身上。
- 老師好像 >65% 也是男教師.
可能理科比較掛帥啦!但有好多女老師都好pro。無論男女,能夠啟發同教導學生嘅就係好老師:)
- 這間學校喜歡收甚麼類型學生?
操行一定要好!
鍾意探究,對事物充滿好奇!
有參加唔同stream相關嘅活動
有啲社會觸覺,
英文好會佔優!

希望幫到您!歡迎繼續發問

minisheep    發表於 19-9-23 15:39

sukisukifung 發表於 19-9-23 11:25
回覆 栢星仔 的帖子

唔好意思呀呢方面我都唔係咁清楚

IloveJJ 發表於 19-9-23 13:19
中學點會有校車架?

有校車,去南區,例如海怡

sukisukifung 發表於 19-9-23 11:25
回覆 栢星仔 的帖子

醒目開學勳章

IloveJJ 發表於 19-9-23 14:31
中學有校車,除了德望同赤堤,因為有小學,我都係第一次聽。
中學係咪唔會一放學就走呢?而且係咪 ...
通常僻啲就會有,不過路線唔多

提示: 該帖被管理員或版主屏蔽

栢星仔 發表於 19-9-23 00:41
btw,我是中基校友歡迎大家隨便提問,希望幫到大家!

請問你認識新校長嗎?你估計新校長上場會有甚麼轉變?

IloveJJ 發表於 19-9-23 14:31
中學有校車,除了德望同赤堤,因為有小學,我都係第一次聽。
中學係咪唔會一放學就走呢?而且係咪 ...

IloveJJ,
中基有校車係因為家長們有需要而設的。中基的學生近的小西灣遠至新界的元朗&長洲都有學生。
一般他們S1都是自己搭車回校,只是小部分搭校車。

謝謝大家回覆

sumchanma 發表於 19-9-23 17:49
請問你認識新校長嗎?你估計新校長上場會有甚麼轉變?

新校長教過我㗎好好人好正好風趣新校長好有教學熱誠!而且好有動力同正能量!同學生都close㗎,而且非常nice!
估計會喺stream方面多左活動,亦會有更多科學向嘅活動,同時會更注重學生品格發展!同時對老師要求更高