用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 搬屋,博st mary定天神好?
樓主: KPI
go

搬屋,博st mary定天神好? [複製鏈接]

QFOC1234 發表於 19-9-20 14:30
回覆 Monosaru 的帖子

35NET, 唔係九龍城喎, 41NET先係九龍城....
Net 34,35 & 41 升中也是九龍城網。而事實上,net 31,32 升中油尖旺網,是不利女生的。

Dordormummum 發表於 19-9-20 14:28
如果搬,最遲都k2暑假搬啦,而直私大部份是9-11月出結果,點可以睇埋直私結果先決定搬邊呢?
...

二月入表抽獎,一月搬都仲得,絕對可以等埋自行分配及聖誕前出的直私結果!

99dogdog 發表於 19-9-21 03:43
二月入表抽獎,一月搬都仲得,絕對可以等埋自行分配及聖誕前出的直私結果!
...

但9月交果張表已經要填自己是邊個網

crystalupala    發表於 19-9-25 10:28

Dordormummum 發表於 19-9-21 10:21
但9月交果張表已經要填自己是邊個網

自行放榜後仍可改地址轉網大抽獎

crystalupala    發表於 19-9-25 10:28

KPI 發表於 19-9-17 17:13
孟母三遷
St mary會搬奧運拎31
天神會搬黃埔拎35

奧運的話,留意只有奧海城二期和三期才是31網,維港灣丶海桃灣丶君滙港丶浪澄灣丶凱帆軒丶瓏璽丶一號銀海都係32網,唔好搬錯

popochiny 發表於 19-9-23 11:13
奧運的話,留意只有奧海城二期和三期才是31網,維港灣丶海桃灣丶君滙港丶浪澄灣丶凱帆軒丶瓏璽丶一號銀海 ...
明白人。
樓主出得尼個貼,相信有做基本功夫。

要搬屋點解唔搬去41抽MCS?
乙2仲有聖家執雞

b3410    發表於 20-9-1 18:51
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 19-9-24 08:31
乙2仲有聖家執雞

謝謝!有諗的,但都要考慮實際居住環境配套。舉家堅住加計算budget既情況下,我自已覺得:
九龍塘住唔起,九龍城唔方便,又一村又唔岩區。34加左啓德同何文田大把新樓,抽HY 風險更大(而且中學又斷左)橫掂都係睇運,咁抽就抽間一條龍最合乎經濟利益(emoji)

KPI 發表於 19-9-24 10:04
謝謝!有諗的,但都要考慮實際居住環境配套。舉家堅住加計算budget既情況下,我自已覺得:
九龍塘住唔起, ...

我以前都好似你咁諗,要入最好既學校,一條龍,將來band 1出來大學畢業一帆風順⋯⋯但了解讀呢類既辛酸,代入小朋友角色後,我會選擇揀一間happy school,想佢多時間參加活動/運動,相信將來社會需要soft skill, 就算覺得小朋友幾叻都好,選擇去happy school做top student會更開心,更有自信,揀一間適合自己小朋友及家庭既學校,親子關係最為重要,純粹過來人小小見解。

Monosaru 發表於 19-9-25 01:10
我以前都好似你咁諗,要入最好既學校,一條龍,將來band 1出來大學畢業一帆風順⋯⋯但了解讀呢類既辛酸, ...

真係是睇適唔適合,看小朋友,如果專心資質高做野快手,讀St Mary一樣可以唔辛苦,仲會覺得接受挑戰happy, 愈強愈強,始終中英並重,一條龍之後入U唔洗煩,我識幾小朋友就係咁,還可兼顧課外活動,呢D羨慕不來。
但如果日日做到冇得瞓,補足中英數先追到,冇晒時間做其他野,家長又勞氣,就無謂勉強。

KPI 發表於 19-9-24 10:04
九龍塘住唔起, ...

捱一年,抽完可以搬走架麻。Maryknoll真係很吸引,成績好,年年~10%入Medic, 校舍靚,校服靚,D女仔唔會太自信,唔會太鵪(emoji),英小但又不會很忽略中文,唔會太谷,但又有點要求。
題外話EK呢道比較少MCS家長,其他女校比較多。

annie133 發表於 19-9-25 07:02
捱一年,抽完可以搬走架麻。Maryknoll真係很吸引,成績好,年年~10%入Medic, 校舍靚,校服靚,D女仔唔會 ...
何以見得每年10% medic.?

Dordormummum 發表於 19-9-20 14:28
如果搬,最遲都k2暑假搬啦,而直私大部份是9-11月出結果,點可以睇埋直私結果先決定搬邊呢?
...
我當年都係十二月先搬屋架, 好多人十二月搬架。大抽獎交表通常係二月, 咁你預返時間要之前去改地址, 通常一月, 咁十二月搬趕得切架。

crystalupala 發表於 19-9-25 10:26
我當年都係十二月先搬屋架, 好多人十二月搬架。大抽獎交表通常係二月, 咁你預返時間要之前去改地址, 通常一 ...

大抽獎2020.1.18-19辦理選校手續

https://www.edb.gov.hk/attachment/tc/edu-system/primary-secondary/spa-systems/primary-1-admission/EDB-POALeaflet2020_TC.pdf

hkpapa852 發表於 19-9-24 08:31
乙2仲有聖家執雞
我第一時間都係咁諗, 當然唔知樓主睇重學校邊方面特點, 樓主話其實最心儀係協恩, 我都想知點解, 中學又轉左直資。

crystalupala 發表於 19-9-25 10:30
我第一時間都係咁諗, 當然唔知樓主睇重學校邊方面特點, 樓主話其實最心儀係協恩, 我都想知點解, 中學又轉左 ...

因為大女學校係協恩附近,如果細女入到,咁搬去土瓜灣就地點兩個都岩。
我知協恩小學不是直升協恩中學,但記得睇個post, 協恩中學收最多的學生都是協恩小學的。同埋印象覺得協恩小學多元化d, 比較岩小女。
另外,仲有印象是覺得maryknoll都神神地校,唔知我女讀唔讀得黎。

有錯請糾正

cafeva 發表於 19-9-25 08:01
何以見得每年10% medic.?

MCS 2016-2019
MBBS/MBChB 34 / 527 = 6.45%
B ChinMed 4 / 527 = 0.76%
B DS/Pharm 5 / 527 = 0.95%
B Nurs 8 / 527 = 1.52%

University Destinations
http://www.mcs.edu.hk/mcs_1213/prize_sury.htm

孟母三遷
天神會搬黃埔拎35

St. mary

孟母三遷
天神會搬黃埔拎35

我都係住31網(住咗好多年),15分,當年填 smcs 111,最後中寶校 - 為咗15分而搬要諗清楚,係非常之難中。如果搬,點解唔搬41網?無咁冒險...

ella_805 發表於 20-9-2 00:05
我都係住31網(住咗好多年),15分,當年填 smcs 111,最後中寶校 - 為咗15分而搬要諗清楚,係非常之難中 ...

41網乙一MCS 乙二聖家有機
35網乙一天神 乙二奉基有機
31網乙一SMCS 乙二只可選非一線
‹ 上一主題|下一主題