用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 九龍城銀禧近年勁升,請問各位點睇?
go

九龍城銀禧近年勁升,請問各位點睇? [複製鏈接]

如題,大仔讀聖言中學,無分加,還是要靠自己。小學成績,兩兄弟差不多。

6    0    0    0

點勁升法?願聞其詳。
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

單睇校舍銀禧比聖言差幾級, 但無聽過銀禧升, 你指邊方面?

Dse result? Banding?

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

回覆樓主:

哪裡看到有勁升?

咁可能我用多左個”勁”字啦,唔好意思!

Jayson was born in Apr2006
Jeremy was born in Apr2008

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 16:39
哪裡看到有勁升?

其實九龍城這個位置,以黃笏南和銀禧作比較。DSE 成績前年WFN 叻D,但入大學就沒有銀禧好,應該是銀禧在策略佈署方面做得較好。而去年的DSE 成績,WFN亦差左一些。現在F6 學生是尾2一年在沙田招的!應該要再過埋這兩年,成積就開始轉變!其實兩間也是第一組別!C旦入一間也不錯!

回覆 josejandy 的帖子

老實講,如果九龍城有band1成績選擇都唔少, 要乙一就揀佢真係要好有愛先會咁做!

MimiCactus 發表於 19-9-17 17:43
其實九龍城這個位置,以黃笏南和銀禧作比較。DSE 成績前年WFN 叻D,但入大學就沒有銀禧好,應該是銀禧在策 ...

九龍城大把 Band 1 揀,Band 1 頭中 10 個有八個都唔會乙一銀禧。

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 17:45
九龍城大把 Band 1 揀,Band 1 頭中 10 個有八個都唔會乙一銀禧。

我地小學5比我地揀同level 的中學放1,2,3 位置,例如,迦密同華英、WFN 同旅港、銀禧同丘中。全部只可以活一個!所以就算九龍城區多B1學校,好多時第三、第四已經是陳中或何官

MimiCactus 發表於 19-9-17 17:52
我地小學5比我地揀同level 的中學放1,2,3 位置,例如,迦密同華英、WFN 同旅港、銀禧同丘中。全部只可以 ...

咁你學校應該係只想切靚首三志願。否則基本上九龍城區 Band 1 玩法係盡填 Band 1 先再 Band 2,唔會首三止步。

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 17:56
咁你學校應該係只想切靚首三志願。否則基本上九龍城區 Band 1 玩法係盡填 Band 1 先再 Band 2,唔會首三止 ...

就算自行,有人想博喇沙,學校都會話講:無級頭5和特異功能唔好報,唔好嘥左個位!但自行仍會有人一意孤行,照搏!

醒目開學勳章

我地小學5比我地揀同level 的中學放1,2,3 位置,例如,迦密同華英、WFN 同旅港、銀禧同丘中。全部只可以 ...

九龍城b1生點會乙三放何官/陳中

丘中銀禧黃笏南今年都仲有位俾b2生入到,以上三間b1生放乙30都一定入

30年前, 我乙一放華英,乙二放丘中, 最後入左丘。今年到我仔升中了。
仔可以自動自覺溫書就好了。

回覆 MimiCactus 的帖子

咁的確自行喇沙係挑戰好大,冇返咁上下都唔好咁冒險,否則浪費。但冇理由抽獎要人地首三止步。有冇人一意孤行,定係老師完全唔接受,死都要你填 Band 2?
(BTW,咁怕人地首三外志願,我諗學校唔係強校,唔想畀人輕易估到自己 Band 1 率)

我女小學是肯定band 1 的,就一定要填晒band 1 先比填band 2。
我女剛升中,都是九龍城區。
我個囝7歲了,佢個妹都5歲啦!

咁請問首自願填左一間BAND1A(如華英),第二自願要否填1C果D呢?定可以填哂1A(如CAMEL)?

kaboBB 發表於 19-9-18 08:46
咁請問首自願填左一間BAND1A(如華英),第二自願要否填1C果D呢?定可以填哂1A(如CAMEL)? ...
如果乙一填華英, 第二就唔好放迦密, 旅港, 因為都是大熱學校, 唔放頭一基本上派唔到。我去年就乙一華英, 二,三就填黃芴南, 銀禧。

bighead9849 發表於 19-9-18 12:05
如果乙一填華英, 第二就唔好放迦密, 旅港, 因為都是大熱學校, 唔放頭一基本上派唔到。我去年就乙一華英, 二 ...

Thanks
‹ 上一主題|下一主題