用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一 what's app gp~
go

小一 what's app gp~ [複製鏈接]

真係頂唔順,好煩D妈妈們,成日sell

嘢,或講D5關學校事情 gei嘢事或曬命

自己个仔学幾多样課外活動,我趁早离

開 gp, 真係較靜音都嫌煩~
   1    0    0    0

回覆樓主:

如果只係講自己學校嘢,又真係冇咁多嘢好講,我又覺得whatsapp group係一個收料收風嘅好地方,睇下人地曬post好、呻post又好,都叫做知多d資訊,我地家長group連補習社邊間好、興趣班有咩門路、課外閱讀、買小朋友用品團購乜都傾。
我亦喺ek聽人講過話學校家長乜都唔講,有料收收埋埋。其實「曬」定「分享」視乎聽果個點諗。

Elenalan 發表於 19-9-17 14:26
如果只係講自己學校嘢,又真係冇咁多嘢好講,我又覺得whatsapp group係一個收料收風嘅好地方,睇下人地曬po ...

都係,不過我逃離咗了~
幾分鈡就 8x个訊息,之後又幾分鐘幾十个訊息。。。
佢哋D話題,真係商機处处、處处商機,拜服   

陳太2013 發表於 19-9-17 14:29
都係,不過我逃離咗了~
幾分鈡就 8x个訊息,之後又幾分鐘幾十个訊息。。。
佢哋D話題,真係商機处处、處处 ...

我地個Admin講明不sell和不講政治,我覺得如果有以上情況可反映一下,不過似乎你果gp大班人傾得開心,佢地唔介意,介意嘅自己決定去留。

Elenalan 發表於 19-9-17 14:33
我地個Admin講明不sell和不講政治,我覺得如果有以上情況可反映一下,不過似乎你果gp大班人傾得開心,佢地 ...

一直有 say好好多!
不過我见果个Gp成个亍市咁,好多商機、团購、推介。。。眼花了~      10 样嘢全不關学园事都可以,離晒大題~

醒目開學勳章 貢獻勳章

我地學校d group 好靜,用嚟講同學校有關嘅野,大家好自律
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-17 15:01
我地學校d group 好靜,用嚟講同學校有關嘅野,大家好自律

如果甘样真係好好多!     

;而我果班gp真係要趁未熟落D家長,走

先~     

我地學校規定由班代開gp, 只准講學校相關事直, 嚴禁推銷, 謝絕個人分享包括政治理念.

tantanmama 發表於 19-9-17 17:11
我地學校規定由班代開gp, 只准講學校相關事直, 嚴禁推銷, 謝絕個人分享包括政治理念.  ...

实在太好了!

所以我覺得自己真係5需要太多額外銷

售資訊     

我嗰班直頭無whatsapp group, 無任何家長見面或互相認識機會, 所以完全唔識其他家長...

vpo0615 發表於 19-9-18 12:40
我嗰班直頭無whatsapp group, 無任何家長見面或互相認識機會, 所以完全唔識其他家長... ...

其實我覺得冇 what's app gp都冇分別;

幾分鐘就3xx个訊息全部同學校/任何學

習無關,存在都幾哂時間~

vpo0615 發表於 19-9-18 12:40
我嗰班直頭無whatsapp group, 無任何家長見面或互相認識機會, 所以完全唔識其他家長... ...

我覺得自己班whatsapp group真係好有用,因為小朋友如果漏左書本/功課喺學校,家長們都有copy send出來,唔使欠交。有時睇唔明家課册/通告,都可以問下其他家長意見,亦可有多個渠道俾家長了解小朋友在校情況。我地考試後/長假期/生日會都有聯誼活動,俾多個平台小朋友社交。

Elenalan 發表於 19-9-18 14:47
我覺得自己班whatsapp group真係好有用,因為小朋友如果漏左書本/功課喺學校,家長們都有copy send出來, ...

都係,不過由於我遇見果個what's app

gp太商業化,我決定小一開始放手   

(由於學校都有網上一至五手

冊資料可看+班主任老師亦容易溝通)

可能自己對三姑六婆可避則避,並冇惡

意~

陳太2013 發表於 19-9-17 13:09
真係頂唔順,好煩D妈妈們,成日sell

嘢,或講D5關學校事情 gei嘢事或曬命

其實好多家長, 邊度補習班, 興趣班係唔會講, 在谷內高調吹真係唔多見.

如果雙方熟悉, 私底下可能交流下...

retriever 發表於 19-9-19 08:52
其實好多家長, 邊度補習班, 興趣班係唔會講, 在谷內高調吹真係唔多見.

如果雙方熟悉, 私底下可能交流下. ...

Agree~

不過个Post我是抒发近期所见,絕不是

想針對任何看法,感謝大家回覆

陳太2013 發表於 19-9-19 08:57
Agree~

不過个Post我是抒发近期所见,絕不是

既然已退群,就沒甚麼好討論了。

asweetmom 發表於 19-9-19 09:09
既然已退群,就沒甚麼好討論了。

所以是抒发~

retriever 發表於 19-9-19 08:52

如果雙方熟悉, 私底下可能交流下. ...

可能我地係平民學校,我有2個groups, 幼稚園group分享熱烈d,感情亦close d真係好多野都講。小學group就多學校野傾,家長義工又成日share學校活動情況。之前有人問補習社、試前補習班亦有人分享,仲有託管班、暑期班、保母車呢d都有傾。我亦經常分享閱讀資源和買書優惠。

Elenalan 發表於 19-9-19 10:09
可能我地係平民學校,我有2個groups, 幼稚園group分享熱烈d,感情亦close d真係好多野都講。小學group就多 ...

幼稚園家長一般會熟D, 特別第一年識果堆, 有所謂革命感情.

小學唔能否認大家係競爭對手, 所以增補野好少講, 就算自己唔介意, 亦唔知人地是否介意,又唔知點傳出去. 貴既平既... 好左差左, 可能人地覺得你扇佢添...

retriever 發表於 19-9-19 11:04
幼稚園家長一般會熟D, 特別第一年識果堆, 有所謂革命感情.

小學唔能否認大家係競爭對手, 所以增補野好少 ...

我一向唔會介意人地點諗,從來分享都係講個source, 自身經驗出發,啱唔啱用各人自己衡量。又要問人又要小人之心諗多左,係別人自尋煩惱,我又不痛不癢嘅。
‹ 上一主題|下一主題