用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有三個小朋友選小學問題
樓主: days.bb
go

有三個小朋友選小學問題

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 18:25
對細仔今年年尾先出世,都趕唔切?一呂好似都係父母一方係教徒就得?
...

邊有甘易

1998Ruby1998 發表於 19-9-17 18:25
對細仔今年年尾先出世,都趕唔切?一呂好似都係父母一方係教徒就得?
...

如果父母都唔係教徒,係父母要領洗左先?小朋友可以唔洗受洗?同埋係要幾耐時間?

回覆 days.bb 的帖子

唔使咁灰住,大仔當年出生率如何? 高嗎?呢幾年冇咗單雙非,應該會冇咁多人爭

days.bb 發表於 19-9-17 18:44
如果父母都唔係教徒,係父母要領洗左先?小朋友可以唔洗受洗?同埋係要幾耐時間?
...

基督教計分父母受浸可以 不用小朋友

http://www.baptist-lmc-primary.edu.hk/news_detials.php?id=412

days.bb 發表於 19-9-16 16:03
大仔意家讀緊私幼,英普教
黎緊會有一對孖仔出世(超細B)12月
會比大仔試考直資,睇下佢自己能力入唔入到, ...

自己感受,兩個仔。差3年,只可以講,正常入到好津校唔好考慮直資。

先唔講錢,除非你兩個孖仔都一樣好勁,可以考到好學校,或者直資哥哥學校話必定收,如果唔係自行又差人幾分。。。

到教方面,考試時間唔一樣,假期有出入,或者學校生活習慣有出入都係好麻煩。。。

再講錢,直資除學費仲有大大小小雜費興趣班,補習班。。。。
將錢x3。。。。。

我當年就係大仔入直資,到細佬時只收waiting,真係有得震無得瞓!好彩最後都收到。。。

小朋友性格,真係唔係家長可以控制

mayyylai 發表於 19-9-17 20:59

唔使咁灰住,大仔當年出生率如何? 高嗎?呢幾年冇咗單雙非,應該會冇咁多人爭 ...

16年猴年   除左受洗,c6話返教要個個星期返 ,BBS出左世應該會好忙,如果111再拎住直資offer 去叩一呂機會會唔會大d?

bocopo 發表於 19-9-18 01:54
自己感受,兩個仔。差3年,只可以講,正常入到好津校唔好考慮直資。

先唔講錢,除非你兩個孖仔都一樣好勁 ...

沙田91校網同屯門71網係咪沙田中小升學較佳? 我係未出世已經擔心細的2個無好學校收, 但屯門校網唔熟 。亦唔知大仔係屯門係咪一定入到好津,細仔係屯門仲要得10分, 20分的沙田一呂都不是穩入。你細的是否都係讀哥哥同一間幼稚園?如果細佬穩入哥哥津的學校 是否做大定細b都無所謂?

醒目開學勳章 貢獻勳章

你重視教育,沙田一定比屯門好!
就算大仔讀直私,沙田出九龍都快d
恐龍家

小曳人 發表於 19-9-18 07:41
你重視教育,沙田一定比屯門好!
就算大仔讀直私,沙田出九龍都快d

多謝分享意見,希望我一年後幫大仔揀,係揀得岩  

days.bb 發表於 19-9-18 07:18
16年猴年   除左受洗,c6話返教要個個星期返 ,BBS出左世應該會好忙,如果111再拎住直資offer 去 ...

直私心儀邊間? 同一呂比較下

三個小朋友一定揀津小,除非錢完全不是問題。始終直私除了學費外還有其他費用,小朋友興趣班、補習全部都少不了⋯⋯測考時間、放假亦不同,真係人都顛

days.bb 發表於 19-9-18 07:32
沙田91校網同屯門71網係咪沙田中小升學較佳? 我係未出世已經擔心細的2個無好學校收, 但屯門校網唔熟 。 ...

基本上世襲制就定咗細佬妹可以入到哥哥學校。
我係港島人,所以唔熟屯門校網。

哥哥同細佬同一間幼稚園,其實呢樣唔難。因為幼稚園比較容易入得到。

盡量俾哥哥入到津校,或者到六月尾仲可以叩門。不過入咩學校,真係好講運氣。

只係要比較津唔津校,仲要有兩個細佬,肯定係津校贏

加油

bocopo 發表於 19-9-19 16:00
基本上世襲制就定咗細佬妹可以入到哥哥學校。
我係港島人,所以唔熟屯門校網。

多謝分享經驗,睇過資料後都係會選津,兩個細佬跟尾安心好多,哥哥算係醒目,希望搞店佢之後兩個細佬唔洗煩

一定沙田學校比屯門好中學更加明顯會大分別
番沙田住啦

我有朋友係LS舊生, 3個仔只係大仔LS..細果2個放棄跟大哥入LS..因為父母覺得LS太辛苦...2個細佬讀村校反而上到大學

我有1仔1女.. 仔讀津小, 妹妹都放棄跟哥哥... 咁睇啦選校真係好睇小朋友本身有咩特質....

days.bb 發表於 19-9-16 16:03
大仔意家讀緊私幼,英普教
黎緊會有一對孖仔出世(超細B)12月
會比大仔試考直資,睇下佢自己能力入唔入到, ...
我經歷過龍年考小一,我女叫做有d運,考得唔錯,但唔係神校,對落仲有兩個妹,所以我最後揀傳統女津! 二女而家k1,都仲可以0興趣班! 到佢k2學下phonics就算,考小一時就靠天才波考兩間夠啦!我仲有時間照顧3女... 同大女嘅學業!

我想幫二仔唔入大仔嗰間
但我身邊的人都反對....
成日話接送問題
但唔啱二仔,就係唔啱架啦。。。。。

我都係3個小朋友,但我預咗佢地未必會同一間學校,始終佢地性格、學習能力都唔同,唔想佢地因爲遷就而入讀唔適合自己嘅學校