用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 A-level 中文
樓主: 3b
go

A-level 中文

醒目開學勳章

jj100c 發表於 19-9-17 20:21
回覆 3b 的帖子

Gcse 冇分1st or 2nd language, igcse 就有分,gcse 容易好多!我女考gcse 而亞仔就考igcs ...

我睇返張成績單,係IGCSE

回覆 3b 的帖子

Gcse 冇分1st or 2nd language, igcse 就有分,gcse 容易好多!我女考gcse 而亞仔就考igcs ...
又學嘢了

3b 發表於 19-9-17 22:03
我睇返張成績單,係IGCSE

我都剛都即拿成績單出來睇 , 我女都係考IGCSE .
我都唔知有分 中文GCSE and IGCSE。

醒目開學勳章

katrinafu 發表於 19-9-18 00:46
我睡剛都即拿成績單出來睇 , 我女都係考IGCSE .
我都唔知有分 中文GCSE and IGCSE。
...

我只留意到有1st & 2nd的分別, 多得jj100c解答, 依家明晒!

大家交流下啫!!唔洗客氣

A level 中文之後,要求高了很多,好像加入文章分析之類內容,應該比以前困難
但英國大學是會參考中文的成績的,當然跟個別科目,但好像也有高排名的學校會當中文成為一科,但奪a的難度,比以前大了很多,小朋友在英國的時候認識有朋友也是香港過去的,成績也不太理想,學校有安排老師但老師經驗能力都也不太好,上完課也不太理解文章書本內容,考試對於文章分析的部份最為頭痛,香港學生可能也沒有類似經驗,所以在香港讀過中文也不能解決全部問題

yiphalook 發表於 19-9-16 16:58
如果在揀與Science有關學科,多數都唔睇。如果都有機會返港讀大學,AS/A Level中文就一定要考
...

香港的大學只要中學有考中文,例如GCSe就夠,不用a level 再考。

回覆 3b 的帖子

想問成績單上有無顯示first lang or second lang?

醒目開學勳章

SIYip 發表於 19-9-20 16:52
想問成績單上有無顯示first lang or second lang?

有的

A level 中文比gcse 深好多,拿A都不容易。

如果要自己自修考GCSE中文,請問要在那裡可以找到考試範圍來溫習?謝謝

JJJKID 發表於 19-9-21 22:57
如果要自己自修考GCSE中文,請問要在那裡可以找到考試範圍來溫習?謝謝
去相關exam board下載syllabus

香港當基本要求,唔計落offer入面,要考到E
英國部分U會計算在內,Bath,UCL 部分科,Durham, Warwick 部分科都會接受,建議自己email問
餐肉香腸,時菜夾麵
吉烈豬扒,唔易肚餓
3239,0246
我哋真係好______中意香港

回覆 katrinafu 的帖子

各位 jm, 請問想在港考 IGCSE 中文 ( 第一語言, EDEXCEL), 有沒有書本推介?   有沒有 past paper 可以提供?  考的時候應該要注意什麼 才能 奪A呢? Thanks.

JJJKID 發表於 19-9-21 22:57

唔係好明白,是否過去讀A-Level主修其他科,然後中文就自修讀GCSE?
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

jasminemei 發表於 20-7-2 08:11
唔係好明白,是否過去讀A-Level主修其他科,然後中文就自修讀GCSE?

我理解係:家長想孩子考埋GCSE的中文,取得成績,作為將來升大學的需要(其實作用唔大) 。我孩子考左,完全唔洗讀又唔係溫,好淺,近乎小學程度的中文。只睇一次past paper,知道考試題型便足夠。香港學生考GCSE中文, 個個都係A 或者A*。

TTEE1819 發表於 20-7-2 08:32
我理解係:家長想孩子考埋GCSE的中文,取得成績,作為將來升大學的需要(其實作用唔大) 。我孩子考左,完全 ...

你意思係咪去到英國嗰邊考中文GCSE, A level啲中文就唔使考
謙謙已在9月15號出世喇!2.6kg 全人乳 一個月 3.88kg 二個月 5.95kg 三個月 7.33kg 五個月 8.35kg 六個月 9.21kg 七個月 9.42kg 八個月 9.51kg

DOCTORGG 發表於 20-7-2 02:10
回覆 katrinafu 的帖子

各位 jm, 請問想在港考 IGCSE 中文 ( 第一語言, EDEXCEL), 有沒有書本推介?   有沒有 past paper 可以提供?  考的時候應該要注意什麼 才能 奪A呢? Thanks.

免費 IGCSE Exams Past papers (Edexcel Exam Board) https://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html & https://qualifications.pearson.com/en/support/support-topics/exams/past-papers.html?Qualification-Family=International-GCSE ---- Subjects  請自行選 "C", 係 "C" 那裏再選 "Chinese" (Remarks: 我唔知係 第一語言 抑或是 第二語言)

jasminemei 發表於 20-7-2 09:31
你意思係咪去到英國嗰邊考中文GCSE, A level啲中文就唔使考

我孩子在英讀中學時考GCSE中文,無考GCE中文。需唔需要考,按個人升學的安排而考慮。我孩子唔考GCE中文,係佢要專心讀4科,加上留英升大學,考埋GCE中文係無必要。

小時了了 發表於 20-7-2 09:31
免費 IGCSE Exams Past papers (Edexcel Exam Board) https://qualifications.pearson.com/en/support/sup ...

Thanks, 準備下年去英國讀兩年A level, 所以現在趁在香港考IGCSE cert 6 科,包埋中文( 第一語言)。 咁就喺英國唔再考中文了.  我這樣想法, 正確嗎?