用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 Information day 2019 (For 2020 entry)
樓主: LingChiBaBa
go

Information day 2019 (For 2020 entry)

現在咁亂, 明天5/10都唔知去唔去呀!

幪面超人 發表於 19-10-4 16:15
現在咁亂, 明天5/10都唔知去唔去呀!

我女話明天info day 改期。

醒目開學勳章 王國長老

改期

上次日本大學改左期.今次理工又改期.好灰..係未吾好讀書咁話呢?

噢,CU都改左期。改都好既,最近咁亂,我都諗緊去唔去

醒目開學勳章 王國長老

黎呢個啦!雖然係無成間u咁多野睇,都可以頂住先(希望唔好又改
https://www2.hkugac.edu.hk/img/file/2019-20/2019_UFair_Leaflet.pdf

Charlotte_mom 發表於 19-10-9 10:22
黎呢個啦!雖然係無成間u咁多野睇,都可以頂住先(希望唔好又改)
https://www2.hkugac.edu.hk/img/fil ...

高危時間。

近排連補習都停晒,今次考試真係驚驚地.或者改下個月會好點掛..

ydoris 發表於 19-10-10 08:45
近排連補習都停晒,今次考試真係驚驚地.或者改下個月會好點掛..
係啦!大小補習都停晒,連私補都黎唔到。

LingChiBaBa 發表於 19-9-15 17:54

EduHK
https://www.eduhk.hk/degree/admission%20scores_2019.pdf

CityU取消10月19日info day.改為網上info day. https://www.cityu.edu.hk/infoday/

另外收到風HKUST 10月27日info day改期. HKU 11月2日都改期. 大家有料便update下.希望唔會影響應屆考生心情.

ilyrd 發表於 19-10-15 14:39
另外收到風HKUST 10月27日info day改期. HKU 11月2日都改期. 大家有料便update下.希望唔會影響應屆考生心情 ...

Thank you.

https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20191015/s00011/1571077382548/%E5%85%AB%E5%A4%A7%E8%B3%87%E8%A8%8A%E6%97%A5-6%E6%A0%A1%E5%BB%B6%E6%9C%9F%E5%8F%96%E6%B6%88

【明報專訊】8間資助大學每年均在校園舉辦入學資訊日,今年反修例社會氛圍下,6校已宣布取消或改期舉行資訊日,目前舉辦無期。嶺大原定下周六(26日)舉行資訊日,昨稱近日本港社會和交通情况不穩,決定取消。原定本周六(19日)舉行資訊日的城大,改為「網上形式」舉行。目前,據中大、港大網頁,兩校下月舉行資訊日。

每年10月初起是舉行大學資訊日高峰期,供中學生親身到大學校園參觀及諮詢選科。原先最早舉行「教育資訊日」的理大,本月5日資訊日已宣告延期,當日是《禁蒙面法》生效首日。

城大改「網上資訊日」 嶺大取消

據各大學校網,陸續有大學宣布活動安排有變(見表)。嶺大稱,鑑於近日本港社會和交通情况不穩,決定取消資訊日。至於資訊日延期原因,教大、浸大均回覆本報稱因應社會情况,科大稱因應交通不穩定。城大網頁稱,會改以網上形式舉行,同學本周六(19日)起可上網收看收生講座、學科介紹等。

4校無期 中大港大暫定下月

目前大學資訊日,只餘中大、港大有機會下月舉行。中大本月3日公布,原定上星期六(12日)舉行的入學資訊日,將延期至11月30日(周六)舉行,時間及地點維持不變。港大資訊日則定於11月2日。兩校網頁未見有最新活動消息。

學友社:睇片不及體驗 教協:學校過慮

學友社學生輔導顧問吳寶城稱,學生在網上收看學科資訊,始終不及親身到校園了解一手資訊,「中學生在資訊日會有獨特的體會,如親身感受大學氣氛,校園設備等,與大學生、教授互動」。吳寶城又指出,中學生有機會到宿舍、圖書館、實驗室參觀,此等體驗不是單從圖片、影片可看到。

教協會長馮偉華稱,大學資訊日在早上及下午舉行,認為交通問題不大,又稱大學資訊日供學生了解課程內容,估計學生不會刻意令其產生混亂,認為大學取消活動是過分憂慮。

回覆樓主:

唉,好煩。交選科前都唔知攪掂未。還有,真係唔知邊間院校既素質會好些

HeiHeiMa 發表於 19-10-15 15:40
https://news.mingpao.com/pns/%E6%95%99%E8%82%B2/article/20191015/s00011/1571077382548/%E5%85%AB%E5%A ...

Thanks for sharing.

moniquechoy 發表於 19-10-15 16:40
唉,好煩。交選科前都唔知攪掂未。還有,真係唔知邊間院校既素質會好些
...

睇怕都係搞唔掂。Info day等出年5~6月。

選學科都係揀D要面試為優先。

LingChiBaBa 發表於 19-10-15 19:03
睇怕都係搞唔掂。Info day等出年5~6月。

選學科都係揀D要面試為優先。

都係

Ben2004 發表於 19-10-4 10:39
中大開放日改在11月30日(六)

https://www.cuhk.edu.hk/oday/2019/

今年中大O day取消了

banhung 發表於 19-10-16 07:16
今年中大O day取消了
但今早網頁仍是11月30日,未有取消喎,那来的消息?