用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bath VS Bristol University
樓主: bbqueen
go

Bath VS Bristol University [複製鏈接]

LLLT 發表於 19-9-16 21:28
其實兩家的Electronic Eng是差不多。

我了解Bristol 的reputation 較好,學生出路較多和寬,但是faciliti ...

thx, 咁我要提下囡囡, 再揀過

回覆 bbqueen 的帖子

小朋友的學校都recommend Bristol 的Aero Engineering. 我覺得這校可以放在頭兩位

LLLT 發表於 19-9-16 21:28
其實兩家的Electronic Eng是差不多。

我了解Bristol 的reputation 較好,學生出路較多和寬,但是faciliti ...
LLLt, 謝謝你的資料!

DOUGLASMAMA 發表於 19-9-16 07:16
仔都系選電子工程 ,佢鍾意Imperial,都有選Bristol,Southamption,另外2間考慮中,請問有什麼提議呢?
...
UCL
Surrey
Edinburgh
Sheffield

如果Electronic Engineer的話, 可怎樣排五個choice呢?

Radiomama 發表於 19-9-18 20:57
如果Electronic Engineer的話, 可怎樣排五個choice呢?

唔係想潑你囝囝冷水,如果為興趣入讀EE就冇妨,但如果有心想讀後留在這行發展要想清楚。因為我係過來人,想當年香港入讀呢科,成績同入醫要差不多,但而家在香港,倖存可留在呢行已經寥寥可數。歐美日大公司會情願在國內招聘,而家都唔會香港請人。英國在EE方面亦落後美國,相反讀呢科在美國前程仲好唔錯,仲有demand。長遠如在英國讀完first degree要考慮去美國讀Master, 順道找internships 同搵工,留在這行發展機會就會大D。如果純為興趣而讀,日後做乜都冇所謂,咁都OK。純過來人經驗分享。

Radiomama 發表於 19-9-18 20:57

Cambridge
Imperial
Southampton
Bristol
UCL

Surrey
Edinburgh
Sheffield

LLLT 發表於 19-9-16 23:40
回覆 bbqueen 的帖子

小朋友的學校都recommend Bristol 的Aero Engineering. 我覺得這校可以放在頭兩位:fu ...

請問你仔仔/囡囡喺 westminster 讀? 今年都係報 cambridge?

是呀!他比較喜歡Cambridge ,所以會試試。

LLLT 發表於 19-9-18 22:52
是呀!他比較喜歡Cambridge ,所以會試試。

你仔仔一定好叻, year ? 入去? 我識朋友仔入去到 sixth form , 跟住就入咗 oxford!

聽聞呢間學校, 對同學部處考 oxbridge ,  所有嘢都做得好好,percentage 好高, 不過你仔仔一定好叻

謝謝您!是Year 12 入的。學校比小朋友的自由度非常高, 所以小朋友讀得很開心。

部處升讀大學,我相信家家學校都是差不多的安排。

回覆 golulu2002 的帖子

多謝分享,我仔今年y11,剛開始參加一些university fair,受家人影響甚喜歡電子工程,心儀美國的大學,但我想建議他擴大選擇範圍,如加拿大和英國。
‹ 上一主題|下一主題